Το debate των ημερών: Αρνί ή κατσίκι;

Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι σου και γιατί.

Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, το ίδιο ακριβώς δίλημμα. Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι; Είναι κάποιο από τα δυο πιο υγιεινό –ή πιο νόστιμο- από το άλλο; Ας επιχειρήσουμε μία σύγκριση/αξιολόγηση/ιεράρχηση του πολύ σημαντικού αυτού task.

Το αρνί

Το αρνί είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή για την πασχαλινή ψησταριά. Ποια όμως είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αρνιού;

  • Το αρνί συνήθως είναι αρκετά λιπαρό. Γι’ αυτό καλό είναι να αφαιρέσεις στο πιάτο σου το ορατό λίπος και να αποφύγεις να φας την πέτσα.
  • Το λίπος του είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
  • Το κρέας του αρνιού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που εξασφαλίζουν στον οργανισμό απαραίτητα αμινοξέα.
  • Το αρνί είναι μια καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμινών της ομάδας Β.

Το κατσίκι

Ένα μικρό κατσικάκι είναι το κρέας που προτιμάς τις περισσότερες φορές αν ψήσεις το πασχαλινό σου γεύμα στο φούρνο.

  • Το κατσίκι συνήθως έχει λιγότερο λίπος από το αρνί, γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο σκληρό.
  • Όπως συμβαίνει και στο αρνί, το λίπος του κατσικιού είναι κορεσμένο και υψηλής περιεκτικότητας σε χοληστερίνη.
  • Το κατσικίσιο κρέας περιέχει κι αυτό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας αλλά σε μικρότερη ποσότητα απ’ ότι το αρνί.
  • Το κατσίκι έχει περισσότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο απ’ ότι το αρνί.
  • Τα περισσότερα κατσίκια που βρίσκεις στην αγορά είναι ελευθέρας βοσκής. Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτε στη σύστασή τους, απλά το κρέας τους είναι πιο σκληρό γιατί έχουν περισσότερους μύες και τρέφονται μόνο με φυσική τροφή.

H συνέχεια στο gr.AskMen.com

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας