Οι πιο ισχυροί κεραυνοί όλων των εποχών χτύπησαν τη Νότιο Αμερική

Με μήκος μεγαλύτερο από 700 χλμ. και διάρκεια που ξεπερνά τα 16 δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έδωσε την περασμένη Πέμπτη στη  δημοσιότητα μερικά άκρως εντυπωσιακά ευρήματα: Όπως δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο  "Geophysical Research Letters", το περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Έκδοσης, τους τελευταίους 24 μήνες καταγράφηκαν οι δύο πιο ισχυροί κεραυνοί όλων των εποχών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος χτύπησε τη Νότια Βραζιλία στις 31 Οκτωβρίου του 2018 και ο δεύτερος την Αργεντινή στις 4 Μαρτίου του 2019.

Γιατί, όμως, είναι τόσο εντυπωσιακά τα συγκεκριμένα ευρήματα; Διαβάζοντας για τα παγκόσμια ρεκόρ που έσπασαν οι δύο κεραυνοί μπορεί εύκολα κάποιος να μείνει το στόμα ανοιχτό. Το megaflash (σ.σ: υπερκεραυνός σε ελεύθερη μετάφραση) που χτύπησε το έδαφος της Αργεντινής διήρκεσε 16,73 δευτερόλεπτα (!) ενώ, αντίστοιχα, εκείνο που εμφανίστηκε στον ουρανό της Βραζιλίας είχε μήκος 708 χλμ - ή αλλιώς περίπου την απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να φτάσει στην Ξάνθη από την Αθήνα.

Οι πιο ισχυροί κεραυνοί όλων των εποχών χτύπησαν τη Νότιο Αμερική
φωτογραφία © Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. 

Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι κεραυνοί διέλυσαν τα προηγούμενα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί, μιας και το megaflash που εμφανίστηκε στην Οκλαχόμα στις 20 Ιουνίου του 2007 είχε μήκος (μόλις) 321 χλμ. ενώ το χτύπημα που δέχθηκε η γαλλική Ριβιέρα τον Αύγουστο του 2012 διήρκεσε για 7,74 δευτερόλεπτα συνολικά. "Πρόκειται για απίστευτα ρεκόρ όσον αφορά τους κεραυνούς" δήλωσε ο Randall Cerveny, επικεφαλής αναλυτής του Τμήματος Ακραίων Μετεωρολογικών Φαινομένων του Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού, για να συμπληρώσει: "Είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμα πιο ακραία φαινόμενα από αυτά, τα οποία θα μπορέσουμε να καταγράψουμε χάρη στις νέες τεχνολογίες"

Οι κεραυνοί είναι υπεύθυνοι για πολλά και διάφορα εντυπωσιακά ρεκόρ που, δυστυχώς, πολύ συχνά κοστίζουν ανθρώπινες ζωές: Το 1975, ένας κεραυνός σκότωσε 21 άτομα που είχαν μαζευτεί σε μία καλύβα στη Ζιμπάμπουε ενώ 469 άνθρωποι έχασαν το 1994 έμμεσα τη ζωή τους στην Αίγυπτο όταν κεραυνός χτύπησε δεξαμενές αργού πετρελαίου.

Σε πιο ευχάριστα νέα, τώρα, υπάρχει και ο δασοφύλακας Roy Sullivan που χτυπήθηκε συνολικά 7 φορές από κεραυνό ανάμεσα στο 1942 και το 1977, όπως μπορείτε να δείτε και στο παραπάνω βίντεο. Όσο για τη χρησιμότητα των επιστημονικών καταγραφών του Geophysical Research Letters; Τα στοιχεία αυτά μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα σε τομείς όπως η μηχανική, η μετεωρολογία αλλά και η προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.


κεντρική φωτογραφία © Getty Images 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.