Τα πιο υπερτιμημένα πιάτα που θα φας σε ένα εστιατόριο
Κάποια από τα φαγητά που χρυσοπληρώνεις εκεί έξω χωρίς να υπάρχει λόγος.
Λατρεύω να πηγαίνω για φαγητό έξω. Έχω ένα σωρό αγαπημένα εστιατόρια και αποτελεί τεράστια διασκέδαση για μένα να δοκιμάζω νέες γεύσεις. Αυτό όμως δε σημαίνει πως είναι λίγες οι φορές που γυρίζω σπίτι και νιώθω ότι κάποιος μου έπιασε τον κώλο στο λογαριασμό.
Και αν ένας "φουσκωμένος" λογαριασμός κάπως αντέχεται για πιάτα που έχουν φτιαχτεί με εξαιρετικές τεχνικές και περιέχουν τις καλύτερες -ή ακόμη και σπάνιες- πρώτες ύλες, δε σημαίνει πως το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει για πιάτα που μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου στο σπίτι σου, και μάλιστα αρκετά εκ των οποίων μέσα σε λίγα λεπτά. O σύμβουλος εστιατορίων Clark Wolf μιλώντας στο Forbes αναφέρει ποια είναι εκείνα τα φαγητά που συνήθως πληρώνεις υπερβολικά, χωρίς να αξίζουν τον κόπο.
Αυγά
Δε λέω, καλό το brunch αλλά μήπως θα έπρεπε να το σκεφτείς λίγο παραπάνω την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις οτιδήποτε από αυγά; Κι αυτό γιατί μια ομελέτα ή μια μερίδα από scrambled eggs στην πραγματικότητα κοστίζει σχεδόν 120% παραπάνω από την αξία που θα είχαν αν τα έφτιαχνες σπίτι σου. Και δεν είναι και πιάτα που απαιτούν κάποια σπουδαία ικανότητα για να τα φτιάξεις.
Pancakes
Συνεχίζουμε με άλλο ένα αναπόσπαστο κομμάτι του brunch που δεν είναι άλλο από τα pancakes. Όπως και τα αυγά, είναι πανεύκολο να τα φτιάξεις και πέραν του δέοντος ακριβά έξω σε σχέση με την πραγματική τους αξία. Αλεύρι, ζάχαρη, γάλα και βούτυρο είναι συστατικά που κοστίζουν -για μια μερίδα- λιγότερο από €1 σε κάθε εστιατόριο. Και ξέρεις πόσο πληρώνεις, έτσι;
Πίτσα
Αποτελεί ένα από τα κορυφαία φαγητά που θα φάει κάποιος έξω αλλά και ένα από τα πιο υπερεκτιμημένα. Μια απλή πίτσα κοστίζει περίπου €1,60 στο εστιατόριο, την ώρα που η μέση τιμή της στην αγορά είναι €11.
Guacamole
Το πιο χιπστερικό φαγητό από το πιο instagram-ικό φρούτο δεν είναι σε καμιά περίπτωση μια value for money επιλογή. Κι αυτό γιατί μπορεί να πληρώσεις μέχρι και 15 φορές παραπάνω την τιμή της ποσότητας που θα φας έξω.
Ζυμαρικά
Είτε λατρεύεις την καρμπονάρα, είτε τις πέννες με πέστο, είτε τις ταλιατέλες με θαλασσινά, το μόνο σίγουρο είναι πως τα πληρώνεις όλα πολύ παραπάνω από την πραγματική τους αξία. Πολλές φορές ένα πιάτο ζυμαρικών μπορεί να κοστίζει μόλις €0.90 για το εστιατόριο. Οπότε μπορείς να κάνεις τα μαθηματικά και να υπολογίσεις πόσο παραπάνω πληρώνεις στο αγαπημένο σου ιταλικό.
Κoτόπουλο
Πολλοί το επιλέγουν καθώς αποτελεί μια light και προσιτή οικονομικά επιλογή. Είναι σίγουρο πιο φθηνό από το μοσχάρι και αρκετά πιο υγιεινό. Είναι όμως και ένα από τα πιο υπερτιμημένα φαγητά που θα βρεις εκεί έξω, με την τιμή του να πολλαπλασιάζεται μέχρι και 24 φορές αναλογικά με το κόστος που θα είχε αν το έφτιαχνες στην κουζίνα σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα
Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.
Γραφει Γιαννης Σπανος5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςNapul’è όπως λέμε Italiano Vero
Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας