Το εστιατόριο που θα λάτρευε ο Wes Anderson στην Θεσσαλονίκη

Το Charlie D. μοιάζει βγαλμένο από το Grand Budapest Hotel.

Το The Grand Budapest Hotel του Wes Anderson ήταν μία από τις καλύτερες και πιο ιδιαίτερες ταινίες του 2014. Η κωμωδία του Τεξανού auter κέρδισε 4 Όσκαρ (Μουσικής, Σχεδιασμού Παραγωγής, Σχεδιαμού Κοστουμιών και Μακιγιάζ και Κομμώσεων), Χρυσή Σφαίρα (Καλύτερης Ταινίας - Κωμωδία/ Μιούζικαλ), 5 BAFTA καθώς και την Αργυρή Άρκτο του Μεγάλου Βραβείου της Κριτικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το εστιατόριο που θα λάτρευε ο Wes Anderson στην Θεσσαλονίκη

Εκτός από αυτά όμως, όπως επίσης και το εξαιρετικό cast που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους Ralph Fiennes, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Bill Murray, Jude Law, Edward Norton, Saoirse Ronan, Tilda Swinton και Léa Seydoux, η ταινία θα μείνει στις μνήμες των απανταχού σινεφίλ (και όχι μόνο) για κάποια ακόμη στοιχεία: Την εξαιρετική αισθητική της, τον καταπληκτικό σχεδιασμό της, τα υπέροχα χρώματά της και τα σχεδόν ονειρικά ντεκόρ της. 

Μπορεί η υπόθεση του φιλμ να λάμβανε χώρα σε ένα αλπικό ξενοδοχείο της -φανταστικής- Δημοκρατία της Zubrowka, ωστόσο ένα εστιατόριο της Θεσσαλονίκης σε μεταφέρει νοητά στον κόσμο που δημιούργησε τόσο μαεστρικά ο Anderson και το συνεργείο του. To Charlie D. βρίσκεται δίπλα ακριβώς από ένα άλλο ξενοδοχείο, το Excelsior, και η αλήθεια είναι πως μοιάζει βγαλμένο από το περίφημο Grand Budapest Hotel.

ΤΣΑΡΛΙ ΝΤΙ 3

Πρόκειται για μια θαυμάσια brasserie, προϊόν της συνεργασίας του γνωστού -χωρίς περαιτέρω συστάσεις- επιχειρηματία Απόστολου Τραστέλη, του διάστερου Michelinάτου σεφ Arnaud Bignon και της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Excelsior,  Ισμήνης Τορνιβούκα. 

Αρχικά, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στους χώρους του και να μην σε κερδίσει το ζεστό περιβάλλον του και η προσεγμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια διακόσμησή του, που παραπέμπει σε μπιστρό κάποιας ευρωπαϊκής μητρόπολης. Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στην επιλογή του κυρίαρχου ροζ χρώματος (αδυναμία και του Wes Anderson), κάτι φαινομενικά ριψοκίνδυνο σε μία πρώτη ανάγνωση αλλά τελικά πραγματικά ταιριαστό με το όλο concept.

ΤΣΑΡΛΙ ΝΤΙ 5

Μάλιστα, στο εσωτερικό του υπάρχουν και αρκετά αντικείμενα (φωτιστικά κ.α.) από το θρυλικό ξενοδοχείο της συμπρωτεύουσας, Μεντιτερανέ, που προσθέτουν τη δική τους πινελιά στη διακόσμηση. Αξίζει να αναφερθεί πως ο χώρος φέρει την υπογραφή της Ελεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη της Makridis Associates Architects. 

ΤΣΑΡΛΙ ΝΤΙ 4

Όσον αφορά την κουζίνα του Charlie D., τα πιάτα της οποίας επιμελείται ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στα μέρη μας Arnaud Bignon (Σπονδή, The Greenhouse), βασίζεται στην απλότητα, με ένα προσεγμένο all day menu, γεμάτο φροντίδα από το οποίο απουσιάζουν οι περιττοί εντυπωσιασμοί (αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν καλοστημένα και ασφαλώς νόστιμα πιάτα) και εναρμονίζεται τέλεια με την γενικότερη γαστρονομική κουλτούρα της πόλης. Στο Charlie D. μπορείς από πολύ νωρίς το πρωί να απολαύσεις το πρωινό σου, να συνεχίσεις μέχρι το απόγευμα με κάποια από τις προτάσεις του μεσημεριανού καθώς και κάποια από τα -τρομερά καλοφτιαγμένα- γλυκά, το απόγευμα, και φυσικά να δειπνήσεις όταν τα φώτα χαμηλώσουν, συνοδεία κάποιου κρασιού ή ποτού από το (ενημερωμένο) μπαρ. Στα plus του, οι πολύ προσιτές τιμές του καθώς και το ευγενικότατο service.

  • Πώς προέκυψε το όνομα Charlie D.: Το όνομα προέρχεται από τον Charles Lutwidge Dodgson ή πιο γνωστό ως Lewis Carroll. Πρόκειται για τον Άγγλο συγγραφέα της "Aλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων" (ένα από τα  αγαπημένα βιβλία της κ. Ισμήνης Τορνιβούκα), ενώ το λογότυπο απεικονίζει τον χαρακτήρα του βιβλίου, dodo. Στην ουσία πρόκειται για ένα alter ego του Dodgson, ο οποίος λόγω του τραυλισμού του πρόφερε το επώνυμο του Do-Do-Dodgson.

Info

Κομνηνών 10, Θεσσαλονίκη, τηλ. 231 0021010

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος