OX: H παραδοσιακή ψησταριά συναντά τη high end κρεατοφαγία

Το νέο εστιατόριο στην καρδιά της πόλης είναι απλό, νόστιμο και ατόφια καρνιβορικό.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Δεκεμβρίου 2023

Τι μπορεί να συμβεί αν πάρεις έναν βραβευμένο σεφ με cool άποψη πάνω στο φαγητό αλλά και μία ασυνήθιστη ευελιξία σε μαγειρικά τερέν και τεχνικές, μία πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική ομάδα στα της γεύσης δρώμενα εντός των αθηναϊκών τειχών, ένα σημαντικό architecture & design studio και την ιδέα μίας κλασικής ψησταριάς προσαρμοσμένη στις γαστρονομικές προσταγές του σήμερα; Αν είχες -για οποιονδήποτε λόγο- μία τέτοια πολυσύνθετη απορία, τότε το OXOX Chop House όπως είναι το πλήρες όνομά του) θα σου δώσει τις απαντήσεις.

Η ψησταριά αλλιώς

Βλέπεις, το νέο εστιατόριο στη σκιά του (πρώην) Χίλτον, κάπου ανάμεσα στο new age ψητοπωλείο, το feelgood εστιατόριο και το στέκι για λάτρεις του κρέατος έχει ήδη κατορθώσει να γίνει talk of the town, ήδη από τις πρώτες ημέρες που άνοιξε τις πόρτες του, στις αρχές Νοεμβρίου. 

OX: H παραδοσιακή ψησταριά συναντά τη high end κρεατοφαγία

Αρχικά, δε γίνεται να μη σε εντυπωσιάσει ο χώρος που έχει επιμεληθεί το ADD Architecture Studio - ένα αρμονικό blend από πέτρα και σκυρόδεμα, τυλιγμένο με γήινες αποχρώσεις και διακριτικούς τόνους.

Το εστιατόριο για κρέας OX 13

Σε αυτά προσθέτεις τη σε διαρκή κίνηση και με τη φλόγα μονίμως αναμμένη ανοιχτή κουζίνα και την καλοβαλμένη κάβα και έχεις τη μεγάλη εικόνα: Αυτή ενός εσωτερικού που σε πείθει αβίαστα πως αποτελεί ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό καταφύγιο, που αμέσως θα σε κάνει να νιώσεις άνετα.

Όταν συμβεί το τελευταίο, αφήνεις τους ειδικούς να αναλάβουν τα υπόλοιπα. Αρχικά, την πολύ ευγενική και άψογα ενημερωμένη ομάδα του σέρβις και έπειτα εκείνη της κουζίνας. Εκεί δηλαδή που επικεφαλής είναι ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου - ένας από τους καλύτερους γευσιπλάστες της γενιάς του, πλέον καθολικά αναγνωρισμένος και -από ό,τι αποδεικνύεται και στο OX- από τους πιο ευπροσάρμοστους σε οποιοδήποτε γαστρονομικό πεδίο κι αν τον αφήσεις να δημιουργήσει.

Ο σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου στο OX

H σούβλα, ο ξυλόφουρνος, το κάρβουνο και το τηγάνι είναι τα εργαλεία του σεφ Νουρλόγλου, που χωρά σε έναν περιεκτικό κατάλογο προτάσεις που ισορροπούν στην ευκολία της απλότητας και σε upgraded γευστικές ερμηνείες.

Το τελικό αποτέλεσμα; Ακριβώς εκείνο που θα περίμενες σε μία κλασική κρεατοταβέρνα, με πινελιές που ενισχύουν την απόλαυσή τους. Που ραφινάρουν το έργο λίγο παραπάνω. 

Το εστιατόριο για κρέας OX 4
Το εστιατόριο για κρέας OX 5

Το αντιλαμβάνεσαι από το ζωηρό πρόbio τζατζίκι, την σπιρτάτη τυροκαυτερή ή την ιδιαίτερη μαϊντανοσαλάτα, προτού προχωρήσεις στα πιο μερακλίδικα των εδεσμάτων, όπως το μπουγιουρντί, το πασά κεφτέ, το φρυγαδέλι ή τον τζιγεροσαρμά. 

Το εστιατόριο για κρέας OX 15

Λίγο πριν την κορύφωση, το κοντουσούβλι τόσο σε χοιρινό όσο και σε κοτόπουλο προκαλεί διέγερση στους σιελογόνους αδένες. Κι έπειτα, τα βαριά χαρτιά: Νοστιμότατα παϊδάκια, πληθωρική χοιρινή μπριζολοπανσέτα, διαβολεμένα νόστιμος σιδηρόδρομος asado με μεδούλι, σπιτικό λουκάνικο, T-bones μοσχίδας κ.ο.κ.

Όταν δε, ο τελειομανής σεφ Νουρλόγλου φτάσει και το κοκορέτσι εκεί ακριβώς που θέλει, τότε κάτι μου λέει πως εδώ δε θα βρίσκεις τραπέζι ούτε για δείγμα.

Το εστιατόριο για κρέας OX 17

Το OX διαθέτει και μία αξιοπρόσεκτη λίστα κρασιών, με την υπογραφή του wine expert Γιάννη Μακρή. Συναντάς περισσότερες από 100 ετικέτες, όμορφα προσαρμοσμένες στο καρνιβορικό πλαίσιο του εστιατορίου. Plus όλων των παραπάνω, η value for money πολιτική.

Στην εποχή που μοιάζει ακόμη να υπάρχει χάσμα ανάμεσα στα old school κρεατοφαγικά στέκια και τα high end μπριζολάδικα, το OX δείχνει να είναι ο συνδετικός κρίκος της παραδοσιακής ελληνικής ψησταριάς/ταβέρνας/ψητοπωλείου στη σύγχρονη εποχή της καρνιβορικής απόλαυσης, με τρόπο κατανοητό και οικείο, άμεσο και, ασφαλώς, νόστιμο. Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. 

Το εστιατόριο για κρέας OX 6
Το εστιατόριο για κρέας OX 18

Και ευτυχώς για όλους, στο OX ξέρουν πώς να ενώνουν τα κομμάτια αυτού του παζλ. Όπως ακριβώς γνωρίζουν πώς να βάλουν ένα καλό κομμάτι σάρκας στη φωτιά και να το σερβίρουν καταλλήλως.

* EINAI ΤΟ OX ENA AΠΟ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΣΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ MEAT ΤΩΝ TASTY AWARDS 2024 x ESQUIRE - ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ


Info

Χατζηγιάννη Μέξη 9, Ιλίσια
Tηλ. 210 7107070

Ανοιχτά καθημερινά 13.00-00.30

FB: Ox Athens 
IG: @ox_athens

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr