Απόλυτα υγιεινό το κρέας όταν ψήνεται στα κάρβουνα

Τέλεια γεύση, ελάχιστα λιπαρά, πρωτεΐνες και όλα τα υπόλοιπα οφέλη της σχάρας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Σεπτεμβρίου 2018

Κάποιοι το προτιμούν rare και μερικοί πραγματικά καλοψημένο. Υπάρχουν οι λάτρεις των κοπών και εκείνοι που δεν κάνουν διακρίσεις. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές ψησίματος και μαγειρέματος για ένα καλό κομμάτι κρέας αλλά μία προκαλεί εσχάτως συζητήσεις: είναι πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία το κόκκινο κρέας και το ψήσιμό του στα κάρβουνα; Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές αντικρουόμενες απόψεις.

Εφόσον το κρέας ψήνεται σωστά στη σχάρα μπορεί να έχει ακόμη και οφέλη για την υγεία σου. Ναι, αυτό είναι δυνατόν καθώς περιέχει βιοδραστικές ουσίες, ευγενείς πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και απαραίτητα αμινοξέα. Μαγειρεμένο ή πιο σωστά ψημένο καταλλήλως ένα καλό κομμάτι κρέας μετατρέπεται από γαστριμαργική αμαρτία (και) σε πλεονέκτημα για μια σωστή γραμμή. 

Το μπάρμπεκιου είναι ανάμεσα στις πιο παλιές μεθόδους μαγειρικής: η ιδέα να συγκεντρώνονται άνθρωποι γύρω από τη φωτιά και να μαγειρεύουν αποτελεί μία από τις βάσεις της δημιουργίας πολιτισμών και κοινωνιών. 

Απόλυτα υγιεινό το κρέας όταν ψήνεται στα κάρβουνα

Το λάδι ή το βούτυρο δεν είναι πάντοτε απαραίτητα και όχι, δεν επηρεάζεται η γεύση. Στην πραγματικότητα αρκεί να επιλέξεις ένα καλό κομμάτι κρέας και να το αφήσεις να μαλακώσει, αναπαυμένο σε μια καλή μαρινάδα. Πρόσεξε μόνο τα υπερβολικά πικάντικα καρυκεύματα. Αρωματικά βότανα, λίγο λεμόνι και ακόμη λιγότερο αλάτι είναι κάτι παραπάνω από επαρκή. 

Αν συνοδεύεται δε, και από λαχανικά, τότε το αποτέλεσμα του μπάρμπεκιου έχει ακόμη περισσότερα οφέλη. Το εύρος μπορεί να κυμαίνεται από μαρούλι μέχρι αβοκάντο και από σπανάκι και ντομάτες έως κρεμμύδια και ραπανάκια. Πολλές ίνες, πολλά αντιοξειδωτικά, χωρίς όρια συνδυασμού. Και όχι, το να συνοδεύεις το φαγητό σου με μπίρα, ακυρώνει τη γεύση του. Πιες πριν, πιες μετά, αλλά σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια. 

Οι πιο άπληστοι, ναι εκείνοι όπως εγώ κι εσύ που τρώνε σαν να μην υπάρχει αύριο, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για κιλά και φυσική κατάσταση εφόσον αποφεύγουν να αγοράζουν λιπαρά κρέατα ή δεν παίζουν σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες κατά το ψήσιμο. Μικρές αλλά απαραίτητες προφυλάξεις για να βαδίζεις μέσω ψησταριάς στον δρόμο της γευστικής τελειότητας. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας