Η μέρα που μπήκε λουκέτο στο Αλκατράζ

Όσα δεν γνωρίζεις για τις φυλακές του Αλκατράζ που σταμάτησαν να φιλοξενούν απροσάρμοστους κρατούμενους στις 21 Μαρτίου του 1963.

Μια ανοιξιάτικη μέρα σαν σήμερα, στις 21 Μαρτίου του 1963, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας του Αλκατράζ που βρίσκονταν στην ομώνυμη νησίδα του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, σταμάτησαν να λειτουργούν. Κάπως έτσι έπεσαν οι τίτλοι του τέλους σε ένα από τα πλέον θρυλικά κεφάλαια στην ιστορία του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος.

Το νησί των πελεκάνων

Το Αλκατράζ εξερευνήθηκε για πρώτη φορά από τον Juan Manuel de Ayala, το 1775. Αυτός ήταν που του έδωσε το όνομα Isla de los Alcatraces (Νησί των Πελεκάνων), εξαιτίας των πουλιών που ζούσαν εκεί. Το 1849, το νησί πωλήθηκε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και το 1907 λειτούργησε για πρώτη φορά ως στρατιωτική φυλακή.

Τουρίστες στις φυλακές του Αλκατράζ Getty Images

Επί έξι δεκαετίες έχτιζε τον θρύλο του ως "απόρθητο κάστρο" αλλά λίγο μετά το κλείσιμο των φυλακών του, τον Μάρτιο του 1964, μια ομάδα Ινδιάνων ισχυρίστηκε ότι το νησί τους ανήκει και, τον Νοέμβριο του 1969, 89 ιθαγενείς Αμερικανοί το κατέλαβαν και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1971. Αφού οι "καταληψίες" απομακρύνθηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές, το Αλκατράζ πέρασε στη δικαιοδοσία της Εθνικής Περιοχής Αναψυχής Golden Gate και πλέον λειτουργεί ως μουσείο.

Επτά περίεργα trivia για το Αλκατράζ και τις φυλακές του

1. Ο περίφημος γκάνγκστερ-slash-αρχιμαφιόζος Al Capone, που οδηγήθηκε στις φυλακές του Αλκατράζ το 1934, έπαιζε μπάντζο στην μπάντα που είχαν δημιουργήσει οι κρατούμενοι, τους Rock Islanders.

2. Τριάντα έξι κρατούμενοι προσπάθησαν να το σκάσουν από το Αλκατράζ, κανείς όμως δεν τα κατάφερε: Είκοσι έξι συνελήφθησαν, έξι πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου, δύο πνίγηκαν και οι υπόλοιποι επισήμως αγνοούνται αλλά θεωρείται ότι και αυτοί πνίγηκαν.

3. Ανάμεσα στους πρώτους τρόφιμους του Αλκατράζ ήταν και οι ιθαγενείς Αμερικανοί που είχαν διαφωνίες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ πάνω σε θέματα γης.

4. Στο Αλκατράζ χτίστηκε ο πρώτος φάρος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία το 1854.

5. Κόντρα σε ό,τι θα ανέμενε κανείς, στο Αλκατράζ δεν πήγαιναν όσοι είχαν διαπράξει τα χειρότερα εγκλήματα αλλά οι πιο ανυπάκουοι κρατούμενοι.

6. Το 1962, ένας κρατούμενος λύγισε τα κάγκελα ενός παραθύρου κουζίνας, δραπέτευσε από το Αλκατράζ και κολύμπησε ως την ακτή της ηπειρωτικής χώρας. Όταν τον ανακάλυψε η αστυνομία ήταν τόσο εξαντλημένος που η αστυνομία σύντομα τον ανακάλυψε να κείτεται αναίσθητος σε υποθερμικό σοκ.

7. Στο Αλκατράζ ίσχυε η πολιτική του ενός κρατούμενου ανά κελί, το φαγητό ήταν νόστιμο και οι κρατούμενοι έτρωγαν όσο ήθελαν. Αν έδειχναν καλή διαγωγή, μάλιστα, είχαν πρόσβαση σε ταινίες, βιβλία και περιοδικά. Όλα αυτά έκαναν τις φυλακές του ελκυστικές και αρκετοί κρατούμενοι άλλων φυλακών ήθελαν να μεταφερθούν εκεί.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.