Zeffirino, από την Γένοβα στην Σαντορίνη

Tο ιστορικό ιταλικό εστιατόριο κάνει νοστιμότερες τις ημέρες στο Zaffron Resort.

Sophia Loren, Muhammad Ali, Eros Ramazzotti, Frank Sinatra, Luciano Pavarotti, και μερικοί Πάπες της Ρώμης. Αυτοί μόνο είναι κάποιοι από τους -πάσης φύσεως- celebrities που έχουν περάσει από τα τραπέζια του ιστορικού Zeffirino. Το εστιατόριο που δημιούργησε ο Zeffirino Belloni πίσω στο 1939 συνεχίζει να γράφει τη δική του, νόστιμη, ιστορία και πλέον ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα του, που το θέλει να εμπλουτίζει τον σημαντικό γαστρονομικό χάρτη της Σαντορίνης, μέσω του ολοκαίνουριου Radisson Blu Zaffron Resort.

Η ιστορία και η μυστική συνταγή του Pesto Genovese

Ο Zeffirino Belloni μπορεί να γεννήθηκε στη Μόντενα, αλλά το ταξίδι του στη γεύση ξεκίνησε από τη Γένοβα. Ένα μικρό ψαροχώρι τότε, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως εξελίχθηκε και μεγάλωσε.

Zeffirino, από την Γένοβα στην ΣαντορίνηΌπως ακριβώς και το όνομα Belloni στον γαστρονομικό χάρτη -όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και του κόσμου. Το περίφημο Ristorante Zeffirino πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1939. Και από τότε μέχρι σήμερα, τις έχουν διαβεί μία πληθώρα ανώνυμων αλλά και επώνυμων gourmet enthusiasts.

Για την οικογένεια του Zeffirino, η συνταγή του Γενοβέζικου Pesto είναι η "ναυαρχίδα" της γαστρονομικής ιταλικής κουλτούρας της.

Η επιτυχία του συγκεκριμένου pesto δια χειρός Luciano Belloni, οφείλεται κυρίως στις άριστες πρώτες ύλες όμως πρωτίστως "στο χέρι", δηλαδή στον τρόπο παρασκευής του, ο οποίος τηρεί πιστά μία συγκεκριμένη σειρά συστατικών και ένα ακριβές ποσοστό δόσεων ανά πρώτη ύλη.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΖEFFIRINO ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2

Χωρίς αμφιβολία η οικογένεια Belloni έχει αξιοποιήσει και προωθήσει το Γενοβέζικο pesto διεθνώς και για αυτό της έχει απονεμηθεί ο τίτλος του "Πρεσβευτή της Ιταλικής κουζίνας" στον κόσμο. 

Μία ξεχωριστή συνεργασία

Η συνεργασία αυτή όχι απλά φέρνει στη Σαντορίνη το πρώτο αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο για το νησί, αλλά το κάνει με έναν από τους κορυφαίους πρεσβευτές της μεσογειακής κουζίνας. Η συνταγή της επιτυχίας του, απλή: τα σωστά υλικά, αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά, και η περίφημη σάλτσα pesto Genovese, με την ξεχωριστή (και άκρως μυστική) συνταγή της. Για την οικογένεια Belloni, παράδοση και ποιότητα είναι όπως τα πιρούνια της σαλάτας και του φαγητού: είναι πάντα δίπλα το ένα στο άλλο.

Σε ό,τι αφορά το μενού, αφετηρία της έμπνευσης για τη δημιουργία του ήταν δύο αδιαπραγμάτευτες, διαχρονικές αξίες: το ελληνικό καλοκαίρι και η Μεσόγειος -το σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων. Στην κυκλαδίτικη εκδοχή του, το Zeffirino αποκαλύπτει στον επισκέπτη του την αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μία εσάνς Σαντορίνης, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με τοπικά υλικά. 

Η γεύση όμως, δεν περνάει μόνο από το πιάτο, αλλά και από το ποτήρι. Γι’ αυτό και στη wine list του Zeffirino Ristorante βρίσκονται όσες τοπικές αλλά και ιταλικές ετικέτες μπορούν να σταθούν ισάξια και ταιριαστά δίπλα στις σπεσιαλιτέ του. Επιπλέον, τα cocktails του φέρνουν την υπογραφή ενός δραστήριου, σύγχρονου bar wizard: αυτή του Σπύρου Κερκύρα, όπου επιμελείται το Cocktail Menu με την Bar Solutions Team Spyros Kerkyras/Likourgos Christothanopoulos, στο portfolio του οποίου βρίσκονται μια σειρά από πετυχημένα projects -ανάμεσά τους και το βραβευμένο 42 Barstronomy.Athens.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας