Υπάρχει ενδεχόμενο η σοκολάτα να εξαφανιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα χρόνια
Ή να γίνει εξαιρετικά δύσκολη και πανάκριβη η παραγωγή της.
Σε περίπτωση που δεν ασπάζεσαι τις ψεκασμένες απόψεις του Donald Trump, πιθανότατα θα έχεις αντιληφθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δραματικά στο άμεσο μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστεί η σοκολάτα.
Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται στο ίδιο διάστημα, με ολοένα και νέες αγορές να εμφανίζονται, με υπέρμετρες απαιτήσεις (όπως η Κίνα). Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει σοβαρά τις καλλιέργειες κακαόδεντρων. Τα τελευταία για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χρειάζονται κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές γύρω από τον ισημερινό, κυρίως στη νότια Αμερική και την δυτική Αφρική. Μάλιστα, εσχάτως, στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα εμφανίζονται περίοδοι ξηρασίας, που καταστρέφει μεγάλες ποσότητες κακαόδεντρων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (American National Oceanic and Atmospheric Administration), η κλιματική αλλαγή μπορεί να σκοτώσει τα κακαόδεντρα μέχρι το 2050. Μάλιστα, οι ίδιες εκτιμήσεις τονίζουν ότι το 89,5% της καλλιεργήσιμης γης αυτών θα είναι πλέον ακατάλληλη για το σκοπό.
Υπάρχει καμία ελπίδα να αλλάξει όλο αυτό; Ναι, και για ακόμη μία φορά η επιστήμη θα δώσει τη λύση. Μία ομάδα ερευνητών από το Berkeley δουλεύει πάνω στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων κακαόδεντρων που θα μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται σε θερμότερα και πιο ξηρά περιβάλλοντα. Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο για την όλη υπόθεση είναι η στήριξη που έχουν οι επιστήμονες από έναν κολοσσό της συγκεκριμένης βιομηχανίας, την Mars.
Μία κάποια λύση για το πρόβλημα της σοκολάτας μοιάζει εφικτή στον ορίζοντα. Δυστυχώς όχι και για αυτό της κλιματικής αλλαγής.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα