25η Μαρτίου: Πού και τι θα φάμε στα εστιατόρια της Αθήνας

25η Μαρτίου 2025 στα εστιατόρια της Αθήνας: Πού θα φάτε τον καλύτερο μπακαλιάρο, σκορδαλιά και άλλα εδέσματα που είναι κατάλληλα για την ημέρα.

Όπως έχουμε πει ξανά στο παρελθόν -και ασφαλώς ισχύει- δεν υπάρχει γιορτή στην Ελλάδα που να μη σιγοντάρεται από φαγητό και κάποια συγκεκριμένη γευστική κατεύθυνση. Κορωνίδα όλων των επετείων/εορτών είναι η 25η Μαρτίου - ίσως μαζί με το δίπολο αρνί-Πάσχα. Παρακάτω λοιπόν βρίσκεις ένα guide με αρκετά από τα εστιατόρια που θα τιμήσουν τη διπλή γιορτή με τον τρόπο τους.

> Η Αθηναϊκή Ταράτσα τιμά την εθνική επέτειο, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε ένα γαστρονομικό ταξίδι γεμάτο παράδοση, γεύσεις και αρώματα που συνδέουν τον καθένα με την ελληνική κουζίνα. Στο εορταστικό μενού πρωταγωνιστούν λαχταριστά ορεκτικά, όπως μους ταραμά με ψητό ψωμί, πιπεροσαλάτα και πατατοσαλάτα στον ξυλόφουρνο, ενώ οι λάτρεις των θαλασσινών θα απολαύσουν μύδια αχνιστά με σαφράν και οσπριοσαλάτα με καπνιστά μύδια. 

> Στις 25 Μαρτίου, η Taverna 37, του πρόσφατα βραβευμένου με 3 Κλειδιά Michelin Four Seasons Astir Palace, τιμά την ελληνική παράδοση με μπακαλιάρο σκορδαλιά, συνδυάζοντας τη νοσταλγία της ελληνικής κουζίνας με τη φινέτσα των αυθεντικών γεύσεων.

> Παραδοσιακή 25η Μαρτίου στη Λίμνη Βουλιαγμένης υπόσχεται το Abra Ovata. Ο executive chef John Σκοτίδας επιμελείται ένα μενού βασισμένο στην πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας, αναδεικνύοντας αγαπημένες παραδοσιακές γεύσεις με σεβασμό στα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Ξεκινάς με προζυμένιο ψωμί, μεταξένιο ταραμά και δροσερή παντζαροσαλάτα. Το χούμους και τα ζουμερά ντολμαδάκια με το αρωματικό αυγολέμονο ξυπνάνε μνήμες, ενώ τα τσιγαριαστά χόρτα και οι τραγανές πατάτες με γραβιέρα και τρούφα δίνουν μια γήινη νότα στο γεύμα μας.

Η γιορτή συνεχίζεται με τη βελούδινη φάβα, συντροφιά με τα θαλασσινά – χταπόδι, αχνιστά μύδια και τραγανά καλαμαράκια. Το αποκορύφωμα είναι ο παραδοσιακός μπακαλιάρος με σκορδαλιά, το εμβληματικό πιάτο της 25ης Μαρτίου. Το ταξίδι ολοκληρώνεται με την αρωματική πορτοκαλόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό καφέ, ένα γλυκό φινάλε που βάζει μια σύγχρονη πινελιά στην παράδοση.

>  Την Τρίτη 25η Μαρτίου, το ΙΤ+ σε υποδέχεται με παραδοσιακές γεύσεις που θα τιμήσουν την ημέρα. Ο σεφ ετοιμάζει φρέσκο μπακαλιάρο με twisted σκορδαλιά, παντζαροσαλάτα και mousse χαλβά.

> Το Manu του Κεραμεικού θα είναι ανοιχτό από το μεσημέρι (13.00-20.00) και εκτός από το βασικό τους μενού, θα σερβίρουν ακόμη κάποια πιάτα που εμπνεύστηκαν από την παράδοση. Ακριβώς τέτοια είναι ο βακαλάος (φρέσκος/υγράλατος) με σκορδαλιά, αμύγδαλα και χούμους παντζάρι, το σνίτσελ βακαλάου με πατατοσαλάτα και σκόρδο ή το μπέργκερ βακαλάου με μαρούλι, μίσο κέτσαπ, σάλτσα ταρτάρ και πατάτες. 

> Στο βραβευμένο με Top Notch Ex Machina του Άνταμ Κοντοβά λένε όχι στη σκλαβιά αλλά ναι στην τηγανιά. Ως εκ τούτου, το δημοφιλές εστιατόριο του Παγκρατιού θα σερβίρει ένα ειδικά διαμορφωμένο για την ημέρα μενού. Μεταξύ άλλων με προτάσεις σαν καπνιστή σκορδαλιά με πατάτα και τηγανητά πεκάν, σαλάτα με παντζάρια και βινεγκρέτ σόγιας και σαγκουίνι, στρείδια με καπνιστό χοιρινό ή με μαγιονέζα-τσίλι, κόκκινες γαρίδες σαγανάκι με ψητά αμύγδαλα και λαχανίδα και ψάρι με τσιπς, κρέμα αρακά, δυόσμο, πατάτες τηγανητές και σος ταρτάρ.

> Όπως κάθε φορά την εν λόγω ημέρα εδώ και 95 χρόνια, η Ταβέρνα του Οικονόμου στα Άνω Πετράλωνα θα παίξει με ειδικό μενού. Σε αυτό φιγουράρουν μεταξύ άλλων λαχανικά τουρσί και λακέρδα πολίτικη, σκορδαλιά και ταραμάς, πατατοσαλάτα και χταπόδι ξιδάτο, μπακαλιάρος σκορδαλιά και ψητές γαρίδες. 

Η συνέχεια στο Αθηνόραμα

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα