Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά

Το νέο εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ στο Παγκράτι έχει γίνει το talk of the town, απολύτως δικαιολογημένα.

Το εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά, στην οδό Εμπεδοκλέους και το Παγκράτι, έγινε σουξέ πολύ προτού ανοίξει. Βλέπεις, το μαγειρικό background του ταλαντούχου σεφ-πατρόν (πια) και το γενικότερο coolness του, συνδυαστικά με το ρεύμα της high end μπιστρονομίας που ολοένα και περισσότερο παγιώνεται στην πόλη, προσέθεσαν πόντους ανυπομονησίας και αμείωτου ενδιαφέροντος στο -τότε- επερχόμενο project καθόλη τη διάρκεια των περασμένων μηνών για όσους άμεσα ή έμμεσα πατούν στο γαστρονομικό τερέν της πρωτεύουσας. 

Και το Ex Machina έγινε πραγματικότητα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Χώρος που ΄φωνάζει' από μακριά Άνταμ, με πολύ πιο μεγάλο βάθος από αυτά που πιάνει αρχικά το μάτι, καθώς οτιδήποτε εδώ έχει και μία ιστορία από πίσω του: Από τις old school απεικονίσεις και τις ιδιαίτερες πινελιές στους τοίχους -αν σου θυμίζουν κάτι, αυτά είναι τα tattoos του σεφ- μέχρι το δωμάτιο στο πατάρι και τα σκεύη. Καρδιά του feelgood χώρου η ανοιχτή και μονίμως σε κίνηση κουζίνα.

Ένα -όχι και τόσο- από μηχανής εστιατόριο

"Το μαγαζί αυτό το κοιτάω πολλά χρόνια και επιτέλους κατάφερα να το πάρω, για να κάνω ένα fusion μπιστρό, όπου θέλω να θυμίσω και την ελληνική ταβέρνα με έναν δικό μου τρόπο. Έναν χώρο δημιουργίας, fusion μπιστρονομίας όπως στο Παρίσι, αλλά χωρίς μενού dégustation, με γεύσεις κατανοητές και λιχούδικες, με κόστος προσιτό, που να νιώθεις ότι σε φροντίζουν. Θα μαγειρεύω σοβαρό φαγητό σερβιρισμένο πιο χαλαρά" έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ο Άνταμ Κοντοβάς στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Αντωνόπουλο, κατορθώνοντας να τικάρει στο απόλυτο όλα τα κουτάκια των λεγομένων του, τρεις μήνες αργότερα.

Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά© Λεωνίδας Τούμπανος
Οι γαρίδες κοκτέιλ στο εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο κομμάτι του φαγητού λοιπόν, ο Άνταμ Κοντοβάς μπλεντάρει επιθυμίες, εμπειρίες, ιδέες και αναμνήσεις, βάζει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του το zero waste και το sustainability, ενώνει στοιχεία από Ελλάδα, Αίγυπτο, Μέση Ανατολή και Ασία και τα παρουσιάζει όλα αυτά σε ένα περιεκτικό μενού, απόλυτα ταιριαστό με το γευστικό του mindset.

Αφού καθοδηγηθείς μέσω ενός μίνι glossary για κάποια πράγματα (μη μου πεις για παράδειγμα πως ήξερες τι είναι η taameya) και εφόσον ενημερωθείς πως το "χαβιάρι πάει με όλα",  θα διαπιστώσεις εύκολα, περνώντας από όλες τις κατηγορίες της κάρτας (Ωμά & Κρύα/ Τηγανητά & Μαγειρευτά/ Της Ώρας/ Γλυκά), πως οι fine dining τεχνικές χωρούν αβίαστα σε μερίδες ενός καθαρόαιμου αστικού new age μπιστρό και σε πιάτα που έχουν τη φιλοσοφία του μοιράσματος.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ακομπλεξάριστα, άμεσα και ευκόλως κατανοητά, σε ένα πεδίο με κοινή συνιστώσα την εξαιρετική πρώτη ύλη και, εν τέλει, τη βαθιά γεύση.

Ο ωμός κέφαλος με βινεγκρέτ τσίλι, ταπιόκα και κάσιους σηματοδοτεί ένα δυνατό ξεκίνημα (αν και ένα κλικ πιο γλυκό από όσο θα χρειαζόταν), με το ίδιο να ισχύει και για τις γαρίδες κοκτέιλ, που πλαισιώνονται από μία ιντριγκαδόρικη πάστα από πιπεριά Φλωρίνης.

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα