Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, το πιο τρελό ντοκιμαντέρ του Netflix

Η αληθινή ιστορία πίσω από μία εξωφρενική υπόθεση που περιλαμβάνει πληρωμένους δολοφόνους, άγρια ζώα, αιρέσεις και βαρόνους ναρκωτικών.

Tiger King: Φόνοι, Χάος και Τρέλα ονομάζεται το true crime docu-series που κάνει πρεμιέρα στο Netflix και παρουσιάζει τον εξωφρενικό κόσμο των ιδιωτικών ζωολογικών κήπων στην Αμερική αλλά και την προσφιλή συνήθεια κάποιων να έχουν τίγρεις ή άλλα άγρια ζώα ως κατοικίδια. Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται η ιστορία του Joseph Maldonado-Passage, aka Joe Exotic, ενός περίεργου τύπου που συστήνεται ως "gay πολύγαμος τραγουδιστής της country και cowboy με χαίτη" και ο οποίος διοικεί έναν όχι ιδιαίτερα γνωστό ζωολογικό κήπο στην Οκλαχόμα. 

Ποιος είναι ο Joe Exotic

Κεντρικό πρόσωπο της σειράς είναι λοιπόν ο Joe Exotic. Ο άνθρωπος που γεννήθηκε το 1963 και το πραγματικό του όνομα είναι Joseph Schreibvogel, πέρασε τα παιδικά του χρόνια μεγαλώνοντας σε μία φάρμα του Κάνσας, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα. Μεγαλώνοντας υπηρέτησε ως αστυνομικός σε μία μικρή πόλη του Τέξας και το 1999 άνοιξε το Greater Wynnewood Exotic Animal Park -αργότερα γνωστό ως G.W. Zoo- στην Οκλαχόμα, με τα χρήματα που είχε πάρει ως αποζημίωση από ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο αδερφός του, Garold Wayne.

Ο Maldonado-Passage γέμισε με εξωτικά ζώα τον ιδιόμορφο ζωολογικό του κήπο, η πλειοψηφία των οποίων προήλθε από ιδιώτες που αρχικά τα είχαν αποκτήσει ως κατοικίδια. Ο Joe Exotic συνήθιζε να προβαίνει σε περαιτέρω αγοροπωλησίες, κάτι που είναι απολύτως νόμιμο σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ. Μέχρι το 2001, οι εγκαταστάσεις του φιλοξενούσαν περισσότερα από 1.000 ζώα, μεταξύ των οποίων 90 αιλουροειδή. 

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, το πιο τρελό ντοκιμαντέρ του Netflix

"Όταν βρέθηκα εκεί, έβρεχε. Οι τίγρεις έτρεχαν μέσα στη λάσπη, μία αρκούδα καθόταν δίπλα από τα περιττώματά της, την ώρα που ένας άντρας την τάιζε πατατάκια. Κορίνες του bowling ήταν διάσπαρτες γύρω από το κλουβιά. Σε ένα από αυτά, υπήρχε μία μαϊμού που έπαιζε με ένα σετ κουζινικών" περιέγραφε σε κείμενό του στο Daily Beast o Sean Williams, σχετικά με την επίσκεψή του στο G.W. Zoo.

O ιδιόρρυθμος entrepreneur από το Κάνσας ανέπτυξε και ένα άλλο είδος επιχείρησης παράλληλα με τις εγκαταστάσεις του, που σχετιζόταν άμεσα με αυτές: Ένα show με μαγικά τρικ και κόλπα που έκαναν τα ζώα, στο οποίο υπήρχε ασφαλώς εισιτήριο και οποιοσδήποτε επιθυμούσε να φωτογραφηθεί με τις τίγρεις θα έπρεπε να καταβάλλει ακόμη $25. Για να διατηρήσει τα κέρδη του, χρειαζόταν επιπλέον προμήθειες σε ζώα, κάτι που συνέβαινε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ασχέτως αν αυτά περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους σε κλουβιά. Κάπως έτσι έγινε ο μεγαλύτερος εκτροφέας αγριόγατων σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική.

Ποια είναι τα εγκλήματά του

Η δραστηριότητά του προκάλεσε τις αντιδράσεις διάφορων φιλοζωικών οργανώσεων και ακτιβιστών. Μία από αυτές ήταν και η Carole Baskin, ιδιοκτήτρια ενός καταφύγιου ζώων στην Φλόριντα, του Big Cat Rescue, που είχε ανοίξει με τον άντρα της προτού αυτός εξαφανιστεί μυστηριωδώς, το 1997. Η Baskin κατάφερε να δημιουργήσει ένα στρατό υποστηρικτών στην προσπάθειά της να καταστρέψει τις επιχειρήσεις του Maldonado-Passage. Μεταξύ άλλων, έστελνε mails σε μέρη όπου θα γινόντουσαν τα περίφημα shows, ζητώντας να ακυρωθούν τέτοιου είδους events.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Exotic (@joe_exotic) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Exotic (@joe_exotic) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joe Exotic (@joe_exotic) on

O Joe Exotic πέρασε στην αντεπίθεση ξεκινώντας να παρενοχλεί και να απειλεί την αντίπαλό του, φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως είχε σκοτώσει τον άντρα της και είχε εξαφανίσει το πτώμα. Άλλαξε μάλιστα το όνομα του ζωολογικού του κήπου σε Big Cat Rescue Entertainment, προκειμένου να κλέψει ακόμη και το web traffic που είχε η Baskin στο σάιτ της. Η Baskin απάντησε κάνοντας μήνυση μαζί με τον επόμενο σύζυγό της στον Maldonado-Passage και το 2011 δικαιώθηκε για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το πρόστιμο του $1.000.000 που κλήθηκε να πληρώσει ο Joe Exotic τον οδήγησε στην πτώχευση. Δεν είχε πει όμως την τελευταία του λέξη. Μεταβίβασε την κυριότητα του G.W. Zoo στον Jeff Lowe, έναν φίλο των άγριων ζώων που παλαιότερα είχε κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία. Ο Maldonado-Passage θα μπορούσε να βρίσκεται όποτε το επιθυμούσε στις εγκαταστάσεις, κάτι που έκανε συχνά, ειδικά μετά τις αποτυχημένες του προσπάθειες να εκλεχθεί Κυβερνήτης της Οκλαχόμα το 2018 - πιο πριν, είχε δηλώσει υποψηφιότητα και για Πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Ήταν προφανές πως η ζωή του κατέρρεε. Ο σύζυγός του, Travis Maldonado, αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος και πέθανε το 2017, κάτι που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη ταραγμένη ψυχολογία του. Αλλά η διαμάχη του με την Baskin ήταν πάντοτε ενεργή. Προς τα τέλη του 2017, ο Maldonado-Passage προσέφερε $15.000 σε έναν υπάλληλο του ζωολογικού κήπου προκειμένου αυτός να σκοτώσει την Baskin. Ο τύπος πήρε τα λεφτά και εξαφανίστηκε. Το FBI όμως ερευνούσε την υπόθεση από την εποχή της πρώτης καταδίκης και έμαθε για την "εκτέλεση" μέσω ενός άγνωστου πληροφοριοδότη. Έστειλε λοιπόν έναν μυστικό πράκτορα να υποδυθεί τον επαγγελματία εκτελεστή που θα βοηθούσε τον Maldonado-Passage. Ο τελευταίος του προσέφερε χρήματα, για τον ίδιο λόγο.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Joe Exotic συνελήφθη με τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας και της κακοποίησης ζώων και τον Ιανουάριο του 2020 καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκισης. Στα 56 του, ο ιδιόρρυθμος cowboy κινδυνεύει να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη φυλακή.


Διάβασε ακόμη για το ίσως πιο αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Netflix, τα δύο ντοκιμαντέρ για το Fyre Festival και τις διαφορετικές όψεις της κουλτούρας των influencers, το Ragnarok όπου η Greta Thunberg συναντά τον Thor και το Green Street Hooligans της επόμενης γενιάς που ονομάζεται Ultras.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι Blur έδωσαν την τελευταία συναυλία τους στο Coachella

Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο Damon Albarn.

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.