Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά

Το νέο εστιατόριο του ταλαντούχου σεφ στο Παγκράτι έχει γίνει το talk of the town, απολύτως δικαιολογημένα.

Το εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά, στην οδό Εμπεδοκλέους και το Παγκράτι, έγινε σουξέ πολύ προτού ανοίξει. Βλέπεις, το μαγειρικό background του ταλαντούχου σεφ-πατρόν (πια) και το γενικότερο coolness του, συνδυαστικά με το ρεύμα της high end μπιστρονομίας που ολοένα και περισσότερο παγιώνεται στην πόλη, προσέθεσαν πόντους ανυπομονησίας και αμείωτου ενδιαφέροντος στο -τότε- επερχόμενο project καθόλη τη διάρκεια των περασμένων μηνών για όσους άμεσα ή έμμεσα πατούν στο γαστρονομικό τερέν της πρωτεύουσας. 

Και το Ex Machina έγινε πραγματικότητα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Χώρος που ΄φωνάζει' από μακριά Άνταμ, με πολύ πιο μεγάλο βάθος από αυτά που πιάνει αρχικά το μάτι, καθώς οτιδήποτε εδώ έχει και μία ιστορία από πίσω του: Από τις old school απεικονίσεις και τις ιδιαίτερες πινελιές στους τοίχους -αν σου θυμίζουν κάτι, αυτά είναι τα tattoos του σεφ- μέχρι το δωμάτιο στο πατάρι και τα σκεύη. Καρδιά του feelgood χώρου η ανοιχτή και μονίμως σε κίνηση κουζίνα.

Ένα -όχι και τόσο- από μηχανής εστιατόριο

"Το μαγαζί αυτό το κοιτάω πολλά χρόνια και επιτέλους κατάφερα να το πάρω, για να κάνω ένα fusion μπιστρό, όπου θέλω να θυμίσω και την ελληνική ταβέρνα με έναν δικό μου τρόπο. Έναν χώρο δημιουργίας, fusion μπιστρονομίας όπως στο Παρίσι, αλλά χωρίς μενού dégustation, με γεύσεις κατανοητές και λιχούδικες, με κόστος προσιτό, που να νιώθεις ότι σε φροντίζουν. Θα μαγειρεύω σοβαρό φαγητό σερβιρισμένο πιο χαλαρά" έλεγε το περασμένο καλοκαίρι ο Άνταμ Κοντοβάς στη συνέντευξή του στον Δημήτρη Αντωνόπουλο, κατορθώνοντας να τικάρει στο απόλυτο όλα τα κουτάκια των λεγομένων του, τρεις μήνες αργότερα.

Όλοι μιλούν για το Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά© Λεωνίδας Τούμπανος
Οι γαρίδες κοκτέιλ στο εστιατόριο Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο κομμάτι του φαγητού λοιπόν, ο Άνταμ Κοντοβάς μπλεντάρει επιθυμίες, εμπειρίες, ιδέες και αναμνήσεις, βάζει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του το zero waste και το sustainability, ενώνει στοιχεία από Ελλάδα, Αίγυπτο, Μέση Ανατολή και Ασία και τα παρουσιάζει όλα αυτά σε ένα περιεκτικό μενού, απόλυτα ταιριαστό με το γευστικό του mindset.

Αφού καθοδηγηθείς μέσω ενός μίνι glossary για κάποια πράγματα (μη μου πεις για παράδειγμα πως ήξερες τι είναι η taameya) και εφόσον ενημερωθείς πως το "χαβιάρι πάει με όλα",  θα διαπιστώσεις εύκολα, περνώντας από όλες τις κατηγορίες της κάρτας (Ωμά & Κρύα/ Τηγανητά & Μαγειρευτά/ Της Ώρας/ Γλυκά), πως οι fine dining τεχνικές χωρούν αβίαστα σε μερίδες ενός καθαρόαιμου αστικού new age μπιστρό και σε πιάτα που έχουν τη φιλοσοφία του μοιράσματος.

Όλα τα παραπάνω γίνονται ακομπλεξάριστα, άμεσα και ευκόλως κατανοητά, σε ένα πεδίο με κοινή συνιστώσα την εξαιρετική πρώτη ύλη και, εν τέλει, τη βαθιά γεύση.

Ο ωμός κέφαλος με βινεγκρέτ τσίλι, ταπιόκα και κάσιους σηματοδοτεί ένα δυνατό ξεκίνημα (αν και ένα κλικ πιο γλυκό από όσο θα χρειαζόταν), με το ίδιο να ισχύει και για τις γαρίδες κοκτέιλ, που πλαισιώνονται από μία ιντριγκαδόρικη πάστα από πιπεριά Φλωρίνης.

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τα φαγητά πολυτελείας που κάποτε δεν έτρωγε σχεδόν κανείς

Από τις premium κοπές μέχρι τον αστακό, όλα εκείνα τα εδέσματα που βρέθηκαν ιστορικά από τον πάτο στην κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας