Οι απλοί κανόνες για να χρησιμοποιείς τα chopsticks
Όχι, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.
Είναι πολλοί εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η χρήση των chopsticks είναι τρομερά εύκολη, σε σημείο μάλιστα που τη συγκρίνουν με αυτή του μαχαιροπίρουνου. Ok, δεν είναι και πυρηνική φυσική το να χρησιμοποιήσεις σωστά τα ξυλάκια, αλλά μια συστηματική εκπαίδευση (λέγε με επίσκεψη σε ασιατικό εστιατόριο) επιβάλλεται. Πώς όμως χρησιμοποιούνται σωστά τα chopsticks; Υπάρχει ένας απλός τρόπος. Υπάρχουν όμως και τρεις διαφορετικές αντιλήψεις πάνω στο θέμα: η κινέζικη, η ιαπωνική και η κορεάτικη.
Ο απλός τρόπος
Στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο, αλλά μια πράξη που χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Υπάρχει ένας τρόπος για να τα κρατάς εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι αρκετά κομψός. Κρατάς λοιπόν το ένα στο "καλό" σου χέρι ανάμεσα στον δείκτη, το μεσαίο δάχτυλο και τον αντίχειρα και όταν το μετακινείς πάνω-κάτω, ο αντίχειρας πρέπει να είναι πάντοτε ακίνητος. Το άλλο τοποθετείται ανάμεσα στον αντίχειρα και την παλάμη, στηρίζεται στον παράμεσο και παραμένει ακίνητο.
Στην Κίνα
Κάποτε, στην Κίνα, ο βασικός κανόνας πρόβλεπε την ταυτόχρονη χρήση chopsticks και κουταλιού. Σήμερα, η γαστρονομική κουλτούρα έχει διαφοροποιηθεί και έχει επικρατήσει η χρήση των πρώτων. Τα chopsticks χρησιμοποιούνται για κάθε φαγητό εκτός από σούπα (τρώγεται με κουτάλι), πάπια (με τα χέρια) και γλυκά (επίσης με κουτάλι). Μία σημαντική λεπτομέρεια για τα κινέζικα chopsticks είναι το μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με τα ιαπωνικά και τα κορεάτικα.
Στην Ιαπωνία
Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές λέξεις για τα chopsticks στην Ιαπωνία και από αυτό καταλαβαίνει κάποιος τη σημασία που έχουν στην γευστική παράδοση στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου: ονομάζονται namidahashi όταν πρόκειται να πάρεις φαγητό από το τραπέζι, saguribashi όταν σκάβεις μέσα στο πιάτο ή το μπολ, mayoibashi όταν χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά ξυλάκια από διαφορετικά σετ. Και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, όταν τελειώσεις το φαγητό σου ή κάνεις ένα διάλειμμα από αυτό, δεν αφήνεις τα chopsticks σου μέσα στο πιάτο, αλλά τα τοποθετείς στο μικρό στήριγμα - διαφορετικά θα θεωρηθεί αγένεια. Επίσης, δεν χρησιμοποιείς ποτέ τα ξυλάκια σου για να πάρεις κάτι από κοινόχρηστο πιάτο (όπως ας πούμε μια σαλάτα).
Στην Κορέα
Cheotgarak, έτσι ονομάζονται τα κορεάτικα chopsticks που διαφέρουν με τα κινέζικα και τα ιαπωνικά, αρχικά ως προς το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένα: από μέταλλο και όχι από ξύλο, πόσο μάλλον από μπαμπού. Ακόμη, αλλάζει και το σχήμα, είναι πιο επίπεδα και γωνιώδη, σαν ιδιόμορφες πυραμίδες με τετραγωνική βάση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα όσα τρώνε και πίνουν στο The Gentlemen του Guy Ritchie
Η κορυφαία σειρά του Netflix αυτή τη στιγμή, περιλαμβάνει μπόλικο και εκλεπτυσμένο φαγοπότι.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΜία γευσιγνωσία 'Μπουκιά και συγχώριο' στο Iama
Ηλίας Μαμαλάκης και Ηλίας Σκουλάς ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου, στο δημοφιλές μεζεδοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ διαδρομή της λαγάνας στο σήμερα
Καμία Καθαρή Δευτέρα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΕγκλήματα κατά της ιταλικής κουζίνας
Μία έρευνα αποκαλύπτει όλα όσα θα έκαναν τον Massimo Bottura να ξαναγυρίσει στη Νομική και τον Dario Cecchini να γίνει vegan.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας μίνι οδηγός για εστιατόρια και ταβέρνες για όλη τη Σαρακοστή
Ό,τι πρέπει για μια απολαυστικά θαλασσινή Σαρακοστή, σε εστιατόρια και ψαροταβέρνες της Αττικής.
Το θρυλικό Château de Beaucastel στη Μεγάλη Βρεταννία
Ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στο εμβληματικό αθηναϊκό σποτ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας