
Αυτά είναι τα καλύτερα εστιατόρια ελληνικής κουζίνας για το 2025
Από τη Θράκη μέχρι τη Ρόδο και από την Κέρκυρα έως την Κρήτη, αυτά είναι τα εστιατόρια με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας για φέτος.
Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2025 -στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων- απονεμήθηκαν την Τετάρτη 2 Απριλίου στο "Makedonia Palace" σε μια πολύ ξεχωριστή τελετή μέσα από την οποία το "αθηνόραμα" έστειλε ακόμα ένα ηχηρό μήνυμα για τη σημαντικότητα της εξερεύνησης και της ανάδειξης των γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε τοπικής κουζίνας της χώρας μας, φωτίζοντας τη συναρπαστική και ιστορική κουζίνα της Θεσσαλονίκης.

Φτάνοντας στην όγδοη χρονιά με αυτόνομη έδρα τους τη Θεσσαλονίκη και με μακρά πορεία δεκαετιών στην αξιολόγηση και επίδραση στην ελληνική γαστρονομία, τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας ανέδειξαν φέτος 88 εστιατόρια που τιμούν την εθνική μας γεύση είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Οι ιδιοκτήτες και οι σεφ τους παρέλαβαν τα βραβεία τους με πλατιά χαμόγελα ικανοποίησης, έχοντας ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη από κάθε μεριά της Ελλάδας.


Το εμβληματικό "Varoulko Seaside" στον Πειραιά διατήρησε για μια ακόμα χρονιά τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου ελληνικής κουζίνας της χώρας με βαθμολογία 16/20, ενώ τη δεύτερη θέση, με βαθμολογία 15,5/20, κατέκτησαν το "Selene" της Σαντορίνης και το "Noble Gourmet" της Ρόδου.
Οι Κυκλάδες με 22 και η Βόρεια Ελλάδα με 20 βραβευμένα εστιατόρια για τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τη Μακεδονία και τη Θράκη έκοψαν πρώτες το νήμα συγκεντρώνοντας σχεδόν τις μισές διακρίσεις της βραδιάς, από την οποία δεν έλειψαν όπως πάντα οι ανατροπές και οι ανακατατάξεις. Έτσι, 9 εστιατόρια έχασαν φέτος το βραβείο τους λόγω πτώσης στη βαθμολογική τους επίδοση ενώ 15 εισήλθαν για πρώτη φορά στο θεσμό, με την Αθήνα να αποσπά 5 και την Πελοπόννησο 4 νέες διακρίσεις για φέτος.
ΑΘΗΝΑ
VAROULKO SEASIDE / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Σεφ: Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Υφαντίδης
Σταθμός για τη γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον σπουδαίο Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του στην κουζίνα τον σεφ Γιάννη Υφαντίδη. Τα πιάτα, μια ωδή στους θησαυρούς της ελληνικής θάλασσας με σύγχρονη αισθητική και φρεσκότατες πρώτες ύλες, δικαιώνουν τη διαχρονικότητα των βραβεύσεων του "Varoulko" με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.

VEZENÉ ATHENS / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - NEW ENTRY
Executive chef: Άρης Βεζενές / Σεφ: Πάρης Γαϊτανάρος, Ανδριανός Τριανταφύλλου
Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα, ζωντανή ατμόσφαιρα και φανατικό κοινό. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την αγορά και προτείνει πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση. Έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις, χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά. Καλή λίστα κρασιών, αλλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλ, φιλικό σέρβις με γνώση.

ΑΚΡΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ - NEW ENTRY
Executive chef: Γιάννης Λουκάκης/ Σεφ: Γιάννης Τριανταφύλλου
Λιτός, απέριττος χώρος, με τους πάγκους εργασίας κατά μήκος και την ανοιχτή κουζίνα να τον ντύνουν με ζωντάνια σύγχρονου μπιστρό. Την ατμόσφαιρα απογειώνει η ιδιοσυγκρασιακή, ολοζώντανη κουζίνα του Γιάννη Λουκάκη, με πιάτα γνώριμης βάσης, φευγάτους συνδυασμούς υλικών και την ένταση της φωτιάς στη γεύση. Σοβαρό κομμάτι της εμπειρίας αποτελούν τα επιδόρπια του βραβευμένου pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη.
Η συνέχεια στο Αθηνόραμα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα