Panettone με γεύση παρμεζάνα, γιατί όχι;
To Panettone MiTo 21 επιστρέφει για τις γιορτές με δύο αστέρια στα Great Taste Awards και δύο νέες, ανατρεπτικές γεύσεις.
Το MiTo21 το γνωρίσαμε πέρυσι, όταν λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά και μας κατέκτησε με τη νοστιμιά του. Το όνομα του κάνει λογοπαίγνιο με τη λέξη μύθο στα ιταλικά (mito) αλλά ταυτόχρονα συνδέεται και με τις δύο πόλεις, Μιλάνο και Τορίνο πόλεις ορόσημο για τον Έλληνα δημιουργό του, Μιχάλη Τυράκη που ζει στο Μιλάνο εδώ και τριάντα χρόνια και μοιράζει την καθημερινότητα του μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας έχοντας σαν βάση του την πρώτη.Το MiTo’21 τηρεί στο έπακρο τις προδιαγραφές του μιλανέζικου panettone.
Φτιαγμένο χωρίς τεχνητά αρώματα, χρωστικές, συντηρητικά, φυτικά έλαια και γαλακτωματοποιητές. Το ενεργό προζύμι τού χαρίζει απαλή κι ανάλαφρη υφή. Το έντονο κίτρινο χρώμα στο κυψελωτό εσωτερικό του οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κρόκο αυγού. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι αποτέλεσμα συστηματικής αναζήτησης.
Μιλάμε, δηλαδή, για ένα ξεχωριστό panettone που στα βραβεία Great Taste Awards απέσπασε 2 αστέρια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα Great Taste Awards, λόγω της αυστηρής διαδικασίας εξέτασης, θεωρούνται από πολλούς η πιο αξιοκρατική ανά τον κόσμο διάκριση. To Milano Alto, MiTo’21 (panettone του ενός κιλού) , λοιπόν, εξετάστηκε από τρεις διαφορετικές επιτροπές, οι οποίες το αξιολόγησαν αποκλειστικά για την γεύση χωρίς γνωρίζουν την προέλευση του προϊόντος, κέρδισε την ανώτερη διάκριση στην κατηγορία κλασικό Panettone, από την πρώτη χρονιά της συμμετοχής του.

Αυτά τα Χριστούγεννα ο Μιχάλης Τυράκης εμπλουτίζει τη σειρά του MiTo21 με δύο ακόμα panettoni: το Panettone al Parmigiano & Pepe Sichuan και το Panettone al Cioccolato. Το αλμυρό φτιάχνεται από τη ζύμη του πρώτου ζυμώματος του κλασικού panettone στην οποία προσθέτει κατά το δεύτερο ζύμωμα το ΠΟΠ 24μηνης ωρίμανσης Parmigiano σε υψηλή ποσόστωση καθώς και το πιπέρι Sichuan το οποίο χαρίζει μια φρουτώδη γεύση από εσπεριδοειδή που καθαρίζει τον ουρανίσκο. Αυτό το panettone είναι ιδανικό σε συνδυασμό με αλλαντικά, καπνιστό σολομό, αλλά ακόμη και φουά γκρά. Μπορεί επίσης να συνοδευτεί από λευκά αφρώδη αλλά και κόκκινα κρασιά.
Το Panettone al Cioccolato ξεκινάει κι αυτό με την ίδια βάση, δηλαδή το προζυμένιο ζυμάρι από το πρώτο ζύμωμα του κλασικού panettone, όμως διαφοροποιείται στη συνέχεια με την εισαγωγή των σοκολατένιων κύβων και τα υπόλοιπα υλικά της ξεχωριστής συνταγής. Η ιδιαίτερη σοκολάτα υγείας με την έντονη και μακριά επίγευση της, η βανίλια Μαδαγασκάρης και το πλούσιο άρωμα του προζυμιού, συνθέτουν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα, που σίγουρα θα σας γοητεύσει. Ιδανικό να το απολαύσετε με τον απογευματινό τσάι ή καφέ σας ή συνοδεία ενός γλυκού αφρώδους οίνου.
Χριστούγεννα χωρίς panettone δεν νοούνται. Μπορεί να είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό, έχει ενταχθεί όμως πλέον και στη δική μας νοοτροπία και αποτελεί ένα από τα εορταστικά γλυκά. Άλλωστε ποιος μπορεί να αντισταθεί στον αφράτο χαρακτήρα του, το γοητευτικό άρωμα και την σαγηνευτική γεύση του. Αυτό το νόστιμο λοιπόν, γλυκό δεν είναι εύκολο να παρασκευαστεί. Χρειάζεται αρκετή υπομονή, σωστή τεχνική, καλές πρώτες ύλες και φυσικά μπόλικη αγάπη. Όλα αυτά για τον Κρητικό Μιχάλη Τυράκη, τον δημιουργό του panettone MiTo 21, είναι κάτι παραπάνω από βασικές αρχές.
Σημεία διανομής
Αττική
- Κάβες ΟαΚ (Χαλάνδρι, Κηφισιά, Βουλιαγμένη)
- Έργον (Μητροπόλεως)
- Πεντελικό ( Πεντέλη & Λεωφ Πεντέλης)
- Γαργαρέτα (Κουκάκι )
- Benito (Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο)
- Tiny Athens Κολωνάκι
- Νίκος Κολέτσας (Χαλάνδρι)
Θεσσαλονίκη
- Έργον Αγορά
- Exereton
Ρέθυμνο
- Σκαρτσιλάκης Patisserie
Ηράκλειο
- Mocannella
Δράμα & Κομοτηνή
- Ντίνος Patisserie
Κύπρος
- Pahitice
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
