Χρηματοδοτώντας την startup που θα χακάρει το WhatsApp

Γιατί ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel στηρίζει μία εταιρεία με τέτοιες βλέψεις.

Γράφει: Esquire Editors 04 Φεβρουαρίου 2022

Από την ίδρυσή της το 2017 στο Σαν Ντιέγκο, η startup Boldend κράτησε χαμηλό προφίλ. Γιατί; Γιατί έπρεπε να το κάνει, όπως λένε δύο insiders της εταιρείας. Αποστολή της Boldend είναι η ανάπτυξη 'όπλων' κυβερνοπολέμου με έμφαση στην αυτοματοποίηση και μοναδικός της πελάτης: η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία μυστικότητα.

Αν και έχει απασχολήσει ελάχιστα τον Τύπο, η Boldend εμφανίστηκε στους New York Times το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο τέλος ενός άρθρου για την ισραηλινή εταιρεία που ανέπτυξε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus.

Η Boldend φέρεται να έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να χακάρει το WhatsApp, αν και τον Ιανουάριο του 2021 κλείδωσε το συγκεκριμένο λογισμικό για να αναβαθμίσει το επίπεδο ασφάλειάς του, σύμφωνα με μια παρουσίαση ενώπιον του "κολοσσού" της αμυντικής βιομηχανίας Raytheon.

Ήταν η πρώτη φορά που το λογισμικό "κυβερνοπολέμου" της Boldend "εκτέθηκε" δημόσια, πέρα από τη γνωστοποίηση της συνεργασίας της με τη Raytheon το 2020, όταν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση ανέφεραν ότι θα δημιουργήσουν "αυτοματοποιημένα προϊόντα που επιταχύνουν την ανάπτυξη και την αξιοποίηση κυβερνο-εργαλείων για επιχειρήσεις και συστήματα ύψιστης σημασίας για την εθνική ασφάλεια".

Ανακοίνωσαν επίσης ότι θα ενσωμάτωναν μια τεχνολογία της Boldend -με την ονομασία Origen- στην τεχνολογική γραμμή παραγωγής της Raytheon. Μια τεχνολογία software-as-a-service, η οποία μοιάζει με πλατφόρμα ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και στη γρήγορη δημιουργία προϊόντων στον κυβερνοχώρο.

Υπήρχε όμως άλλο ένα στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον για την Boldend. Στην ίδια παρουσίαση ενώπιον της Raytheon, σύμφωνα με το περιεχόμενο μιας διαφάνειας, η Boldend υποστηριζόταν οικονομικά από το Founders Fund, το επενδυτικό όχημα του Peter Thiel. Το γεγονός αυτό δεν ήταν γνωστό, παρόλο που η startup είχε ανακοινώσει στο παρελθόν άλλους επενδυτές που τη χρηματοδότησαν.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το iPhone 14 ίσως είναι το ομορφότερο της ιστορίας

Δύο πηγές με γνώση της εταιρείας επιβεβαίωσαν στο Forbes ότι η Boldend πράγματι χρηματοδοτήθηκε από το fund του Thiel, με τη μία εξ αυτών να λέει ότι η χρηματοδότηση ανερχόταν σε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια και πραγματοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια της εταιρείας, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει πότε ακριβώς. (Ούτε το Founders Fund ούτε η Boldend απάντησαν σε e-mail του Forbes που ζητούσε σχόλιο επ' αυτού).

Η υπόθεση εμπεριέχει κάποια ειρωνεία: Ο Thiel, ένας από τους πιο γνωστούς χρηματοδότες του Facebook, είναι πλέον επενδυτής σε μια εταιρεία που έχει προσπαθήσει να χακάρει την τεχνολογία μιας εταιρείας που ανήκει στο Facebook.

Όχι πως ο Thiel φοβάται να επενδύσει σε εταιρείες που ρισκάρουν να παραβιάσουν τους κανόνες του Facebook προκειμένου να βοηθήσουν στην επιβολή του νόμου: Το Founders Fund υποστήριξε την ClearView AI, μια εταιρεία αναγνώρισης προσώπων που χρησιμοποίησε το Facebook για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων με πρόσωπα, την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει η αστυνομία στο πλαίσιο ερευνών της. 

Καλύπτοντας τον επιθετικό και αμυντικό κυβερνοχώρο

Κατ' επέκταση, ο Thiel είναι πλέον επενδυτής σε μια εταιρεία anti-ransomware, τη Halcyon, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στην Boldend, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις δύο εταιρείες. Πράγματι, στην ιστοσελίδα Halcyon.ai αναφέρεται το Founders Fund ως χρηματοδότης, όπως και ο έτερος επενδυτής της Boldend, ο Ron Gula.

Με τις δραστηριότητές της να εκτείνονται τόσο στο επιθετικό όσο και στο αμυντικό πεδίο, η Boldend τοποθετείται ως μία από τις λίγες επιχειρήσεις "πλήρους φάσματος στον κυβερνοχώρο", με έμφαση στην προστασία και στην επίθεση κυβερνητικών οργανισμών και εταιρειών. Λίγες είναι οι startups που έχουν εμφανιστεί σε αυτό τον πολύ εξειδικευμένο τομέα τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας οικονομική υποστήριξη από Venture Capitals. Μεταξύ αυτών, η QOMPLX -μια startup κυβερνοασφάλειας αξίας 1,4 δισ. δολαρίων και έσοδα ύψους 96 εκατ. δολαρίων- και η Blackhorse Solutions, η οποία είχε συγκεντρώσει 9 εκατ. δολάρια πριν την εξαγορά της από την Parsons Corp. έναντι 200 εκατ. δολαρίων το καλοκαίρι του 2021. Και οι δύο εδρεύουν στη Βιρτζίνια. 

Η BlackHorse, η οποία έχει συνάψει πολύ περισσότερες συμβάσεις με δημόσιους και κυβερνητικούς φορείς από ό,τι η Boldend ή η QOMPLX, υπόσχεται να ενοποιήσει "τον κυβερνο-ηλεκτρομαγνητικό πόλεμο με τις επιχειρήσεις απόκτησης πληροφοριών για τους πελάτες του Υπουργείου Άμυνας και των Υπηρεσιών Κατασκοπείας".

Η προηγούμενη ονομασία της ήταν White Canvas Group, και το Forbes απέκτησε πρόσβαση σε συμβάσεις που είχε συνάψει η εταιρεία με αντικείμενο την έρευνα στο "σκοτεινό διαδίκτυο" ("Dark Web") για λογαριασμό του Αμερικανικού Στρατού και την εκπαίδευση της Διοίκησης Κυβερνοχώρου του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών όσον αφορά την αξιοποίηση των πληροφοριών ανοικτού κώδικα στο διαδίκτυο.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει συνάψει ουκ ολίγες συμβάσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με το Πεντάγωνο. Μεταξύ αυτών, μια συμφωνία ύψους 90 εκατ. δολαρίων για την παροχή "λύσεων αυτοματισμού για την υποστήριξη της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ".

> Διάβασε ακόμη: Ένας ακόμα άγνωστος πόλεμος για το 5G

Αν και δύο πηγές με γνώση της εταιρείας δήλωσαν ότι η Boldend δεν συνηθίζει να αναπτύσσει exploits, όπως έκανε για το WhatsApp, και ότι το λογισμικό που ανέφεραν οι New York Times μπορεί να μην έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, εντούτοις εάν κάποιος πελάτης της ανέθετε στο μέλλον μια παρόμοια αποστολή, η startup θα μπορούσε να ανταγωνιστεί άλλες εταιρείες που δίνουν έμφαση στην κυβερνοεπίθεση, προκειμένου να σπάσει την ασφάλεια κρυπτογραφημένων εφαρμογών όπως το WhatsApp.

Η Boldend μπορεί πλέον να θεωρείται ανταγωνίστρια της ισραηλινής NSO Group και των αμερικανικών startups, όπως η Paragon. Η τελευταία, όπως ανέφερε το Forbes πέρυσι, επικεντρώθηκε στην προσπάθεια να διεισδύσει σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπως το Signal, το WhatsApp και το Telegram. Έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από την Battery Ventures -με έδρα τη Βοστώνη- για αυτό το έργο.

Η Boldend παραμένει μια μικρή εταιρεία. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει χρηματοδότησή μόλις 13 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία της αποτιμάται στα 31 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Pitchbook. Εντούτοις, όπως δήλωσε στο Forbes ένας από τους επενδυτές της εταιρείας (που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει επίσημα), η Halcyon έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ πιο κερδοφόρα, δεδομένου ότι θα μπορούσε να πουλήσει ένα προϊόν της σε χιλιάδες εταιρείες, και όχι μόνο σε έναν μικρό αριθμό Μυστικών Υπηρεσιών στη Δύση.

Όπως πολλοί από τους νέους υπαλλήλους της Halcyon, η πλειονότητα του ανθρώπινου δυναμικού της Boldend προέρχονται από τη Cylance, μια εταιρεία αμυντικής ασφάλειας που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την ασφάλεια των δικτύων. Ανάμεσά τους και ο CEO και ιδρυτής της, Jon Miller. Η Cylance εξαγοράστηκε από την BlackBerry το 2019.

> Διάβασε ακόμη: Τι να περιμένουμε από το Wordle στη μετά New York Times εποχή

Η Boldend δεν φλερτάρει με τη δημοσιότητα και η "δισέλιδη" ιστοσελίδα της αποκαλύπτει ελάχιστα πράγματα πέραν του ότι: "Οι λύσεις που προσφέρουμε συνδυάζουν στοιχεία ηλεκτρονικού πολέμου αιχμής με κυβερνο-επιχειρήσεις επόμενης γενιάς". Η υποσελίδα "Προϊόντα" απαιτεί από τον επισκέπτη κωδικό πρόσβασης.

Όταν το Forbes επικοινώνησε με τον CEΟ της Boldend, Miller, εκείνος μάς παρέπεμψε στο Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, προσθέτοντας ότι το έργο της εταιρείας -που υποστηρίζει αποκλειστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ- απαιτεί διακριτικότητα. Οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων της εταιρείας δεν είχαν ανταποκριθεί σε αιτήματα για σχολιασμό μέχρι και τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου. 

Από: Capital.gr

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear