Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στο lockdown

Bezos, Zuckerberg και σία μπορούν να στηρίξουν το ΑΕΠ μίας μικρής χώρας.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 26 Μαΐου 2020

Από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Μαΐου, το lockdown στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σφράγισε τα πάντα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Προέδρου Trump για ακόμη περισσότερους νεκρούς. Κατά το διάστημα αυτό, οι δισεκατομμυριούχοι που διαμένουν στις ΗΠΑ αύξησαν τον πλούτο τους κατά 434 δισ. δολάρια - ακριβώς δηλαδή όσο είναι το ΑΕΠ χωρών όπως η Πολωνία ή η Αυστρία. 

Ο Jeff Bezos της Amazon και ο Mark Zuckerberg του Facebook ήταν αυτοί που σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη με 34,6 και 25 δισ. αντίστοιχα να προστίθενται στις περιουσίες τους, σύμφωνα με ένα report του Forbes. Τα δεδομένα σε αυτό επικεντρώνονται στη διακύμανση των συναλλαγών και των διαδράσεων των εταιρειών εντός του διαστήματος της καραντίνας.

Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι στο lockdown

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ήταν πως οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι συνολικά αύξησαν την περιουσία τους κατά 15% σε μόλις δύο μήνες, την ίδια στιγμή που τα πάντα ήταν κλειστά και η οικονομία είχε παγώσει. Μόνο και μόνο οι Bezos και Zuckerberg, μαζί με τους Bill Gates, Warren Buffett και Larry Ellison ξέφυγαν από τους "διώκτες" τους στη λίστα των (πάρα) πολύ πλουσίων, ενώ ο Elon Musk ακολουθεί. 

Αρκετοί υποστηρίζουν πως η πανδημία θα βοηθούσε στην ανακατανομή του πλούτου. Δεν είχαν άδικο, μόνο που αυτό συμβαίνει με ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο: Οι πολύ πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι. 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Επικαιρότητα

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

11,5 εκ. ανέργους θα αφήσει ο κορονοϊός στη Λατινική Αμερική

Μετά την πανδημία, η επόμενη μέρα προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολη.

Η startup κρυπτονομισμάτων που πληρώνεται για να μην κάνει τίποτα

Η εταιρεία εξόρυξης bitcoin, Layer 1 ανακάλυψε το νόημα της ζωής.