Το μενού που καταπολεμά την αϋπνία

Πώς θα παραδοθείς στην αγκαλιά του Μορφέα, από το πρώτο ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο.

Κάποιοι μετρούν προβατάκια κάθε βράδυ για να κοιμηθούν, κατά την προσφιλή αμερικάνικη συνήθεια. Άλλοι πάλι απλά πηγαίνουν μια βόλτα από την κουζίνα. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, τότε καλό θα είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα για να μην καταλήξεις ξανά στο κρεβάτι με πρησμένο στομάχι. 

Το βραδινό φαγητό πρέπει να είναι προσεκτικά επιλεγμένο αν ο εύκολος και άνετος ύπνος είναι το βαθύτερο ζητούμενο. Για παράδειγμα, τα κρεατικά και τα τυριά περιέχουν ισταμίνη, μια οργανική ένωση που μεταξύ άλλων αυξάνει τα επίπεδα αδρεναλίνης. Πριν παραδοθείς στη αγκαλιά του Μορφέα λοιπόν, πάρε μαζί ένα μαχαιροπίρουνο και ακολούθησε το μενού που ακολουθεί. 

Ξεκινώντας από τα πρώτα πιάτα, μια μικρή ποσότητα καστανού ρυζιού, πλούσιας σε τρυπτοφάνη, είναι το αρχικό βήμα προς την ευεξία. Ιδανικά μαγειρεμένο στον ατμό, ίσως και με συνοδεία από αβοκάντο, εγγυάται γεύση και χαλάρωση. Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 22 πρωτεϊνικά αμινοξέα και ένα από τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη διατροφή.

Το μενού που καταπολεμά την αϋπνία

Συναντάται και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (ναι, γι' αυτό σου έλεγαν να πίνεις ένα ποτήρι γάλα όταν ήσουν μικρός) οπότε μπορείς να την προμηθευτείς και μέσα από ένα κομμάτι φρέσκιας ρικότα. Αν πάλι έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς να την αντικαταστήσεις με τόφου ή ακόμη και με φακές με χούμους.

Σε περίπτωση που προτιμάς τις πρωτεΐνες, μπορείς να επιλέξεις ένα δεύτερο πιάτο με βάση το ψάρι, συνοδείας αγκινάρας ή σπανακιού. Τα ορυκτά άλατα θα απορροφήσουν το άγχος και το μαγνήσιο θα βοηθήσει στην περαιτέρω χαλάρωση. Όπως και στα προηγούμενα, έτσι και εδώ, οι μερίδες θα πρέπει να είναι συγκρατημένες και να μην ξεφεύγουν. 

ΣΟΛΟΜΟΣ

Περνώντας στο κομμάτι των επιδορπίων, καλό θα είναι να μην επιδιώξεις να καταστρέψεις όλα όσα μέχρι τώρα έχτιζες. Ναι, κι εγώ θα ήθελα να τσακίσω ένα προφιτερόλ, αλλά προτίμησε κάποιο φρούτο όπως μια μπανάνα (το κάλιο και η βιταμίνη B6 προάγουν τη διανοητική ισορροπία και βελτιώνουν τη διάθεση) ή ένα ακτινίδιο με αντιοξειδωτική και αντιαφυδωτική δράση.

ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ

Τέλος, λίγοι ξηροί καρποί (πολύ λίγοι όμως) θα σε οδηγήσουν ευχάριστα μέχρι το κρεβάτι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας