Τσεκάροντας την 'Πύλη της Κολάσεως' στο Τουρκμενιστάν

Μία "φλεγόμενη πύλη" από μεθάνιο καίει στην έρημο του Τουρκμενιστάν για περισσότερα από 50 χρόνια.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 20 Σεπτεμβρίου 2023

Είναι κάτι που συμβαίνει στον πλανήτη μας. Φαίνεται πως, 52 χρόνια πριν, εμφανίστηκε μία τρύπα στη γη κάτω από ένα σημείο γεώτρησης στο Τουρκμενιστάν, εκλύοντας μεθάνιο στην ατμόσφαιρα από ένα υπόγειο σπήλαιο, πλούσιο σε φυσικό αέριο. Είναι σαν οι σοβιετικοί επιστήμονες να σκέφτηκαν "θα ανάψουμε το μεθάνιο με φωτιά και ας το αφήσουμε να καεί μόνο του". Πέντε δεκαετίες αργότερα, πράγματι, ακόμα καίγεται. Καίγεται για τόσο μεγάλο διάστημα που έχει αποκτήσει και όνομα – 'Η Πύλη της Κολάσεως' – και έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο για όσους ταξιδεύουν στο Τουρκμενιστάν και έχουν ήδη δει το τεράστιο χρυσό άγαλμα του Alabai, τον αγαπημένο σκύλο του προηγούμενου προέδρου.

Κάποια παραπάνω στοιχεία για το Τουρκμενιστάν: Τα Alabai είναι μία μεγαλόσωμη ράτσα, γνωστά και ως wolf-smasher. Το όνομα του πρώην προέδρου του Τουρκμενιστάν είναι Gurbanguly Berdymukhamedov. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Serdar Berdymukhamedov. Θα τους αναφέρουμε σαν πρώην και νυν πρόεδρος. Ο σκύλος πρέπει να στέκεται μόνος του στο βάθρο.

Δε χρειάζεται να πούμε ότι καίγοντας μεθάνιο στον ουρανό από το 1971, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην κλιματική κρίση. Το 2022, ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν έδωσε εντολή στους ειδικούς να σταματήσουν τη φωτιά. Κάτι που δε συνέβη. Σήμερα, σύμφωνα και με το Bloomberg, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Τουρκμενιστάν για να συνεργαστούν και να βρεθεί μία λύση ώστε να κλείσει η 'Πύλη της Κολάσεως'.Συγκεκριμένα, διαβάσαμε στο San Jose Mercury News: "Αξιωματούχοι από τα δύο κράτη ελπίζουν να σβήσουν τη φωτιά που πρώτοι άναψαν οι σοβιετικοί γεωλόγοι στην έρημο Karakum το 1971. Και σαν ένα μέρος των διπλωματικών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αμερικανοί αξιωματούχοι διαπραγματεύονται για μία συμφωνία που θα βοηθήσει το Τουρκμενιστάν να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου". Μία πιθανή συμφωνία πάντως, θα δει τις ΗΠΑ να προσφέρουν οικονομική βοήθεια για να βοηθήσουν το κράτος της κεντρικής Ασίας να περιορίσει τις διαρροές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως αυτό το χάσμα πλάτους 70 μέτρων στην έρημο Karakum που συνεχίζει να καίγεται.

Για το καλό του πλανήτη, θα λέγαμε εμείς, ας μείνει μόνος του ο τεράστιος χρυσός σκύλος ως μόνο τουριστικό αξιοθέατο του Τουρκμενιστάν. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Άρση απορρήτου στις επικοινωνίες για να βρεθεί ο δολοφόνος του χάσκι στην Αράχωβα

Tο άτυχο ζώο μετά το θάνατό του πετάχτηκε μέσα σε σακούλα σε χωράφι, όπου βρέθηκαν οστά και μέρος του σώματος του.

Οι επτά ώρες του Erdogan στην Αθήνα

Οι συμφωνίες με τον Μητσοτάκη, η επίθεση φιλίας και η φράση "κλειδί".

Η λίστα των '30 κάτω των 30' στον χρηματοοικονομικό τομέα

Περιλαμβάνει άτομα από τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, το fintech και τα κρυπτονομίσματα.