Η διαχρονική νοστιμιά του Βασίλαινα
Από μπακαλοταβέρνα σε μοντέρνο εστιατόριο και από τον Πειραιά στο κέντρο της Αθήνας, με σημεία αναφοράς τη ζεστή φιλοξενία και την ατόφια γεύση.
Η ιστορία του εστιατορίου Βασίλαινας μπορεί να πει κανείς πως κινείται παράλληλα με τη γευστική ιστορία της ίδιας της Αθήνας, ή πιο ορθά των Αθηνών και του Πειραιά. Από τις φτωχογειτονιές του δεύτερου άλλωστε ξεκίνησε η νόστιμη πορεία του, κάτι περισσότερα από 100 χρόνια πριν.
Από το χθες στο σήμερα
Τα φαγητά της γιαγιάς που πρωτοσέρβιρε ο Θανάσης Βασίλαινας παραμένουν σημείο αναφοράς, για μία κουζίνα που διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα της, προσαρμόζεται στις σύγχρονες τάσεις και παράλληλα φροντίζει να ξυπνά μνήμες.
Πλέον, το Βασίλαινας δε θυμίζει την αρχική μπακαλοταβέρνα του περασμένου αιώνα αλλά ένα κομψό αστικό εστιατόριο, με την ίδια όμως πάντοτε φιλόξενη ατμόσφαιρα και, φυσικά, το εξαιρετικό φαγητό. Και ο κόσμος το λατρεύει, όπως έκανε πάντοτε. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε τα βραβεία κοινού τόσο στους φετινούς Χρυσούς Σκούφους όσο και στα Tasty Awards.

Στη φαγητογραφία του σήμερα και στα τραπέζια που καταλαμβάνουν χώρο τόσο στο άνετο εσωτερικό όσο και στο δροσερό Vassilenas Parkside, στο πάρκο Μαδρίτης, ακριβώς απέναντι από το εστιατόριο και στη σκιά του -πρώην- Χίλτον, θα δοκιμάσεις πολλά και άκρως ενδιαφέροντα, με την υπογραφή του χαρισματικού Μανώλη Γαρνέλη και της ομάδας του.
Από εκείνα που δίχως δεύτερη μπουκιά ξεχωρίζουν είναι η σχεδόν εμβληματική πλέον ταραμοσαλάτα, που πλαισιώνεται από αραβικές πίτες, όπως επίσης και το νοστιμότατο καρπάτσιο λαβράκι.

Περνώντας στα ολίγο πιο βαριά χαρτιά, το καλαμάρι σχάρας με φάβα, γλυκόξινο σταμναγκάθι, μελάνι σουπιάς και σουτζούκι είναι δικαίως μία από τις προτάσεις που μνημονεύονται, ενώ στην περίπτωση του γιουβετσιού με γαρίδες και καπνιστή ντομάτα, δύσκολα θα περιοριστείς στο ένα πιάτο. Από τα highlights τα εξαιρετικά, "ζωντανά" μπαρμπούνια σε κρούστα, σε ένα ιδιότυπο σαβόρο.


Για τους λάτρεις του κρέατος, η πικάνια αρνιού με πλιγούρι, μελιτζάνα, χαρίσα και σάλτσα σταφίδας θα κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω.

Όλα τα παραπάνω -μεταξύ άλλων- δε θα μπορούσαν να πιστοποιήσουν, για ακόμη μία φορά, αυτό που γενιές και γενιές γνωρίζουν: Ένα γεύμα στο Βασίλαινας δεν μπορεί ποτέ να είναι μόνο ένα -ή και περισσότερα- πιάτα φαγητό.
Info
Βρασίδα 13, Αθήνα
Τηλ. 210 7210501
www.vassilenas.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.