Για τον Γιώργο Χρυσανίδη, η τοπική κουζίνα έχει δύναμη

Μία κουβέντα με τον σημαντικό Εβρίτη σεφ για τη γεύση της παράδοσης και την γαστρονομία της βορείου Ελλάδος.

Γράφει: Esquire Editors 05 Νοεμβρίου 2024

Είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση για την τοπική κουζίνα του 'Εβρου και της βόρειας Ελλάδας ο σεφ Γιώργος Χρυσανίδης. Μεγαλωμένος στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τιμά τη γαστρονομική παράδοση του τόπου του μέσω της δουλειάς στο εστιατόριό του, Μετόχι, και δίνει και μια διαφορετική προσέγγιση της μαγειρικής του φιλοσοφίας, ως Executive Chef των ξενοδοχείων της Hotel Brain, στη βόρεια Ελλάδα. Μιλά για όλα τα παραπάνω στο 'α'.

Ο Γιώργος Χρυσανίδης μέσα από δικά του λόγια

> Με τη μαγειρική δεν είχα σχέσεις από μικρός, την ξεκίνησα σαν δουλειά. Αλλά στην πορεία την ερωτεύτητα, την αγάπησα και πλέον δεν μπορώ να την αποχωριστώ. Δε γίνεται να προχωρήσω δίχως αυτήν.

> Αυτή την εποχή με πετυχαίνεις στο φινάλε της σεζόν, καθώς είμαι ο Executive Chef των ξενοδοχείων της Hotel Brain στη βόρεια Ελλάδα -9 στο σύνολο- καθώς και στο ξεκίνημα της σεζόν για το Μετόχι, το δικό μου εστιατόριο, που ανοίγει τον Οκτώβριο και κλείνει τον Μάιο, ενώ το καλοκαίρι -λόγω του κτήματος- αναλαμβάνει και εκδηλώσεις.

Για τον Γιώργο Χρυσανίδη, η τοπική κουζίνα έχει δύναμηAthinorama

> Το Μετόχι άνοιξε το 2016 και είναι μια οικογενειακή υπόθεση, η σύζυγός μου έχει αναλάβει τη σάλα κι εγώ την κουζίνα. Το μενού είναι φυσικά εποχιακό, ποντάρει πολύ στα τοπικά προϊόντα. Υπάρχει πάρα πολύ χειροποίητο κομμάτι εδώ, όπως και φροντίδα στο κάθε τί.

> Η πρώτη ύλη παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Η φιλοσοφία μας στο Μετόχι στηρίζεται πολύ στη θρακιώτικη παράδοση και την κουζίνα του Έβρου, όπου τα υλικά είναι πρωταγωνιστές. Θα βρει κανείς, για παράδειγμα, πολλά γαλακτοκομικά και τυριά, συν λαχανικά, φρούτα και βότανα, από τον κήπο του κτήματός μας. Επίσης, ψάχνουμε πάντοτε για πολύ καλό κρέας από τα γύρω χωριά και φτιάχνουμε μόνοι μας τα ζυμαρικά μας, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Με λίγα λόγια, μας αρέσει να παρουσιάζουμε μία κουζίνα που βασίζεται στην εποχικότητα, με έντονο το στοιχείο της εντοπιότητας. Στο μενού παίζει μπόλικη κατσαρόλα και μαγειρευτό, πίτες, ψητά και καπνισμένα τυριά, δικές μας μαρμελάδες. 

Η συνέχεια στο athinorama.gr

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα