Το μπέικον μπορεί να ακριβύνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Μήπως θα έπρεπε να σε απασχολήσει λίγο περισσότερο το θέμα;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το χοιρινό πρόκειται να ακριβύνει. Ο λόγος; Η κλιματική αλλαγή έχει παίξει και εκεί τον ρόλο της. Κι αυτό γιατί, όπως τονίζει το Scientific American, επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο θερμότερος καιρός ωθεί τα γουρούνια στο να τρώνε λιγότερο. Επίσης, ο οργανισμός τους αντί να παράγει πρωτεΐνη έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις νέες κλιματολογικές συνθήκες.

Ακόμη κι αν ο παραγωγός τα ταΐσει με πιο πλούσιες τροφές, δεν πρόκειται να αναπτυχθούν μυϊκά. Με λίγα λόγια, τα "ζεστά" λόγω κλίματος γουρούνια δεν θα μεγαλώσουν σε μέγεθος, τόσο όσο πρέπει και χρειάζεται για την παραγωγή.
 
Ακόμη χειρότερα, οι γουρούνες που υποβάλλονται σε θερμική καταπόνηση λόγω της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι λιγότερο γόνιμες και τα νεογέννητα χοιρίδια γεννιούνται μικρότερα και πιο αδύναμα σε σχέση με τον παρελθόν. 

Το μπέικον μπορεί να ακριβύνει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Σε συνέχεια του προβλήματος, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εκτρέφουν περισσότερα ζώα για να έχουν την ίδια παραγωγή κρέατος ή οδηγούν λιγότερα στα σφαγεία, με μειωμένη παραγωγή. Η λύση μάλλον βρίσκεται σε μεγαλύτερες επενδύσεις από την πλευρά τους και ασφαλώς σε μία χείρα βοηθείας από την επιστήμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη βιομηχανία κοστολογείται άνω των $20.000.000.000, χρήματα που πρέπει να προέρχονται από κάπου. Και αυτό μάλλον ερμηνεύεται στο εξής: Μπέικον, φιλέτα, ζαμπόν και μπριζόλες πρόκειται να γίνουν πιο ακριβά. 

H παραγωγή προς το παρόν είναι επαρκής και κάποια αποθέματα υπάρχουν, όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση -για όλους τους παραπάνω λόγους- μια βιώσιμη διαδικασία. Ειδικά από την στιγμή που ο κόσμος απαιτεί περισσότερο χοιρινό σε κάθε μορφή και το κλίμα εξακολουθεί να γίνεται θερμότερο. Τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες στις ΗΠΑ ασχολούνται ήδη με την εύρεση της ιδανικότερης λύσης, καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα γουρούνια αλλά και άλλα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κρέατος και υποφέρουν από τη ζέστη. 

Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική ένδειξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μετά τις καταστροφές από ασυνήθιστα μεγάλες πυρκαγιές, πάγους που λιώνουν, τυφώνες και τροπικές θύελλες, πλημμύρες και ένα σωρό άλλα περιστατικά. Και αν όλα αυτά δεν σε πείθουν για την σοβαρότητα του θέματος, να είσαι σίγουρος πως θα το κάνει η αύξηση της τιμής του μπέικον.

Από: Esquire

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτα υγιεινό το κρέας όταν ψήνεται στα κάρβουνα

Τέλεια γεύση, ελάχιστα λιπαρά, πρωτεΐνες και όλα τα υπόλοιπα οφέλη της σχάρας.

Η τέχνη του αργεντίνικου bbq από τον μεγάλο μαέστρο Francis Mallmann

Είναι ο πιο γνωστός σεφ της Λατινικής Αμερικής και ένας από τους κορυφαίους, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο.