
Πόσο πραγματικά απέχουμε από έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο
Οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες από τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Qasem Soleimani από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή.
Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο 62χρονος Ιρανός υποστράτηγος και επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, Qasem Soleimani, έπεφτε νεκρός έπειτα από αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, που διεξήχθη με εντολή του Προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump. Είναι φυσικά, μαζί με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, η είδηση των ημερών σε παγκόσμιο επίπεδο και μία ακόμη ένδειξη ότι η νέα δεκαετία ξεκινά με τις χειρότερες δυνατές προδιαγραφές.

Ο Qasem Soleimani -το περιοδικό ΤΙΜΕ τον είχε συμπεριλάβει στη λίστα με τα άτομα που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον πλανήτη μέσα στο 2020- θεωρούταν ένας από τους ισχυρότερους άντρες στην Μέση Ανατολή και ένα από τα πρόσωπα που θα έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην ισορροπία των εξουσιών της ευρύτερης περιοχής μέσα στη νέα δεκαετία. Είχε καταλυτικό ρόλο στον πόλεμο εναντίον του ISIS υποστηρίζοντας τα στρατεύματα του Assad και συμβάλλοντας στην αύξηση της επιρροής των Ιρανών στο Ιράκ.
Ο θάνατός του είναι ασφαλώς ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία της Μέσης Ανατολής. Πιθανότατα, να την ξεπερνά μόνο η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πίσω στο 2003. Τις τελευταίες ημέρες, έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος στο Ιράν, με αποκορύφωμα την κηδεία του, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης και δεκάδες αξιωματούχοι ορκίστηκαν εκδίκηση. Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi τόνισε από την πλευρά του ότι η επιδρομή της Βαγδάτης και τα αποτελέσματα αυτής παραβιάζουν κάθε συμφωνία που είχε παγιωθεί από το 2018 με τις ΗΠΑ και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στην πρωτεύουσα της χώρας θα πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Ο Soleimani δεν ήταν ασφαλώς σε καμία περίπτωση "άγιος", καθώς μεταξύ άλλων συμπεριλαμβανόταν στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ μαζί με άλλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες που θεωρούνται ύποπτοι ως συμμέτοχοι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Για τη Δύση, ήταν ένας από τους βασικούς υπεύθυνος για την "εξαγωγή" της επανάστασης του Ιράν, ενώ του καταλογίζονταν ακόμη βαριές κατηγορίες για υποστήριξη σε τρομοκράτες.
Την ίδια στιγμή που σημαντικοί ηγέτες όπως ο Emmanuel Macron και ο Vladimir Putin εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός και τις συνέπειες της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου, ο υπόλοιπος πλανήτης παρακολουθεί προβληματισμένος. Στο Twitter, το hashtag #WWIII έχει εξελιχθεί σε global trending topic - ναι, εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύουν ότι ίσως και να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας παγκόσμιας σύρραξης, με αρκετούς να παραλληλίζουν τη δολοφονία του Soleimani με εκείνη του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας και της γυναίκας του, Σοφίας, Δούκισσας του Χόχενμπεργκ, στο Σαράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914, που ουσιαστικά προκάλεσε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για να θέσουμε τα πράγματα σε μία πιο ρεαλιστική βάση, θα μπορούσαμε να πούμε αρχικά πως οι ανησυχίες έχουν ασφαλώς σύνδεση με την πραγματικότητα αλλά από την άλλη εύκολα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως υπερβολικές: Ένας πιθανός πόλεμος με το Ιράν ήταν πάντοτε ο "μπαμπούλας" στη ντουλάπα του μέσου Αμερικανού - κάτι που, δικαιολογημένα ή όχι, ανέκαθεν φοβόταν η ολοένα και πιο συντηρητική αμερικανική κοινωνία. Και ένα ασφαλώς από τα "σημεία" πάνω στα οποία πάτησε ο Trump για να νομιμοποιήσει την πιο πρόσφατη τραβηγμένη -στην καλύτερη των περιπτώσεων- ενέργειά του.
Η δολοφονία του Soleimani είχε σημαντικότερο αντίκτυπο καθώς δεν πρόκειται απλά για την εξόντωση ενός ισχυρού στρατιωτικού αντιπάλου για τις ΗΠΑ. Με την πάροδο των ετών, η φήμη του Ιρανού στρατιωτικού είχε αποκτήσει συμβολικές διαστάσεις. Αποτελούσε ένα καθολικά αγαπητό πρόσωπο στο Ιράν, από εκείνα που κρατούσαν τις ισορροπίες σε δύσκολες για την χώρα καταστάσεις. Για παράδειγμα, ήταν από αυτούς που ανέλαβαν να εξομαλύνουν τα πράγματα στις διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη από κόσμο που διαμαρτύρονταν για την επιβάρυνση της ιρανικής οικονομίας λόγω των προσπαθειών επέκτασης της στρατιωτικής ηγεμονίας της χώρας στη Συρία και το Ιράκ.

Εν ολίγοις, την ώρα που το Ιράν προσπαθεί να κάνει το επόμενο βήμα στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ του θέτουν επιπλέον εμπόδια και πιέσεις. Όχι, ένας Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είναι και τόσο πιθανό να ξεσπάσει άμεσα. Κάποια πράγματα όμως μπορούν να ειπωθούν με μεγαλύτερη σιγουριά. Αρχικά, οι αμερικανικές δυνάμεις αλλά και οι πολίτες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή είναι λιγότερο ασφαλείς σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Έπειτα, η δολοφονία ενός τόσο σημαντικού προσώπου θα σκεπάσει προς το παρόν τα εσωτερικά προβλήματα στο Ιράν και θα κινητοποιήσει άπαντες να κοιτάξουν προς τον κοινό εχθρό. Τέλος, από ό,τι φαίνεται, τη χειρότερη μοίρα από όλους μοιάζει να έχει το Ιράκ: Μία χώρα που αναζητά εδώ και 17 χρόνια τη σταθερότητα, κινδυνεύει πλέον να γίνει το ανεπίσημο πεδίο μάχης ανάμεσα στις δύο μεγάλες δυνάμεις.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τσεκάροντας την 'Πύλη της Κολάσεως' στο Τουρκμενιστάν
Μία "φλεγόμενη πύλη" από μεθάνιο καίει στην έρημο του Τουρκμενιστάν για περισσότερα από 50 χρόνια.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΗ απίστευτη 'προφητεία' του Δημήτρη Μαύρου για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ
Τον περασμένο Ιούλιο, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB είχε περιγράψει ένα προφίλ που ομολογουμένως, κάτι μας θυμίζει.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΓιατί τα $9 τρισ. χρέος του Πεκίνου είναι (και) παγκόσμιο πρόβλημα
Οι οικονομολόγοι έχουν στα χέρια τους ένα πρόβλημα "τύπου Lehman".
Μία μίνι μετάφραση των ανακοινώσεων Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Με δύο παρεμβάσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την κάλυψη των ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Και ξαφνικά, όλοι στις ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για εξωγήινους
Ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν στην ύπαρξή τους και επενδύουν χρόνο και χρήμα σε σχετικές έρευνες. Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε;
Γραφει Γιαννης ΣπανοςO Στέφανος Κασσελάκης (ξανα)τρεντάρει στο Twitter
Το Twitter είχε πολλά να πει για την επικράτηση του Κασσελάκη στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ.
Γραφει Νικη Κοντομηνα