Το debate των ημερών: Αρνί ή κατσίκι;

Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι σου και γιατί.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το ίδιο ακριβώς δίλημμα. Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι; Είναι κάποιο από τα δυο πιο υγιεινό –ή πιο νόστιμο- από το άλλο; Ας επιχειρήσουμε μία σύγκριση/αξιολόγηση/ιεράρχηση του πολύ σημαντικού αυτού task.

Το αρνί

Το αρνί είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την πασχαλινή ψησταριά. Ποια όμως είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρνιού;

  • Το αρνί συνήθως είναι αρκετά λιπαρό. Γι’ αυτό καλό είναι να αφαιρέσεις στο πιάτο σου το ορατό λίπος και να αποφύγεις να φας την πέτσα.
  • Το λίπος του είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
  • Το κρέας του αρνιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα.
  • Το αρνί είναι μια καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών της ομάδας Β.

Το κατσίκι

Ένα μικρό κατσικάκι είναι το κρέας που προτιμάς τις περισσότερες φορές αν ψήσεις το πασχαλινό σου γεύμα στο φούρνο.

  • Το κατσίκι συνήθως έχει λιγότερο λίπος από το αρνί, γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο σκληρό.
  • Όπως συμβαίνει και στο αρνί, το λίπος του κατσικιού είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
  • Το κατσικίσιο κρέας περιέχει κι αυτό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά σε μικρότερη ποσότητα απ’ ότι το αρνί.
  • Το κατσίκι έχει περισσότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο απ’ ότι το αρνί.
  • Τα περισσότερα κατσίκια που βρίσκεις στην αγορά είναι ελευθέρας βοσκής. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτε στη σύστασή τους, απλά το κρέας τους είναι πιο σκληρό γιατί έχουν περισσότερους μύες και τρέφονται μόνο με φυσική τροφή.

H συνέχεια στο gr.AskMen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα