
Το debate των ημερών: Αρνί ή κατσίκι;
Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι σου και γιατί.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το ίδιο ακριβώς δίλημμα. Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι; Είναι κάποιο από τα δυο πιο υγιεινό –ή πιο νόστιμο- από το άλλο; Ας επιχειρήσουμε μία σύγκριση/αξιολόγηση/ιεράρχηση του πολύ σημαντικού αυτού task.
Το αρνί
Το αρνί είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την πασχαλινή ψησταριά. Ποια όμως είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρνιού;
- Το αρνί συνήθως είναι αρκετά λιπαρό. Γι’ αυτό καλό είναι να αφαιρέσεις στο πιάτο σου το ορατό λίπος και να αποφύγεις να φας την πέτσα.
- Το λίπος του είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
- Το κρέας του αρνιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα.
- Το αρνί είναι μια καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών της ομάδας Β.
Το κατσίκι
Ένα μικρό κατσικάκι είναι το κρέας που προτιμάς τις περισσότερες φορές αν ψήσεις το πασχαλινό σου γεύμα στο φούρνο.
- Το κατσίκι συνήθως έχει λιγότερο λίπος από το αρνί, γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο σκληρό.
- Όπως συμβαίνει και στο αρνί, το λίπος του κατσικιού είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
- Το κατσικίσιο κρέας περιέχει κι αυτό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά σε μικρότερη ποσότητα απ’ ότι το αρνί.
- Το κατσίκι έχει περισσότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο απ’ ότι το αρνί.
- Τα περισσότερα κατσίκια που βρίσκεις στην αγορά είναι ελευθέρας βοσκής. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτε στη σύστασή τους, απλά το κρέας τους είναι πιο σκληρό γιατί έχουν περισσότερους μύες και τρέφονται μόνο με φυσική τροφή.
H συνέχεια στο gr.AskMen.com
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα