Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις του στην Πολωνία

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αλλάξει την Πολωνία.

Γράφει: Esquire Editors 18 Μαρτίου 2022

Καταφθάνουν κατά χιλιάδες. Σχεδόν κάθε ώρα. Με το τρένο, με το λεωφορείο, με το αυτοκίνητο. Στην πολωνική πλευρά των συνόρων με την Ουκρανία, οι πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις πόλεις τους, γίνονται δεκτοί με απέραντη γενναιοδωρία.

Η κοινωνία και οι πολίτες της Πολωνίας έσπευσαν να καλύψουν το κενό που άργησε να κάνει το κυβερνών Νόμος και Δικαιοσύνη. Πολωνοί όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων παρέχουν βοήθεια και ασφάλεια στους 1,7 εκατ. Ουκρανούς που αναζητούν καταφύγιο στην Πολωνία.

Οι άνθρωποι μοιράζονται τα σπίτια τους, επιτάσσουν κτήρια, στήνουν κουζίνες, κανονίζουν σχολεία, μαθήματα για τη γλώσσα και ιατρική βοήθεια για τον τεράστιο αριθμό των παιδιών και των γυναικών που κάνουν την Πολωνία νέο τους σπίτι.

Η πολωνική στήριξη

Η μαζική έξοδος των Ουκρανών έρχεται να ενωθεί με το 1 εκατ. Περίπου των συμπατριωτών τους που μετακόμισαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

"Είμαστε εντελώς εξαντλημένοι”, δήλωσε η Μπάρμπαρα, η οποία κατόρθωσε να βγάλει μια ομάδα ορφανών παιδιά από το Κιέβο και να τους φέρει κοντά στη Βαρσοβία. "Χρειαζόμαστε πολύ, πολύ περισσότερη στήριξη από την κυβέρνηση. Τώρα”, είπε στο strategic Europe. Η μόνιμα, μια δασκάλα, δήλωσε πως οι οργανώσεις των πολιτών ήταν συντετριμμένες. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε από τις αρχές να παράσχουν τις υποδομές”. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει.

Αυτή η έκρηξη της πολωνικής στήριξης για τους Ουκρανούς, αλλάζει επίσης το προφίλ της χώρας. (Θυμηθείτε πως η Πολωνία δεν ήθελε να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από τη Σύρια).

Από το 2015, όταν το συντηρητικό Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εξελέγη, η χώρα πέρασε από το να είναι ένας σημαντικός, μεγάλος, στρατηγικός παράγοντας της ΕΕ, σε σχεδόν ένα μέλος δεύτερης κατηγορίας.

Το PiS καταπάτησε το δικαστικό σώμα, αφαιρώντας του την ανεξαρτησία. Ισχυρίστηκε -και συνεχίζει να το κάνει- ότι οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται για να κάνουν τα δικαστήρια και τους δικαστές πιο αποτελεσματικούς. Ξεχάστε το γεγονός ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άμεσο λόγο για τον διορισμό και την απόλυση δικαστών. Το επάγγελμα έχει γίνει πολιτικό εργαλείο της κυβέρνησης, με υψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος για τη φήμη της Πολωνίας στην ΕΕ.

Η συνέχεια στο Capital.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.