Υπάρχει ενδεχόμενο η σοκολάτα να εξαφανιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα χρόνια

Ή να γίνει εξαιρετικά δύσκολη και πανάκριβη η παραγωγή της.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σε περίπτωση που δεν ασπάζεσαι τις ψεκασμένες απόψεις του Donald Trump, πιθανότατα θα έχεις αντιληφθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη έχει εξελιχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη πιο δραματικά στο άμεσο μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος να εξαφανιστεί η σοκολάτα. 

Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση σοκολάτας σε ετήσια βάση αυξάνεται υπέρμετρα σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται στο ίδιο διάστημα, με ολοένα και νέες αγορές να εμφανίζονται, με υπέρμετρες απαιτήσεις (όπως η Κίνα). Παράλληλα, η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει σοβαρά τις καλλιέργειες κακαόδεντρων. Τα τελευταία για να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χρειάζονται κλιματικές συνθήκες που επικρατούν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές γύρω από τον ισημερινό, κυρίως στη νότια Αμερική και την δυτική Αφρική. Μάλιστα, εσχάτως, στις περιοχές που καλλιεργούνται τα κακαόδεντρα εμφανίζονται περίοδοι ξηρασίας, που καταστρέφει μεγάλες ποσότητες κακαόδεντρων.

Υπάρχει ενδεχόμενο η σοκολάτα να εξαφανιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα χρόνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (American National Oceanic and Atmospheric Administration), η κλιματική αλλαγή μπορεί να σκοτώσει τα κακαόδεντρα μέχρι το 2050. Μάλιστα, οι ίδιες εκτιμήσεις τονίζουν ότι το 89,5% της καλλιεργήσιμης γης αυτών θα είναι πλέον ακατάλληλη για το σκοπό. 

Υπάρχει καμία ελπίδα να αλλάξει όλο αυτό; Ναι, και για ακόμη μία φορά η επιστήμη θα δώσει τη λύση. Μία ομάδα ερευνητών από το Berkeley δουλεύει πάνω στη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων κακαόδεντρων που θα μπορούν να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται σε θερμότερα και πιο ξηρά περιβάλλοντα. Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο για την όλη υπόθεση είναι η στήριξη που έχουν οι επιστήμονες από έναν κολοσσό της συγκεκριμένης βιομηχανίας, την Mars.

Μία κάποια λύση για το πρόβλημα της σοκολάτας μοιάζει εφικτή στον ορίζοντα. Δυστυχώς όχι και για αυτό της κλιματικής αλλαγής. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άντρες κοροϊδεύουν τους φίλους τους που δεν τρώνε κρέας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Κάποιοι εξακολουθούν να ζουν με το φόβο παραγγελίας vegeterian πιάτων επειδή η αρρενωπότητα είναι κάπως εύθραυστη.