Οι 10 πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο

Σύμφωνα με τους χρήστες του TripAdvisor.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 13 Νοεμβρίου 2018

Ταξίδι σημαίνει εξερεύνηση και περιπέτεια, ανακάλυψη νέων τόπων και πολιτισμών, κατανόηση καινούργιων παραδόσεων και εθίμων, αλλά και πρωτότυπες γεύσεις. Το ταξίδι είναι μια εμπειρία που σε αναγεννά από κάθε άποψη, οξύνοντας όλες τις αισθήσεις: όραση, οσμή, αφή και, φυσικά, γεύση. Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί το βασικό κίνητρο. Αξίζει να επισκεφτείς τις επαρχίες της Μαλαισίας και τα νησιά της Ινδονησίας, την Ασία, τη Νότια Αμερική, τα Βαλκάνια ή τη Βόρεια Αφρική με σκοπό να γευτείς αυθεντικές πολυπολιτισμικές κουζίνες. Δεν έχει σημασία ποια από αυτά τα μέρη είναι περισσότερο ή λιγότερο οικονομικά ανεπτυγμένα. Αυτό που έχει σημασία είναι η δυνατότητα να απολαύσεις τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μαγειρικής κάθε γαστρονομικού προορισμού, ανακαλύπτοντας σε βάθος την ιδιοσυγκρασία αυτών των λαών.

Παρακάτω, με τη συνδρομή των χρηστών του TripAdvisor, ετοιμάσαμε μια λίστα με τις χώρες όπου το μαγείρεμα και η κατανάλωση του φαγητού είναι μια εμπειρία που αξίζει να βιώσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου.

1) Ρώμη

Οι 10 πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο

Η ιταλική κουζίνα έχει ανακηρυχθεί ως η πιο δημοφιλής χρόνια τώρα, χάρη στην ικανότητα των ντόπιων σεφ να εκλαϊκεύουν τις γκουρμέ γεύσεις καθιστώντας μια πίτσα ή ένα πιάτο μακαρόνια σε γαστριμαργικό σήμα-κατατεθέν.

2) Φλωρεντία

ΦΑΓΗΤΟ

Η πρωτεύουσα της Τοσκάνης είναι ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη του πλανήτη όταν πρόκειται για φαγητό, ειδικά εάν μιλάμε για παραδοσιακές ιταλικές γεύσεις με έμφαση στα αλλαντικά, τα τυριά και το καλό κρασί.

3) Παρίσι

Η πρωτεύουσα της Γαλλίας βρίσκεται στην τρίτη θέση σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάταξη των ταξιδιωτών και το γεγονός δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη. Η γαλλική κουζίνα αποτελεί επί αιώνες το λίκνο της καινοτομίας στην παγκόσμια γαστρονομία και αυτός είναι ένας λόγος όπου στο Παρίσι υπάρχουν τα πιο διάσημα εστιατόρια του πλανήτη.

4) Βαρκελώνη

Η πιο σημαντική πόλη της Καταλονίας παίρνει θέση στο βάθρο για έναν και μόνο λόγο: σε αντίθεση με την πρωτεύουσα Μαδρίτη, εδώ υπάρχει θάλασσα. Η Μεσόγειος είναι μια πηγή φρέσκων ψαριών, αλλά και νόστιμων λαχανικών και εσπεριδοειδών. Προφανώς μιλάμε για την πιο υγιεινή κουζίνα, γεγονός που δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ταξιδιώτη.

5) Νέα Ορλεάνη

Πώς βρέθηκε στη γαστρονομική λίστα η πιο διάσημη πόλη στον κόσμο για την τζαζ και μπλουζ μουσική Ιστορία της; Απλό: η πρωτεύουσα της Λουιζιάνα μπορεί να υπερηφανεύεται για την κρεολέ κουζίνα της, η οποία αναμειγνύει στοιχεία από τη γαλλική, την ισπανική, την πορτογαλική την ιταλική και την αμερικανική, με έντονες επιρροές από την Αφρική.

6) Νέα Υόρκη

Το Μεγάλο Μήλο έχει το αποκλειστικό προνόμιο της πολυπολιτισμικότητας μακράν από κάθε άλλη πόλη ή χώρα του πλανήτη. Εδώ, ποικίλες παραδόσεις από Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, αλλά και Ινδία, Κίνα, Αφρική ξεδιπλώνουν τις αρετές τους δίνοντας χώρο σε πειραματικές συνταγές μείξης όλων αυτών των πολιτισμών - πέρα από τις αυθεντικές γεύσεις που θα βρεις σε κάθε ανάλογη συνοικία της παγκόσμιας μητρόπολης.

7) Βαλένθια

ΦΑΓΗΤΟ

Η δεύτερη ισπανική πόλη με θέα στη θάλασσα αξίζει 100% τον τίτλο που της έχει δοθεί: η πόλη των ψαράδων (επαγγελματικά και γαστρονομικά μιλώντας). Ωστόσο, η Βαλένθια είναι περισσότερο διάσημη στους καλοφαγάδες χάρη στην παέγια -εθνικό φαγητό της Ισπανίας. Το μυστικό κρύβεται στο καμένο ρύζι στον πάτο του τηγανιού και το συνδυασμό κρεατικών, θαλασσινών, οσπρίων   και λαχανικών.

8) Μαδρίτη

Η τρίτη ισπανική πόλη που βρίσκουμε στη λίστα. Η κουζίνα της Μαδρίτης είναι εξαιρετική, με πολύ μεγάλο χώρο για κρέας, αυγά και χιλιάδες είδη ζαμπόν, ένα από τα πιο νόστιμα στον κόσμο. Εδώ, όπως και στη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, υπάρχουν επίσης εξαιρετικά ποιοτικά κρασιά.

9) Τόκιο

ΦΑΓΗΤΟ

Επιτέλους και μια ασιατική πόλη. Ίσως η καλύτερη αντιπρόσωπος της κίτρινης φυλής σε γαστρονομικό επίπεδο, κυρίως χάρη στο σούσι, τα noodles, τις σούπες με φύκια και σόγια ή τις άπειρες πρωτόγνωρες γεύσεις street food –που θα βρεις σε κάθε γωνιά της πιο τεχνολογικά εξελιγμένης πόλης στον κόσμο.

10) Μπανγκόκ

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ταϊλάνδη έχει αναρριχηθεί πολύ ψηλά στην κατάταξη όλων των παγκόσμιων δεδομένων σχετικά με τον τουρισμό. Ειδικά στον τομέα του φαγητού, η αχανής πρωτεύουσα της χώρας θεωρείται ως η κορυφαία από άποψη πληθωρικής και συνάμα εκλεπτυσμένης μαγειρικής. Ζουμερά και γεμάτα πικάντικη γλυκύτητα εδέσματα και διάχυτες, πρωτόγνωρες μυρωδιές μπαχαρικών -30% σε τυπικά εστιατόρια, 70% στο δρόμο- οδηγούν ακόμα και τους πιο μυημένους σε  συναρπαστικές γαστρονομικές εμπειρίες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος