
Το νέο εστιατόριο του Rasmus Munk θα σερβίρει 50 πιάτα σε 6 ώρες
Το Alchemist 2.0 θέλει να αλλάξει το μέλλον του fine dining.

Πρωτεύουσα όχι μόνο της Δανίας αλλά και της Νew Nordic Cuisine, η Κοπεγχάγη είναι η αλήθεια πως μας έχει απασχολήσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στο κομμάτι της υψηλής γαστρονομίας. Tόσο με εστιατόρια όπως τα Geranium, Noma, Kadeau όσο και σαν πανεπιστήμιο για κάθε επίδοξο σεφ που θέλει να ξεχωρίσει.
Η δανέζικη πρωτεύουσα ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε λίγους μήνες ένα ακόμη εξεζητημένο γαστρονομικό concept, που φέρει τη σφραγίδα του κατά πολλούς ιδιοφυούς κατά άλλους προβοκάτορα Rasmus Munk. O γεννημένος το 1991 δημιουργός του μέχρι πρότινος (δηλαδή στο Michelin Guide του 2017) τριάστερου Alchemist -εκεί όπου επανέφερε trends από το el Bulli και το The Fat Duck πριν κάποια χρόνια, αλλά με δικά του twists- Munk μάλλον σκοπεύει να σοκάρει τη γαστρονομική κοινή γνώμη μέσα στο 2019, με το re-opening του εστιατορίου του.

Το Alchemist 2.0 πρόκειται να ανοίξει μέσα στον Ιανουάριο στην αρτιστίκ γειτονιά Refshalevej (σε διαφορετικό σημείο από το πρώτο Alchemist) και θα παρουσιάζει μια διαφορετική εμπειρία fine dining που θα περιλαμβάνει 50 πιάτα (5 φορές περισσότερα δηλαδή από το συνηθισμένο μενού ενός γαστρονομικού εστιατορίου) και θα διαρκεί 6 ώρες. Τα πιάτα θα έχουν bite-size, θα μοιάζουν δηλαδή περισσότερο με ορεκτικά (ή βόμβες γεύσης όπως ισχυρίζεται ο ίδιος ο Munk). Δεν είναι όμως ο πρώτος που σερβίρει ένα τόσο μεγάλο μενού: Οι Ferran και Albert Adrià είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο (στο Enigma της Βαρκελώνης) με 40 πιάτα. Ο επισκέπτης θα δοκιμάζει όλες τις προτάσεις σε ιδιαίτερο κάθε φορά περιβάλλον.
Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του Bloomberg, που πρώτο φιλοξένησε θέμα για το Alchemist 2.0, πρόκειται για την απάντηση του Rasmus Munk στις τάσεις της σύγχρονης εποχής που επιτάσσουν το γρήγορο και casual φαγητό.
H όλη εμπειρία θα ξεκινά κάπως έτσι: Ο επισκέπτης θα περνά τη μεγάλη πόρτα και θα εισέρχεται αρχικά στο experience room. Σε αυτό, μέσω οθονών LED θα προβάλλονται βίντεο διαφόρων καλλιτεχνών, με πρώτο θέμα να είναι η Νέα Υόρκη. Αργότερα, θα ακολουθεί το dining room, που θα θυμίζει κάτι σαν πλανητάριο. Εκεί οι σεφ θα εργάζονται πίσω από ένα πλαίσιο που θα παρουσιάζει τις σκιές τους και θα σερβίρονται περίπου 20 πιάτα. Περνώντας στο dessert room, το θέμα θα είναι η LGBTQ κοινότητα, με τα γλυκά να φέρουν πινελιές που θα θέτουν ζητήματα προς δημιουργικό προβληματισμό.
Στο Alchemist 2.0 (που φιλοξενείται σε ένα κτίριο 23.600 τμ, 25 φορές μεγαλύτερο από το προηγούμενο εστιατόριο) θα υπάρχουν 4 κουζίνες, 30 διαφορετικοί σεφ και 7 ξεχωριστοί χώροι όπου θα γευματίζει το κοινό, ενώ θα φιλοξενούνται μόλις 44 άτομα κάθε βράδυ. Το κόστος θα ανέρχεται στα €575.
Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό είναι το μέλλον του fine dining, αλλά σίγουρα θα προκαλέσει -ήδη το κάνει- αρκετό θόρυβο στους γαστρονομικούς και όχι μόνο κύκλους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα