The English Game, η μπάλα στο γήπεδο του Netflix

Αν σου λείπει το ποδόσφαιρο, η νέα σειρά της δημοφιλούς πλατφόρμας streaming μπορεί να βοηθήσει με τον τρόπο της.

Με το Euro 2020 να έχει αναβληθεί, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερο timing για την πρεμιέρα του The English Game, που είναι διαθέσιμο εδώ και λίγες ημέρες στο Netflix και φέρει την υπογραφή του δημιουργού του Downton Abbey, Julian Fellowes. Η σειρά 6 επεισοδίων (σχεδόν 50 λεπτά το καθένα) βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αφορά την αρχή του ίδιου του ποδοσφαίρου στην Αγγλία του 19ου αιώνα, τότε που το παιχνίδι ήταν κυρίως προνομίων των ανώτερων αστικών τάξεων. 

The English Game, η μπάλα στο γήπεδο του Netflix

Οι άνθρωποι αυτών ήταν και εκείνοι που έθεσαν τους κανόνες του σπορ, σε κάθε επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η ιστορία τοποθετείται στον αγγλικό βορρά, εκεί όπου η Darwen, μία ερασιτεχνική -όπως κάθε άλλη- ομάδα φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη της εργατικής τάξης που θα κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας, που μέχρι τότε έπαιρναν μόνο οι ομάδες των αριστοκρατών.

Στην προσπάθειά της θα πρέπει να κερδίσει κυρίως την Old Etonians, παίκτες της οποίας είναι και μέλη της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας, κάτι που τους επιτρέπει να διαμορφώνουν τους κανονισμούς προς όφελός τους. Στην προσπάθειά της να διακριθεί, η Darwen θα βασιστεί σε δύο Σκωτσέζους, τους Jimmy Love (James Harkness) και Fergus Suter (Kevin Guthrie). Ο Suter μάλιστα, θεωρείται ο πρώτος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που υπήρξε ποτέ.

Η σειρά έχει κάποια θετικά στοιχεία που εύκολα γίνονται αναγνωρίσιμα από την αρχή: Ένα φρέσκο cast, σωστά δομημένους διαλόγους και προσωπικές ιστορίες, ωραίες μουσικές και ένα δράμα που χτίζεται σε ορθές βάσεις. Επίσης, όμορφη φωτογραφία και μία διαρκή αίσθηση οικειότητας για όλα όσα βλέπεις.

Οφείλεις ωστόσο να διαθέτεις ολίγη γνώση σχετικά με τα πραγματικά γεγονότα προκειμένου να αντιληφθείς στο 100% τι συμβαίνει και γιατί. Προσπερνώντας το τελευταίο, θα καταλάβεις σύντομα πως το The English Game είναι στη πραγματικότητα η σύγκρουση διαφορετικών κόσμων και όχι απλά αντίπαλων ομάδων.

THE ENGLISH GAME ΣΕΙΡΑ 2
THE ENGLISH GAME ΣΕΙΡΑ 3
THE ENGLISH GAME ΣΕΙΡΑ 4

Υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό θέμα. Το βασικότερο πρόβλημα σε τέτοιου είδους παραγωγές είναι σχεδόν πάντοτε το ίδιο: Όταν έχεις ηθοποιούς που προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο, αυτό που θα προκύψει ως τελικό αποτέλεσμα στην οθόνη είναι ηθοποιοί που προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Καμία σχέση με πραγματική μπάλα δηλαδή. Ακόμη και τα βιντεάκια που ανεβάζουν γνωστοί ποδοσφαιριστές στους λογαριασμούς τους στα social media -ναι αυτά του Toilet Paper Challenge- είναι περισσότερο ρεαλιστικά.


Διάβασε ακόμη για όλα όσα έρχονται τον Απρίλιο στο Netflix, για το τρελό ντοκιμαντέρ Tiger King: Murder, Mayhem and Madness, τις κορυφαίες ταινίες του Spike Lee και τις καλύτερες sports movies όλων των εποχών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.