Στη Μύκονο, εκεί όπου όλα βγάζουν Nōema

Πώς το δημοφιλές μυκονιάτικο σποτ εξελίσσεται στην επιτομή του σύγχρονου ελληνικού bar restaurant.

Θυμάμαι μια παλαιότερη κουβέντα μας με τον Αθηναγόρα Κωστάκο, έναν από τους πιο πρωτοπόρους και επιδραστικούς σεφ στη χώρα τα τελευταία χρόνια, με αφορμή τη δουλειά που παρουσιάζει στο Νησί των Ανέμων και το Nōema. Μου είχε πει χαρακτηριστικά πως για τον ίδιο, το δημοφιλές bar-restaurant στη Χώρα της Μυκόνου είναι ένα απόσταγμα των όσων έχει κάνει σχεδόν δύο δεκαετίες στο νησί. Πως ήθελε μέσω της πρότασής του εκεί να εκφράσει την ατμόσφαιρα και τη χαρά που αποπνέει ένα ελληνικό πανηγύρι. 

Στη Μύκονο, εκεί όπου όλα βγάζουν Nōema
Ο Αθηναγόρας Κωστάκος στο μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 1

Μερικά χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του Nōema στα της γεύσης πεπραγμένα στην ενδεχομένως διασημότερη Κυκλάδα, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως όχι απλά τα έχει καταφέρει -μαζί πάντοτε με την εξαιρετική ομάδα των συνεργατών του, σε κάθε πόστο- αλλά έχει μπορέσει να προσαρμόσει αυτή την οπτική στο dining του τώρα αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενταγμένο στο σύγχρονο ταξιδιωτικό γίγνεσθαι. Ναι, γιατί το Nōema είναι ένα εστιατόριο-προορισμός.

Το Nōema, φωλιασμένο στα στενά της μυκονιάτικης χώρας συστήνεται ως ένα καταφύγιο για όσους αγαπούν την ουσία της ελληνικότητας σε κοσμοπολίτικο περιτύλιγμα, μπλεντάροντας γεύση, αισθητική, μουσική και socializing. 

Ο χώρος του παλιού θερινού σινεμά έχει αναδιαμορφωθεί με τρόπο άψογο, πολυτελώς μινιμαλιστικό και άμεσα γοητευτικό –σε μια συνέργεια των K-Studio και του στούντιο Lambs and Lions– παραδίδοντας έναν ναό ατμοσφαιρικότητας, στον οποίο έρχεται να προστεθεί μια φανταστική ενέργεια, με δόσεις κυκλαδίτικης ψυχής. 

Την ίδια ψυχή, σε ένα ευρύτερο ελληνόστροφο τερέν βγάζει και το φαγητό, που είναι από τα ατού του Nōema. Η κουζίνα, υπό την επιμέλεια του Αθηναγόρα Κωστάκου και με τον εξαίρετο σεφ Πάνο Τσίκα και την υπόλοιπη μπριγάδα στην εκτέλεση, είναι μια ωδή στην αυθεντική ελληνική γεύση, δοσμένη μέσα από τη ματιά ενός γευσιπλάστη που ξέρει καλά τι σημαίνει 'σύγχρονη παράδοση'.

Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 4

Πιάτα στη μέση, για μοίρασμα και σύνδεση, σερβίρονται με θεατρικότητα αλλά χωρίς υπερβολές. Οι πρώτες ύλες ακολουθούν τον ρυθμό της εποχής και προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από μικρούς παραγωγούς του Αιγαίου, ενώ η τεχνική είναι τόσο ακριβής όσο και απέριττη. Η νοστιμιά προφανώς και προηγείται της εντύπωσης.

Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 9

"Να πάρεις οπωσδήποτε τον ταραμά για αρχή. Και, πίστεψέ με, θα βάλεις 30 γκολ του χρόνου" θυμάμαι να λέει χαριτολογώντας ένα από τα παιδιά του -πολύ καλού, ενημερωμένου και φιλικού- σέρβις στον Βαγγέλη Παυλίδη, που καθόταν στο διπλανό τραπέζι. Ο striker της Μπενφίκα και της εθνικής ομάδας άκουσε τη συμβουλή του και είδαμε σε τι φόρμα βρίσκεται. Χαριτολογώ, προφανώς για το τελευταίο αλλά ο διάσημος καπνιστός ταραμάς όντως είναι μια ιδανική αρχή για κάθε γεύμα εδώ.

Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 5
Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 8

Αξιοσημείωτα highlights και επιλογές που παραγγέλνεις δίχως καμία δεύτερη σκέψη το αργοψημένο αρνίσιο χεράκι με καπνιστή κρούστα, η πληθωρική pasta με καβούρι, η βουτυρένια κοιλιά τόνου με brown butter και χαβιάρι ή το ψάρι ημέρας στη φωτιά με ποικιλία από σάλτσες, συν τα εξαιρετικά επιδόρπια του Σπύρου Αρτελάρη.

Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 11
Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 2
Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 3

Η μπάρα δεσπόζει σαν θεατρική σκηνή στην άκρη του χώρου και συμπληρώνει ιδεατά την όλη εμπειρία, με signature cocktails που παντρεύoυν -μεταξύ άλλων- ελληνικά βότανα και premium αποστάγματα. Πολύ καλή και η δουλειά στο οινικό κομμάτι, με μια wine list 400+ ετικετών που ενώνει ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες. 

Όσο η βραδιά εξελίσσεται, το soundscape είναι εκείνο που απογειώνει το vibe. Με προσεκτικά επιλεγμένα organic house και down-tempo world μουσικά μοτίβα, η μουσική στο Nōema δεν είναι απλά background αλλά βασικό συστατικό της εν λόγω συνθήκης. Τα live sets και τα DJ performances δίνουν παλμό, σε μια a la spiritual σύνδεση συνύπαρξη ανάμεσα στους ανθρώπους, τα ποτά, το φαγητό και τις στιγμές.

Το μπαρ-εστιατόριο Nōema στη Μύκονο 10

Η αυλή του Nōema δείχνει να ανασαίνει τον παλμό της σύγχρονης Μυκόνου με αέρα κομψότητας και ανεπιτήδευτου cool. Μια ζωντανή σκηνή κάτω από φοίνικες, με φωτιές που χορεύουν στην ανοιχτή κουζίνα και μουσικές -αλλά και ανθρώπους- που 'γεμίζουν' τον χώρο. Μία αυλή όπου όλα δείχνουν να συμπλέουν σε κοινό κανάλι, με αέρα στα πανιά τους την ελευθερία, την αυθεντικότητα και το στυλ που δε φωνάζει. Μια σύγχρονη γαστρονομική εμπειρία με διεθνή finesse.


Info

Χώρα, Μύκονος
Τηλ. 2289448277
noemamykonos.com
Ανοιχτά καθημερινά από τις 20.00

Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα