Τρώμε. Ευτυχώς για την ψυχική μας ευφορία και τα πρώτα -ή τα πιο βαθιά- στρώματα της γευστικής μας αντίληψης, του δίνουμε και καταλαβαίνει. Φαγητό κάθε είδους. Δυστυχώς, για τη σιλουέτα μας. Όλα τα παραπάνω συνεπάγονται πως κυκλοφορούμε. Τιμάμε λοιπόν νέα και πιο παλιά μπαρ και εστιατόρια της Αθήνας, μικρά γευστικά spots ή φρέσκα μενού με ενδιαφέρον. Εκείνα που ίσως να αξίζουν λίγη παραπάνω και από τη δική σου γαστρονομική προσοχή αυτό το διάστημα.

Σαν τα παρακάτω.

Στα εστιατόρια

Λινού Σουμπάσης & Σία

Το έχεις δει στα σόσιαλ, έχεις ακούσει πολλά γι' αυτό, ίσως και να έχεις περάσει αρκετές φορές από τα τραπέζια του (αν όχι, μάλλον κάτι κάνεις λάθος). Ανοιχτή κουζίνα, ψηλοτάβανη φωτεινή όσο και ιδιόμορφη σάλα, ιδιαίτερη αίσθηση και μία γκάμα πιάτων ελληνικού προφίλ με μία κάπως nordic ματιά.

Ψωμί κορυφαίο, άγρια χόρτα με κατσικίσιο ροκφόρ "αλλού", καραβίδες που μνημονεύονται για καιρό και σωστά φροντισμένο ψάρι κάποια από τα highlights, παράλληλα και συμπληρωματικά με μία έξυπνη επιλογή κρασιών. 

Soil

Το εστιατόριο του Τάσου Μαντή -μαζί με τον συνεργάτη και φίλο του, Αλ. Μουρίδη- είχε δημιουργήσει hype αρκετό καιρό πριν ανοίξει τις πόρτες του, σε μία όμορφη παλιά διπλοκατοικία επί της οδού Φερεκύδου, κάπου ανάμεσα στο Παγκράτι και το Καλλιμάρμαρμο.

Ο θόρυβος ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένος, καθώς ο chef-patron (πια) μαγειρεύει εδώ καλύτερα από ποτέ, κάτι που επιβεβαιώνεται σχεδόν από κάθε υλικό στο μενού των 14 σταδίων. Έξοχη δουλειά και στα κρασιά από τον Κοσμά Γιαννούλη και στο μπαρ από τον Γιώργο Σταματούκο.

Tudor Hall

Στον ιδιαίτερο, υψηλής αισθητικής χώρο του και με background μία από τις ομορφότερες οπτικές της Αθήνας, το Tudor Hall -του Ξενοδοχείου King George- αποτελεί μία από τις πιο νόστιμες προτάσεις της νέας χρονιάς, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στα πιάτα του καινούριου Chef de Cuisine Νίκου Λειβαδιά.

Η γευστική εμπειρία ξεκινά με ζεστό καρβελάκι και έξοχα βούτυρα, συνεχίζεται με το λαβράκι ταρτάρ (με χαβιάρι και μία ιντριγκαδόρικη σάλτσα από μανταρίνι και σόγια) και κορυφώνεται με την μπριζόλα ημέρας (με σελινόριζα, χειμωνιάτικη τρούφα, σάλτσα μοσχαριού και καμένο βούτυρο) ή το αρνί (με κουσκούς από βουβαλίσιο γάλα, καπνιστό τυρί και σάλτσα αρωματισμένη με λεμονοθύμαρο). Πάρα πολύ καλή και η δουλειά του Αλέξανδρου Κούφα στο κομμάτι των γλυκών, όπως επίσης και οι οινικές επιλογές.

Monzù

Η κομψή σάλα με την πάντοτε ζεστή ατμόσφαιρα, τα ρετρό κεραμικά πλακάκια και τις γύψινες λεπτομέρειες στο ταβάνι κάνει μόνη της ένα σημαντικό statement, το οποίο πλαισιώνεται από το εξαιρετικό service και, φυσικά, το φαγητό, σε μία έξοχη εστιατορική εμπειρία. 

Ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Λιόκας -ένας από τους σημαντικότερους της γενιάς τους και ένας από τους πιο πολύπλευρους μαγειρικά αυτής- διατηρεί ατόφια την ιταλική καταγωγή των πιάτων του, προσθέτοντας όμως έναν ξεκάθαρα ελληνικό αέρα με τυριά, αλλαντικά, όσπρια, κρέατα, βότανα και μυρωδικά του τόπου μας.

Nikkei

Στον 7ο χρόνο της λειτουργίας του, το Nikkei πατά καλύτερα από ποτέ στα πόδια του και -όπως συνηθίζεται να λέγεται και για τα καμαρίνια με την οθόνη- αυτό βγαίνει στο πιάτο αλλά και στο ποτήρι.

Στον βγαλμένο λες και από ταινία του James Bond χώρο του bar resto λοιπόν, για το πρώτο φροντίζει ο Σπύρος Μαυροειδής και για το δεύτερο η Μαίρη Ταλαιπώρου: Κορυφαία σεβίτσε και πεντανόστιμα τατάκι συναντούν εμπνευσμένα και προσεγμένα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια ποτά. Περνάς καλά γενικά, τρως και πίνεις ακόμη καλύτερα.

Omnivore

Το ομώνυμο με το νέο docuseries της Apple TV+ σποτ στην Πλ. Αγίας Ειρήνης παρουσιάζεται ανανεωμένο, όπως ακριβώς και ο executive chef όλου του ομίλου Καστελόριζο, Βασίλης Καφαλούκος.

Στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του, θα γευθείς ανασυνθέσεις γνωστών πιάτων όπως η μπαβαρουάζ σπανακιού, με μυρώνια, καυκαλίθρες και κρέμας φέτας κάτω από τραγανό φύλλο, σαν μία ιδιότυπη σπανακόπιτα ή την κλασική πια 'μπουγιαμπέσα', με γιουβαρλάκια σφυρίδας, λαχανικά ατμού, αφρό λεμονιού και chili oil.

MFlavours

Η δουλειά του χαρισματικού σεφ Δημήτρη Μπούτσαλη εξελίσσεται θαυμάσια στο εστιατόριο του 9ου ορόφου του Athens Capital Hotel – MGallery Collection.

Ισορροπώντας ανάμεσα στην υψηλή γαστρονομία και τη γευστική ζεστασιά ενός μπιστρό, ο σεφ Μπούτσαλης σερβίρει καλοφτιαγμένα πιάτα με άποψη και τεχνική. Ξεχωρίζει το ψητό λαβράκι με λέπια πατάτας, το ραβιόλι κολοκύθα-κάστανο και οι κοπές μοσχαριού με αφρό πατάτας με χρένο, καπνιστά παντζάρια και ρόδι.

The Dalliance House

Tο πανέμορφο νεοκλασσικό ψηλοτάβανο αρχοντικό του 1890 στην Κηφισιά αλλάζει γαστρονομική σελίδα, έχοντας πια στο τιμόνι της κουζίνας του τον πολυβραβευμένο σεφ Γιάννη Παρίκο. Ο τελευταίος -με σημαντική πορεία στο χώρο, με highlight ασφαλώς το Varoulko- παρουσιάζει πιάτα που παντρεύουν με χάρη τις διεθνείς τάσεις με τα τοπικά στοιχεία και υλικά.

Για τις Κυριακές

Athénée

Το brunch του μητροπολιτικού σποτ στην καρδιά της πόλης αποτελούσε ούτως ή άλλως μία καλή αφορμή για να βρεθείς στο Athénée (και) την Κυριακή. Το γεγονός πως για λίγο ακόμη καιρό θα πλαισιώνεται με τα θαυμάσια γλυκά του Σπύρου Πεδιαδιτάκη δημιουργεί έξτρα αφορμές. Απολύτως δικαιολογημένα. 

Τα αγαπημένα γλυκά που θα βρει κανείς στις προθήκες του γλυφαδιώτικου Ourse ανηφορίζουν στο κέντρο. Μεταξύ αυτών η τάρτα λεμόνι, η διάσημη St. Honore, το Paris-Aegina (η εκδοχή του Ourse για το κλασσικό Paris-Brest), οι σοκολάτες και τα σοκολατάκια.

Diego Athens

To Diego ήταν ένα από τα μέρη που έδωσαν ξανά ενδιαφέρον στο Θησείο και τον πεζόδρομο της Αδριανού, που απέκτησε μία 'σπιρτάδα' μετά από πολύ καιρό. Για να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον το πράγμα, οι Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου στήνουν κάθε Κυριακή μία περουβιανή cevicheria, προσφέροντας το εθνικό πιάτο του Περού σε μία από τις πιο νόστιμα κατανοητές και feelgood εκδοχές του.

Στο ειδικά διαμορφωμένο κυριακάτικο μενού όμως θα βρεις ακόμη tostadas (με τόνο και μοσχαρίσιο ταρτάρ) και μερικές ακόμη επιλογές σε θαλασσινά. Αλλά, και το Crayfish Bucket, που είναι από εκείνα που δε χάνονται. Τόσο, που θα χρειαστεί να αλλάξεις αρκετά ζευγάρια γάντια (που έρχονται μαζί του, για να μη λερώσεις τα χέρια σου βουτώντας ανάμεσα στις καραβίδες, το καλαμπόκι και τις μωβ πατάτες) για να το απολαύσεις όπως του αρμόζει. Και, διάολε, αξίζει και με το παραπάνω.

Στα μπαρ

Line Athens

Στο πολυσυζητημένο Line Athens εκτός από grape-less κρασί ή fruit wine αν προτιμάς, αντίστοιχα βερμούτ και μπύρα νομαδικής ζυθοποίησης, θα βρεις ακόμη νόστιμο προζυμένιο ψωμί που φέρει την υπογραφή της Φαίδρας Μαυροειδή- Σβανά καθώς και μία προσεκτική επιλογή πιάτων που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Παύλος Κυριάκης.

Όπως ας πούμε τα λαχταριστά hot dogs: Μαύρο ψωμάκι από μελάνι σουπιάς με deep fried χταπόδι και μους ταραμά, bun από σινάπι με χοιρινό λουκάνικο και πικάντικη μουστάρδα και μία vegan εκδοχή με γλασαρισμένο σε σόγια κομμάτι μανιταριού.

Habana Trece

Στο χαλανδριώτικο Habana Trece, τη λίστα των ποτών του Ηλία Στεργιόπουλου -με focus στο ρούμι- πλαισιώνει μία γκάμα μικρών πιάτων από τον Μιχάλη Μερζένη, ο οποίος έχει φροντίσει η επιλογή των πρώτων υλών να ταιριάζει με το ποτό της χαράς. Στα tapas του Habana Trece θα βρεις επιρροές από Ιαπωνία, Ισπανία και Μεξικό.

Naked Ath.

Στο Naked Ath., το νέο all day bar της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ο Levis Kodhimaj έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο bar food menu, σχεδιασμένο στο να έχει μία αλληλεπιδραστική σχέση με το ποτό. Βασίζεται αρκετά στο fusion street food, με συνταγές από διάφορα μέρη του πλανήτη, εμπλουτισμένες με κάποια twists αλλά και ελληνικές πινελιές - για παράδειγμα χρησιμοποιεί υλικά όπως το σταμνοτύρι, η μαστίχα και το μετσοβόνε. Από τα highlights εδώ το corn dog και η σαλάτα Waldorf. Αξίζει να αναφερθεί πως προσφέρονται vegan και vegetarian επιλογές καθώς και γλυκά που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, ακριβώς δίπλα από το Lab του μπαρ.

Για γλυκό

Sweet Nolan

Είναι το Nolan σε γλυκό. Το sweet tooth του Nolanverse, ένα ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει γλυκά φρέσκα, λιχούδικα, άγλυκα, εμπνευσμένα από τις αναμνήσεις και τα ταξίδια. Με ζυμάρια, λευκές κρέμες και φρούτα, που δεν θέλουν να μπουν σε κάποια κατηγορία. Το ολόκληρο basque cheesecake στη λαδόκολλα έγινε αμέσως χιτ. Ακολούθησαν τα choux, τα peanut tarts, τα cinnamon rolls, το gateau. 

Στο χέρι

Μπλε Σουβλάκια

Τον Σάκη Βενέτη τον γνωρίζεις από την εξαιρετική του δουλειά στο Εlectra Metropolis Hotel και το εστιατόριο στο roof garden του ξενοδοχείου. Πρόσφατα δημιούργησε ένα δικό του γευστικό σποτ που επικεντρώνεται στο εθνικό μας street food και 'εξυπηρετεί' τα πέριξ της Νέας Σμύρνης. 

Πέρα από τα κλασικά τυλιχτά θα βρεις ακόμη και εκείνα με κεμπάπ προβατίνας, βουβαλίσιο μπιφτέκι Κερκίνης, χειροποίητο σουτζουκάκι κοτόπουλου και λουκάνικο κόκορα, με τις μερίδες να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζυγούρι Τυρνάβου και vegan γύρο σελινόριζας.

Τρομερό Παιδί

Φυσικά και γνωρίζεις τον θαυμάσιο φούρνο στους πρόποδες των Ιλισίων και στη γειτονιά της πλατείας Βραζιλίας. Η αναφορά του στη συγκεκριμένη λίστα αιτιολογείται λόγω τα έξοχων σάντουιτς που -μεταξύ άλλων- θα τιμήσεις εδώ.

Tyler's Bao

Το πολύχρωμο σποτ της Αρχελάου σερβίρει κάποια από τα νοστιμότερα μπάο της Αθήνας. Ιδιαίτερα εθιστικά αυτό με τη σιγομαγειρεμένη ψητή παντσέτα (σάλτσα teriyaki, σπόροιυς kimchi, πίκλα αγγουριού, φρέσκο κρεμμύδι, sriracha και μαγιονέζα) και εκείνο με τη γαρίδα (και λάχανο kimchi, mayo chilly, φρέσκο κρεμμύδι, bonito flakes και τζίντζερ).

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.