Τα παλαιότερα εστιατόρια του κόσμου

Ένα εντυπωσιακό σαφάρι για γαστρο-ιστοριοδίφες από τη Βοστώνη μέχρι το Κιότο.

Γράφει: Esquire Editors 03 Μαρτίου 2023

Ποιο είναι το αρχαιότερο εστιατόριο στον κόσμο που λειτουργεί μέχρι σήμερα; Αυτό και άλλα 11 παμπάλαια εστιατόρια, από τη Βοστώνη μέχρι το Παρίσι, το Κιότο και το Σάλτσμπουργκ, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό σαφάρι για γαστρο-ιστοριοδίφες και όχι μόνο!

Η ιστορική αναδρομή

Ποιο είναι το αρχαιότερο εν λειτουργία ρεστοράν; Θα φτάσουμε κι εκεί, κάνοντας πρώτα ένα ταξίδι στα… πιο πρόσφατα. Το 1826, όταν το Μεσολόγγι ήταν περικυκλωμένο από τους Τούρκους, στη Βοστώνη άνοιγε το "Union Oyster House", η αμερικάνικη εκδοχή της γαλλικής μπρασερί, που υπερηφανεύεται ως το παλαιότερο με διαρκή λειτουργία εστιατόριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο προεπαναστατικό τούβλινο κτίριο, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οδοντογλυφίδες, που τις έφερναν από τη Νότια Αμερική!

Αν πάτε, ζητήστε το τραπέζι στο οποίο καθόταν, πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο J.F.K., για να δείτε την αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του. Το 1798, όταν δολοφονούνταν ο Ρήγας Φεραίος στο Βελιγράδι, άνοιγε το παλιότερο σήμερα εστιατόριο του Λονδίνου. Στο "Rules Restaurant" με τη μοναδική του ατμόσφαιρα απολάμβαναν σπεσιαλιτέ της κλασικής βρετανικής κουζίνας, όπως η steak-and-kidney pie, η ψητή πέρδικα, στρείδια και διάφορες puddings ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Λόρενς Ολίβιε και ο Τσαρλς Ντίκενς. Εννοείται πως οι τοίχοι του είναι φορτωμένοι με ιστορία, τα λευκά τραπεζομάντιλα είναι μακριά και το βελούδο κυριαρχεί. 

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας