Εστιατόρια και Μπαρ: Οι αφίξεις του 2020

Εστιατόρια, μπαρ, γευστικά spots και concepts της Αθήνας που κέντρισαν το ενδιαφέρον μας τη χρονιά της πανδημίας.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Δεκεμβρίου 2020

Η κατάσταση και η Κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο δεν άφησε ανεπηρέαστη την εστίαση. Για την ακρίβεια, της προκάλεσε ένα τεράστιο πλήγμα, με τον κλάδο να έχει δεχθεί -και να δέχεται ακόμη- ισχυρά χτυπήματα. Το διαπιστώνουμε άλλωστε μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, με εστιατόρια και μπαρ να παραμένουν κλειστά (και) στη χώρα μας, ενώ αρκετά από αυτά έχουν διαφοροποιήσει τη λειτουργία τους, ενσωματώνοντας υπηρεσίες delivery και take away.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν πως δεν υπήρξαν (ή πιο ορθά, δεν πρόλαβαν να υπάρξουν) και κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις μέσα στο 2020 που κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους και να δημιουργήσουν θόρυβο για όλους τους σωστούς λόγους- έστω και για το μικρό διάστημα που πρόλαβαν να λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες. Εστιατόρια, μπαρ και concepts όπως τα παρακάτω.

Kobra

Στον χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το Circus, ήρθε ένα μέρος που, δίχως υπερβολή, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς πρέπει να είναι ένα αθηναϊκό μπαρ το 2020. Fun χώρος, electro-party ατμόσφαιρα, καλά ποτά και εξαιρετικά πιάτα στην κουζίνα δια χειρός Άνταμ Κοντοβά. (Ναυαρίνου 11, Εξάρχεια, τηλ. 210 3638134)

Monzu

Εστιατόρια και Μπαρ: Οι αφίξεις του 2020

H Cucina - Spritzeria στο χώρο ενός υπέροχου νεοκλασικού στην Κηφισιά ξεχώρισε αμέσως για τις ιταλικού γαστρονομικού προσανατολισμού εμπνεύσεις του Γιάννη Λιόκα και τις προσεγμένες επιλογές του μπαρ, σε μία λίστα ποτών που έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Κερκύρας μαζί με τον Λυκούργο Χριστοθανόπουλο και τον Γιάννη Καραπά. (Λ. Κηφισίας 317Β, Κηφισιά, τηλ. 210 6200495)

The Y Project

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 6

Η fusion έκπληξη του ΥΤΟΝ έκανε την εμφάνισή της στις αρχές του 2020 και είναι ένα πραγματικά αξιόλογο εστιατόριο πάνω από μία πίστα μπουζουκιών. Ένα γαστρονομικό project με ξεκάθαρα high end χαρακτήρα, που παντρεύει άψογα την πολυτέλεια με την υψηλή αισθητική, το λιτό και προσεγμένο design με τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες (όπως η τεράστια manga φιγούρα στο τέλος των τραπεζιών) και όλα τα παραπάνω με μία πραγματικά άξια λόγου κουζίνα.  Στον πρώτο όροφο του YTON λοιπόν, τα ηνία της κουζίνας κρατούσε ο γνωστός chef Take (Matsuhisa, Νammos, Κουρσάρος), που παρουσίασε εκλεπτυσμένα πιάτα ιαπωνικών καταβολών και, ασφαλώς, θαυμάσιας γεύσης. (The Y Project @ΥΤΟΝ the music show, Πέτρου Ράλλη 38, Αιγάλεω, τηλ. 210 3453139)

Joshua Tree

Ενας minimal χώρος με καθαρές γραμμές και αρκετό χρώμα, αβίαστα cool χαρακτήρα, όμορφες μουσικές, που βαπτίστηκε από το ομώνυμο πάρκο της Καλιφόρνια και που αντικατοπτρίζει απόλυτα αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί του - η Σκεύη Ερωτοκρίτου -που τη γνωρίζεις από το Blue Bird- και ο Σαλόνικος Σαλονικίδης. Αυτή εν ολίγοις θα μπορούσε να είναι μία συνοπτική περιγραφή του Joshua Tree Café, που μας συστήθηκε την περασμένη άνοιξη, ακολουθώντας τη λογική του brunch food με αποκλειστικά vegan και vegetarian επιλογές, που ανταποκρίνονται τόσο στις ποιοτικές όσο και στις γευστικές επιθυμίες του καθενός. (Αναπαύσεως 13, Μετς, τηλ. 210 9239747)

Hervé

Ο Herve Pronzato επέτρεψε στην εστιατορική Αθήνα με ένα σχεδόν speakeasy fine dining εστιατόριο, πιστό στη φιλοσοφία και τη δημιουργικότητα του σημαντικού σεφ. (Τριών Ιεραρχών 170, Πετράλωνα, τηλ. 210 3471332

Royal Monkey

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 10

Το αποικιακό και σικάτο στυλ του bar-restaurant της Κηφισιάς συναντά κάποια πιο funky στοιχεία, με μπόλικο χρώμα να συμπληρώνει την εικόνα, την ίδια στιγμή που το μενού του ταξιδεύει σε διάφορα μέρη του πλανήτη, υπηρετώντας τη φιλοσοφία του fusion και φέρνοντας κατά κάποιο τρόπο πιο κοντά την Ανατολή με τη Δύση. Πάντοτε ωστόσο φέροντας τη σφραγίδα του Γιάννη Λιόκα. (Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 210 8011679)

Mr. Fox

Το μπλε του Λονδίνου, τα βελούδα, οι ξύλινες επενδύσεις, η εντυπωσιακή ταπετσαρία "μαγεμένο δάσος”, η επιβλητική σκάλα που οδηγεί σε ένα καθηλωτικό art section με 100+ κορυφαία έργα τέχνης, οι θεαματικές αψίδες του μπαρ, οι πρωτοποριακοί και απρόβλεπτοι συνδυασμοί πρώτων υλών στα signature cocktails, το ανεπιτήδευτο και δημιουργικό bar-dining, το ιδιότυπο fun groove της μουσικής καθώς και η καταξιωμένη ομάδα είναι μόνο κάποια από τα κομμάτια που έστρεψαν το ενδιαφέρον προς το επιτυχημένο παζλ του Mr. Fox. Στο κέντρο της Γλυφάδας, ένα all-day high-end concept που μοιάζει βγαλμένο από το υψηλής αισθητικής bar culture του Mayfair. (Λαοδίκης 38, Γλυφάδα, τηλ. 210 8981654)

Materia Prima

Τον περασμένο Μάιο, το νέο wine bistro του Παγκρατίου έκανε την εμφάνισή του στην πλατεία Μεσολογγίου, δίνοντας έμφαση στην καλή πρώτη ύλη και την εκλεκτή κάβα, με μία οινική λίστα που δεν φοβάται την τακτική ανανέωση. (Πλ. Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ. 210 7255171)

Omnivore

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 4

Ο Όμιλος Καστελόριζο επέλεξε το κέντρο της Αθήνας και την πλατεία Αγίας Ειρήνης για το καινούριο του bar restaurant. Το Omnivore άνοιξε τις πόρτες του σε ένα ιστορικό κτίριο του 1890, το οποίο στέγαζε κάποτε το Osterman. Συστήνεται ως all day bar restaurant και διακρίνεται για τη minimal αισθητική του που συνυπάρχει με την κλασική κομψότητα. Την κουζίνα διευθύνει ο επί χρόνια συνεργάτης και executive chef του Ομίλου Καστελόριζο Βασίλης Καφαλούκος, ο οποίος έχει επιμεληθεί όλα τα μενού του Omnivore, με τις γευστικές του κατευθύνσεις να χαρακτηρίζονται fusion multiethnic αλλά με αρκετά πατήματα στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα. (Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, τηλ. 210 3221865)

Ourse

OURSE 2020 ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ

Στο ολοκαίνουριο Ourse ο ενθουσιασμός, η έμπνευση και το πάθος για την ζαχαροπλαστική, αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη που έκανε τον Στέφανο Τσουκαλά και την Βίκυ Νταλαγιάννη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τα όνειρά τους. Σύμμαχός τους στο νέο εγχείρημα ένας από τους κορυφαίους Έλληνες pastry chefs, o Σπύρος Πεδιαδιτάκης. Στο Ourse, τα γλυκά φέρουν έντονα την Γαλλική επιρροή ενώ παράλληλα προτάσσουν και την ελληνικότητά τους: Μαστίχα Χίου, ελληνικός καφές, φιστίκι Αιγίνης, σύκο και πολλά άλλα υλικά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Μεγάλη σημασία και σεβασμός δίνεται και στην προέλευση των υλικών, όπως για παράδειγμα η σοκολάτα, που προέρχεται από 100% βιώσιμο κακάο, αποκλειστικά από την Cacao Barry. Κάθε τι που βγαίνει από το εργαστήριο είναι χειροποίητο και φτιαγμένο με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αγνές και αυτούσιες. (Μυστρά 39, Γλυφάδα, τηλ. 212 1067019)

Στοά Φιξ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stoa Fix (@stoafix)

Το νέο εστιατόριο της Γωγώς Δελογιάννη έκανε τη στοά της Ομόνοιας να μοσχομυρίσει, αναβιώνοντας μνήμες από τα αθηναϊκά καφενεία και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα της γειτονιάς, παραδίδοντας ταυτόχρονα μαθήματα απλής αλλά νόστιμης μαγειρικής στην κουζίνα. (Στοά Φιξ, Αιόλου 102, Ομόνοια, τηλ. 211 1190119)

Κάποιες ακόμη ενδιαφέρουσες αφίξεις

  • Cerdo Negro
  • Lagom
  • The Surf Club
  • Epik Gelato
  • Vegan Vandal
  • Etien
  • Naif
  • Nazaré Surf Bar
  • Fig
  • Poncho TACOS
  • Σουit
  • Kermit
  • Dara Thai
  • Huracán
  • Winners Vegan

Overoll

Ο Άλκης Ζέρβας, ο Ιωάννης Κίκιρας και ο Σπύρος Παππάς κρύβονται πίσω από την ιδέα του Overoll, της πρώτης croissanterie στην Αθήνα που άνοιξε τις πόρτες της το φθινόπωρο στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά στο προϊόν, η ποιότητα των κρουασάν μπαίνει πάνω απ' όλα. Επιλέγονται οι κορυφαίες πρώτες ύλες -από το βούτυρο και το αλεύρι μέχρι τα φρούτα και τα λαχανικά. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ. (Πραξιτέλους 27, Αθήνα, τηλ. 211 4198151)

Le Pavillon

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 9

O Jean-Charles Metayer είναι ένας σεφ που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχοντας διαγράψει μία σημαντική πορεία στον εστιατορικό χώρο. To Le Pavillon είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του με τον επιχειρηματία Άγγελο Κονταράτο και στεγάζεται σε μία ολόλευκη, αυθεντική μονοκατοικία του 1940 με καταπράσινο κήπο στο Χαλάνδρι. (Περικλέους 31, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6815774)

Meat & Grill Stories

Μετά από αρκετά χρόνια και αμέτρητα χιλιόμετρα στο κρέας και το ψήσιμο, πολλά επιτυχημένα pop up meat & grill events σε όλη την Ελλάδα και μετά από σχεδόν λαϊκή απαίτηση, η Μυρσίνη Λαμπράκη και η ομάδας της δημιούργησαν αυτό το πολύ ιδιαίτερο καρνιβορικό εστιατόριο. Βουβαλίσια σπαλομπριζόλα Σερρών, η τεράστια porter house αγελάδας, τρυφερό μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος στη σούβλα, Αργεντίνικη picanha, αφράτο μπιφτέκι και t-bone προβατίνας είναι μόνο κάποιες από τις επιλογές που γίνονται εύκολα νοσταλγίσιμες. (Λ. Δεκελείας 88, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2514438)

The Blind Spot

Feelgood και μίνιμαλ χώρος με γωνίες που μοιάζουν να βγήκαν από το Instagram, ποιοτικός καφές, προσεγμένα γεύματα και μία ολόκληρη κοινότητα που στήθηκε γύρω από ένα μπαρμπέρικο είναι τα στοιχεία που σου μένουν αν αποδομήσεις το The Blind Spot, που δικαιολογημένα έκανε θόρυβο στο Χαλάνδρι αλλά και τα ΒΠ γενικότερα. (Αγίας Παρασκευής 29, Χαλάνδρι, τηλ. 211 1187135)

Beefbar

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 7

Το ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace παρουσίασε στα μέσα Ιουλίου το concept restaurant που συνέλαβε πριν από δεκαπέντε χρόνια ο Riccardo Giraudi, ενσαρκώνοντας το όραμά του για τη δημιουργία ενός χώρου όπου η φιλοσοφία του καλού κρέατος συναντά τη φαντασία των διαφορετικών κοπών και την ποικιλία μίας ευρείας γκάμας επιλογών από όλο τον κόσμο. (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 9670700)

Bon Bon Fait Maison

Ο εξαιρετικά χαρισματικός pastry chef Κρίτωνας Πουλής παρουσίασε το νέο του ζαχαροπλαστείο, Bon Bon Fait Maison, στην -υπό κανονικές συνθήκες- ολοζώντανη οδό Πετράκη, στο κέντρο της πόλης. Μέσα σε ένα μίνιμαλ περιβάλλον, πρωταγωνιστούν οι γλυκές δημιουργίες του, που ήδη αποτελούν talk of the town. (Πετράκη 30, Σύνταγμα, τηλ. 210 3318703)

Chicken Picnic

Ο Μιχάλης Μερζένης (τον γνωρίζουμε από τα Dry & Raw by Drakoulis και SpitJack) όχι απλά πειραματίστηκε επιτυχώς με το ψητό και τηγανητό κοτόπουλο αλλά μας παρουσιάζει τις κορυφαίες ίσως εκδοχές του στην πόλη, στο Chicken Picnic, από το περασμένο καλοκαίρι. Το μικρό μενού του mini-spot (κυρίως για take away και delivery και υπό κανονικές συνθήκες) είναι ο ορισμός του πώς μπορείς να χτίσεις κάτι εξαιρετικό και νόστιμο, με γνώση και λακωνικότητα. (Γρηγορίου Θεολόγου 4, Καισαριανή, τηλ. 210 7255002)

Noah

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Noah (@noah.athens)

Στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού ελάχιστα μέρη προκάλεσαν τέτοιο θόρυβο όσο το Noah, στα πέριξ του Μεγάρου Μουσικής. Μία τεράστια "ανέμελη" αυλή που φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του Αλέξανδρου Πετράκη ήρθε να διαδεχθεί το πάλαι ποτέ σημείο αναφοράς Πάρκο Ελευθερίας. Comfort κουζίνα, νόστιμα ποτά και νεανικό ως επί το πλείστον crowd συνθέτουν εδώ το μωσαϊκό. (Πάρκο Ελευθερίας, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, τηλ. 210 7233419)

Καφενείο ΣΙ ΤΙ ΣΗ

Όταν η ομάδα του The Clumsies ένωσε τις δυνάμεις της με τον Αλέξανδρο Τσιοτίνη, το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα πιο δυνατά projects του περασμένου καλοκαιριού. Στον χώρο του Senios δημιουργήθηκε ένα έξοχο γαστρονομικό καφενείο, με focus στην ελληνική κουζίνα και στις fine drinking εμπειρίες. (Καλαμιώτου 15, Αθήνα, τηλ. 210 3318778)

Η Βόλβη

Old school σουβλατζίδικο στην κρεαταγορά, που τιμά τα ποιοτικά τυλιχτά και δεν συμπαθεί καθόλου -και απολύτως δικαιολογημένα- τις πατάτες σε αυτά (αλλά και γενικότερα). (Ευριπίδου 24, Αθήνα, τηλ. 211 118 0587)

Τρομερό Παιδί

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 5

Κανείς δεν περίμενε πως ένας φούρνος θα δημιουργούσε τέτοιο hype, όσο το Τρομερό Παιδί, που ήταν και η πιο viral άφιξη αμέσως μετά το τέλος του πρώτου lockdown, την περασμένη άνοιξη. Το third wave bakery -κατ΄αντιστοιχία με το τρίτο κύμα καφέ- επί της οδού Παπαδιαμαντοπούλου αναδεικνύει το ψωμί ως προϊόν ανώτερης ποιότητας και ταυτόχρονα προσφέρει στους επισκέπτες του ό,τι θα έβρισκε κάποιος σε έναν καλό παριζιάνικο φούρνο. (Παπαδιαμαντοπούλου 30, Αθήνα, τηλ. 210 777 7537)

Kora

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kora Bakery (@korabakery)

Ένας ακόμη φούρνος που επιβεβαιώνει πως το (ποιοτικό) ψωμί είναι μία από τις πιο δυνατές τάσεις του τελευταίου 1,5 έτους. Η Kora παράγει καθημερινά ψωμί με φυσικό προζύμι και διάφορα είδη αρτοσκευασμάτων-βιενουαζερί. Στο εργαστήριό τους χρησιμοποιούνται μέθοδοι αργής ωρίμανσης, οι οποίες δίνουν στα προϊόντα μεγαλύτερη θρεπτική αξία και επιπλέον τα καθιστούν πιο εύπεπτα από τα συμβατικά παραγόμενα αρτοποιήματα. (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3627855)

Take Away και Delivery

Πιθανότατα εντός του 2020 να έσπασε κάθε ρεκόρ τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών φαγητού για ευνόητους λόγους. Πέρα από τα καθιερωμένα, είδαμε και κάποια φρέσκα αξιόλογα concepts του είδους. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 2
Cookoo by Cookoovaya
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡ 2020 3
PS Luncheon

Το PS Luncheon ήταν ένα από αυτά. Το μικρό αδερφάκι του Nolan και του PROVELEGGIOΣ επέκτεινε το Nolanverse και στο σπίτι, χαράζοντας νέους ορίζοντες σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως φαγητό από delivery ή take away. Εξίσου αξιόλογο και το Cookoo by Cookoovaya, που πέρα από κάποια best sellers του δημοφιλούς εστιατορίου, παρουσίασε και το Bread n' Fish, που περιλαμβάνει άκρως ενδιαφέροντα σάντουιτς με ψάρι.

Άξια αναφοράς και το Ekiben by Birdman καθώς και το Sushi Lunchi του Sushimou. Τέλος, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και το τέλειο σουβλάκι και burger του Alficon, το οποίο διαφοροποίησε εντελώς το μενού του για την περίοδο που διανύουμε. 

Ευχή όλων, να επιστρέψουμε σύντομα γύρω από ένα τραπέζι ή να 'αράξουμε' σε μία μπάρα, έχοντας ως μία ανάμνηση τα όσα προκάλεσε το 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας