Jack Ma: Ένας διαφορετικός μεγιστάνας

Η ιστορία του showman μεγιστάνα της Alibaba που κάποτε ζήτησε δουλειά από τα KFC και έφαγε πόρτα, εξελίχθηκε σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και μετά εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ιδιαίτερη περίπτωση ο Jack Ma ή Jack Ma Yun -όπως είναι το πλήρες όνομα του συνιδρυτή και αλλοτινού μπροστάρη του ομίλου της Alibaba-, ο οποίος γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 58 Σεπτέμβρηδες. Από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, έζησε και μάλλον συνεχίζει να ζει μία μυθιστορηματική ζωή πριν ανακαλύψει την ύπαρξη του διαδικτύου και γίνει αυτό που έγινε (αλλά και αργότερα), ενώ πριν από περίπου έναν χρόνο βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των ειδησεογραφικών sites με την εξαφάνισή του από προσώπου γης, η οποία συνέβη μετά από τη δριμεία κριτική που άσκησε στην κινεζική κυβέρνηση. Ποιος είναι ο Jack Ma, όμως, πίσω από τη συννεφιά του ασιατικού του μύθου;

Αγγλομαθής και αποτυχημένος

O κύριος Ma ξεκίνησε να μαθαίνει αγγλικά από μικρός και να τα εξασκεί, ανάμεσα σε άλλες μεθόδους, μέσω φίλων δι' αλληλογραφίας. Εκείνοι ήταν που του έδωσαν το παρατσούκλι Jack, γιατί δεν μπορούσαν να προφέρουν το όνομά του στα κινεζικά.

> Διάβασε ακόμη: Ο ιδρυτής του Τwitter θεωρεί το Bitcoin κλειδί για την παγκόσμια ειρήνη

Παρά το ταλέντο του στη γλώσσα του κυρίου Bond, του James Bond, ήταν ξύλο απελέκητο όσον αφορά την κατανόησή του στα μαθηματικά και έτσι έδωσε τρεις φορές πανκινεζικές εξετάσεις για να περάσει τελικά στο πανεπιστήμιο και να αποφοιτήσει με πτυχίο αγγλικής φιλολογίας.

Στη συνέχεια προσπάθησε να βρει δουλειά χωρίς μεγάλη επιτυχία, καθώς απορρίφθηκε δεκάδες φορές. Μάλιστα, όταν έφτασαν στην πόλη του τα KFC, ήταν ένα από τα 24 άτομα που έκαναν αίτηση εργασίας. Τελικά, έγιναν 23 προσλήψεις και εκείνος ήταν ο μόνος που δεν έγινε δεκτός. Προφανώς, οι Μοίρες είχαν κάνει άλλα σχέδια για εκείνον την ώρα που γεννιόταν. Πιο μεγάλα. 

Jack Ma: Ένας διαφορετικός μεγιστάναςGetty Images

Ο θαυμαστός κόσμος του ίντερνετ και η Alibaba

Το 1994 άκουσε για κάτι που λεγόταν ίντερνετ και του κίνησε το ενδιαφέρον. Το έψαξε και έναν χρόνο αργότερα ταξίδεψε στις ΗΠΑ μόνο και μόνο για να διαπιστώσει κατά την παρουσία του εκεί ότι ένας σέρφερ του διαδικτύου δεν μπορούσε να μάθει και πολλά πράγματα για την Κίνα χρησιμοποιώντας ως μέσο τον παγκόσμιο ιστό.

ΤΖΑΚ ΜΑ ΑΛΙΜΠΑΜΠΑ 1Getty Images

Αποφάσισε να φτιάξει εκείνος μία σελίδα για την Κίνα, στη συνέχεια ίδρυσε το Chinapages.com, οι επενδυτές είδαν στο πρόσωπό του τη χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά. Κάπως έτσι έγινε πλούσιος, με την απογείωσή του στην στρατόσφαιρα του χρήματος να έρχεται το 1999 με την ίδρυση του τεχνολογικού κολοσσού της Alibaba από κοινού με 18 φίλους του.

Δεν είναι ο μεγιστάνας που έχεις συνηθίσει

Ο άνθρωπος, βέβαια, διαθέτει star quality και το απέδειξε το 2017 όταν για να γιορτάσει τη 18η επέτειο της ίδρυσης της Alibaba ανέβηκε στη σκηνή και έδωσε ένα show-φόρο τιμής στον Michael Jackson. Το 2009, πάλι, για τα 10 χρόνια της εταιρείας του, είχε τραγουδήσει το θέμα από το Lion King με μία αμφίεση που θύμιζε Lady Gaga.

Το 2018, ο Ma ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος της Alibaba για να βρει χρόνο να αφιερωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο, κάτι που έγινε επισήμως την 1η Οκτωβρίου του 2020. Την ίδια περίοδο, αφού κριτίκαρε την κινεζική κυβέρνηση χάθηκε από προσώπου γης, με τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για πιθανή φυλάκισή του από τις κινεζικές αρχές, όπως παλαιότερα είχαν κάνει για εξαναγκασμό του σε παραίτηση.

Ένα βίντεο που τον έδειχνε να δίνει μία ομιλία σε ένα φιλανθρωπικό event, βέβαια, έκανε τον γύρο του διαδικτύου τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τον επόμενο μήνα ο ίδιος εθεάθη να παίζει γκολφ σε ένα κινεζικό νησί. Έκτοτε, εξαφανιζόλ ο κύριος από τη δημόσια σφαίρα, ούτε η Greta Garbo να ήταν, τουλάχιστον σύμφωνα με το λήμμα για την πάρτη του στη Βικιπαιδεία.

> Διάβασε ακόμη: Κι αν η Amazon αρχίσει να δέχεται Bitcoin;

Ενώ αναμένουμε η Αγγελική Νικολούλη να τον πάρει τηλέφωνο κι εκείνος να της απαντήσει με τα άπταιστα αγγλικά του να σταματήσουν να τον ψάχνουν και να τον κάνουν ρεζίλι, του ευχόμαστε χρόνια πολλά και να ζήσει.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.