Spotify όπως Facebook

Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία για να περάσει η κρίση με τον έλεγχο περιεχομένου.

Γράφει: Esquire Editors 01 Φεβρουαρίου 2022

Το 2018, ο CEO του Facebook Mark Zuckerberg έκανε την ακόλουθη δήλωση –για την οποία μετάνιωσε αργότερα– προς υπεράσπιση της χαλαρής προσέγγισης που θα ακολούθησε η πλατφόρμα του ως προς τον έλεγχο του περιεχομένου. "Αυτό που θα πούμε είναι: "Ωραία, έχετε τη σελίδα σας· εάν δεν προσπαθείτε να βλάψετε ή να επιτεθείτε σε κάποιον, τότε μπορείτε να ανεβάσετε αυτό το περιεχόμενο, ακόμη και αν οι άλλοι χρήστες διαφωνούν με αυτό ή το βρίσκουν προσβλητικό", είπε στη Kara Swisher του Recode. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε το Spotify σχετικά με την επίσης χαλαρή προσέγγισή του στον έλεγχο του περιεχομένου, ο CEO της πλατφόρμας Daniel Ek σχολίασε την Κυριακή σε ανάρτησή του που δημοσιεύθηκε στον ιστοσελίδα της εταιρείας: 

Συμφωνίες και διαφωνίες

"Υπάρχει πλειάδα ατόμων και απόψεων στο Spotify με τα οποία διαφωνώ κάθετα. Έχουμε επίγνωση πως επιτελούμε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της έκφρασης των δημιουργών, μεριμνώντας παράλληλα για την ασφάλεια των χρηστών. Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, θεωρώ σημαντικό να μην αναλάβουμε χρέη λογοκριτή".

> Διάβασε ακόμη: O νεότερος δισεκατομμυριούχος του πλανήτη

Όπως βλέπετε, Ek και Zuckerberg είπαν σχεδόν το ίδιο πράγμα: Δεν θέλουμε να αστυνομεύουμε το περιεχόμενο στις τοποθεσίες μας – θα ήταν λογοκρισία· και η λογοκρισία είναι λανθασμένη ενέργεια. Ο Ek ευελπιστεί πως χρησιμοποιώντας το σχετικό κεφάλαιο από το "εγχειρίδιο" του Facebook θα ξεπεράσει την κρίση που προκάλεσε ο star του podcast Joe Rogan. Εντέλει, όμως, ο Ek μπορεί να βρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε ο Zuckerberg το 2018: νικητής και ηττημένος, μαζί.

Ο "πονοκέφαλος" για τον Ek ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο ροκ σταρ Neil Young απείλησε ότι θα αποσύρει τη μουσική του από το Spotify, εάν η εφαρμογή streaming δεν λάβει μέτρα κατά του Rogan, ο οποίος τους τελευταίους μήνες προωθούσε μέσω της εκπομπής του "The Joe Rogan Experience” τη χρήση της ιβερμεκτίνης, μιας μη εγκεκριμένης θεραπείας για τον κορονοϊό, και έπαιρνε συνεντεύξεις από αρνητές του εμβολίου. Το Spotify δεν αντέδρασε και ο Young απέσυρε τη λίστα με τα τραγούδια του από την πλατφόρμα. Το παράδειγμά του ακολουθήσε και η τραγουδίστρια Joni Mitchell, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Rogan.

Η απόφαση των δύο καλλιτεχνών να "κατεβάσουν" τα τραγούδια τους ήρθε μόλις δύο εβδομάδες μετά την έκκληση τουλάχιστον 200 καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από τον τομέα της υγείας προς το Spotify να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την παραπληροφόρηση σχετικά με την covid-19.

Η ανοιχτή επιστολή των επιστημόνων επικεντρωνόταν σε ένα podcast του Rogan, στο οποίο φιλοξενούσε τον λοιμοξιωλόγο Dr. Robert Malone, και όπου μεταδόθηκαν "αρκετές ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού". Την Κυριακή, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, τάχθηκε υπέρ των αντιδράσεων κατά του Spotify και του Rogan, γράφοντας στο Twitter:

"@NeilYoungNYA, ευχαριστούμε που αντιστέκεστε στην παραπληροφόρηση και στις ανακρίβειες σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της #COVID19. Κρατικός και ιδιωτικός τομέας, ιδίως οι πλατφόρμες #socialmedia, τα μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες - όλοι έχουμε έναν ρόλο στην προσπάθεια να τερματιστούν η υγειονομική πανδημία και η πανδημία της παραπληροφόρησης. 

Έτσι, το Spotify βρίσκεται στην ίδια θέση που ήταν το Facebook πριν από μερικά χρόνια, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη δημόσια κριτική για το περιεχόμενο που επέτρεπε να ανεβαίνει στην πλατφόρμα του. Είναι η πρώτη φορά που το Spotify μπαίνει στο μικροσκόπιο γι’ αυτό το θέμα· η αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώθηκε για το Facebook λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, όταν ο κόσμος αναγκάστηκε να αναλογιστεί και να επανεξετάσει ποιες ακριβώς πληροφορίες υπήρχαν –και ποιες θα έπρεπε να υπάρχουν– στην πλατφόρμα.

Εκεί που είσαι, ήμουνα

Facebook και Spotify κατανόησαν τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των ενεργειών τους. Η πλατφόρμα του Zuckerberg αντιλήφθηκε πλήρως τις συνέπειες στον πραγματικό κόσμο από το να ανεβάζει κάποιος χρήστης κακόβουλο περιεχόμενο –όπως είναι εμφανές από τα εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που δόθηκαν στη δημοσιότητα από έναν πληροφοριοδότη πέρυσι–, αλλά κατάλαβε συγχρόνως πως προχωρώντας στη διαγραφή περιεχομένου θα απομάκρυνε τους χρήστες και θα ακύρωνε σε μεγάλο βαθμό τη βασική δέσμευση του Facebook.

Από την πλευρά του το Spotify συμφώνησε με τον Rogan για αποκλειστική μετάδοση των podcast του τον Μάιο του 2020, στην κορύφωση του πρώτου πανδημικού κύματος. Ο Rogan έκλεινε ήδη 10 χρόνια "στον αέρα"· ο προκλητικός τόνος των "παραστάσεών" του ήταν αδιαμφισβήτητος.

Άλλωστε ο Rogan είναι φωνακλάς. Ασφαλώς το Spotify το ήξερε αυτό, και το προβοκατόρικο στυλ του Rogan έφερε την εκπομπή του στο Νο1 των podcast charts της πλατφόρμας σε 17 αγορές. (Ακόμη και αν το Spotify είχε πειστεί ότι ο Rogan δεν ήταν αυτός που γνωρίζαμε, ο ίδιος  τον εαυτό του με κάποιο τρόπο πείσει τον εαυτό του ότι ο Rogan ήταν κάποιος άλλος, ο ίδιος είχε φροντίσει να το υπενθυμίσει στην πλατφόρμα τον Οκτώβριο, φιλοξενώντας τον συνωμοσιολόγο Alex Jones – ο οποίος είχε απαγορευτεί από το Spotify).

Spotify όπως Facebook

Εάν, λοιπόν, το Spotify θέλει να μιμηθεί το Facebook, τι έπεται; Για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το 2016, το Facebook δεν άλλαξε τη στάση του ως προς τον έλεγχο του περιεχομένου. Δεν άρχισε να κατεβάζει υλικό. Ώσπου και υπέκυψε στις πιέσεις – σε κάποιον βαθμό. Τα τελευταία χρόνια, ενίσχυσε τον έλεγχο περιεχομένου, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το "ban” που έριξε στον πρόεδρο Τραμπ. Άλλο παράδειγμα: το Facebook δεν επιτρέπει πλέον την άρνηση του Ολοκαυτώματος. 

Η άμυνα του Facebook λειτούργησε. Η τιμή της μετοχής του βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ –ακόμη και μετά τις περσινές αποκαλύψεις για τους πληροφοριοδότες– και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας "αγγίζει" το 1 τρισ. δολάρια. Υπό αυτή την έννοια, ο Zuckerberg βγήκε νικητής.

Μιλώντας σαν ηχώ του Ζuckerberg, ο Ek φαίνεται πως θέλει να ακολουθήσει την ίδια πρακτική: "ας ουρλιάζουν οι επικριτές, εμείς κάνουμε focus στις μετοχές". Μένει να δούμε αν οι επενδυτές του Spotify μπορούν να φανούν εξίσου υπομονετικοί με εκείνους του Facebook. Την περασμένη εβδομάδα, η μετοχή της Spotify υποχώρησε κατά 7,3%, ενώ ο Nasdaq ακολουθούσε την αντίθετη πορεία, με "άλμα" 2,5% – ένδειξη ότι ίσως οι μέτοχοι του Spotify να είναι λιγότερο ανεκτικοί από αυτούς του Facebook.

> Διάβασε ακόμη: Σε άλλα νέα, οι New York Times εξαγόρασαν το Wordle

Μα ακόμη και αν ανεχθούν την κατάσταση και ο Ek βγάλει αλώβητη την εταιρεία από αυτή την περιπέτεια και ο ίδιος παραμείνει CEO, ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος θα πρέπει να έχει κατά νου ότι αυτή η ιστορία άφησε "πληγές" στον Zuckerberg. Η εταιρεία του αντιμετωπίζει την προοπτική μιας νέας ρυθμιστικής νομοθεσίας, ενώ μια Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ασκήσει σε βάρος της αγωγή για αντιμονοπωλιακές πρακτικές.

Πιθανόν η πιο ατράνταχτη απόδειξη ότι η τακτική του Zuckerberg δεν απέδωσε με απόλυτη επιτυχία είναι η μετονομασία της εταιρείας του. Από Facebook –το όνομα που της έδωσε την εποχή που βρισκόταν στο Χάρβαρντ– σε Meta Platforms Inc. πέρυσι, εγκαταλείποντας ένα brand name που είχε αμαυρωθεί από τη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της πλατφόρμας του. Μια συζήτηση όπως αυτή που γίνεται τώρα για τον Rogan.

Από: Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".