
Zeffirino, από την Γένοβα στην Σαντορίνη
Tο ιστορικό ιταλικό εστιατόριο κάνει νοστιμότερες τις ημέρες στο Zaffron Resort.
Sophia Loren, Muhammad Ali, Eros Ramazzotti, Frank Sinatra, Luciano Pavarotti, και μερικοί Πάπες της Ρώμης. Αυτοί μόνο είναι κάποιοι από τους -πάσης φύσεως- celebrities που έχουν περάσει από τα τραπέζια του ιστορικού Zeffirino. Το εστιατόριο που δημιούργησε ο Zeffirino Belloni πίσω στο 1939 συνεχίζει να γράφει τη δική του, νόστιμη, ιστορία και πλέον ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του, που το θέλει να εμπλουτίζει τον σημαντικό γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης, μέσω του ολοκαίνουριου Radisson Blu Zaffron Resort.
Η ιστορία και η μυστική συνταγή του Pesto Genovese
Ο Zeffirino Belloni μπορεί να γεννήθηκε στη Μόντενα, αλλά το ταξίδι του στη γεύση ξεκίνησε από τη Γένοβα. Ένα μικρό ψαροχώρι τότε, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως εξελίχθηκε και μεγάλωσε.
Όπως ακριβώς και το όνομα Belloni στον γαστρονομικό χάρτη -όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και του κόσμου. Το περίφημο Ristorante Zeffirino πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1939. Και από τότε μέχρι σήμερα, τις έχουν διαβεί μία πληθώρα ανώνυμων αλλά και επώνυμων gourmet enthusiasts.
Για την οικογένεια του Zeffirino, η συνταγή του Γενοβέζικου Pesto είναι η "ναυαρχίδα" της γαστρονομικής ιταλικής κουλτούρας της.
Η επιτυχία του συγκεκριμένου pesto δια χειρός Luciano Belloni, οφείλεται κυρίως στις άριστες πρώτες ύλες όμως πρωτίστως "στο χέρι", δηλαδή στον τρόπο παρασκευής του, ο οποίος τηρεί πιστά μία συγκεκριμένη σειρά συστατικών και ένα ακριβές ποσοστό δόσεων ανά πρώτη ύλη.
Χωρίς αμφιβολία η οικογένεια Belloni έχει αξιοποιήσει και προωθήσει το Γενοβέζικο pesto διεθνώς και για αυτό της έχει απονεμηθεί ο τίτλος του "Πρεσβευτή της Ιταλικής κουζίνας" στον κόσμο.
Μία ξεχωριστή συνεργασία
Η συνεργασία αυτή όχι απλά φέρνει στη Σαντορίνη το πρώτο αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο για το νησί, αλλά το κάνει με έναν από τους κορυφαίους πρεσβευτές της μεσογειακής κουζίνας. Η συνταγή της επιτυχίας του, απλή: τα σωστά υλικά, αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά, και η περίφημη σάλτσα pesto Genovese, με την ξεχωριστή (και άκρως μυστική) συνταγή της. Για την οικογένεια Belloni, παράδοση και ποιότητα είναι όπως τα πιρούνια της σαλάτας και του φαγητού: είναι πάντα δίπλα το ένα στο άλλο.
Σε ό,τι αφορά το μενού, αφετηρία της έμπνευσης για τη δημιουργία του ήταν δύο αδιαπραγμάτευτες, διαχρονικές αξίες: το ελληνικό καλοκαίρι και η Μεσόγειος -το σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων. Στην κυκλαδίτικη εκδοχή του, το Zeffirino αποκαλύπτει στον επισκέπτη του την αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μία εσάνς Σαντορίνης, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με τοπικά υλικά.
Η γεύση όμως, δεν περνάει μόνο από το πιάτο, αλλά και από το ποτήρι. Γι’ αυτό και στη wine list του Zeffirino Ristorante βρίσκονται όσες τοπικές αλλά και ιταλικές ετικέτες μπορούν να σταθούν ισάξια και ταιριαστά δίπλα στις σπεσιαλιτέ του. Επιπλέον, τα cocktails του φέρνουν την υπογραφή ενός δραστήριου, σύγχρονου bar wizard: αυτή του Σπύρου Κερκύρα, όπου επιμελείται το Cocktail Menu με την Bar Solutions Team Spyros Kerkyras/Likourgos Christothanopoulos, στο portfolio του οποίου βρίσκονται μια σειρά από πετυχημένα projects -ανάμεσά τους και το βραβευμένο 42 Barstronomy.Athens.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα