Η περίεργη γοητεία του μουσείου των πλέον αηδιαστικών φαγητών

Βρίσκεται στο Λος Άντζελες και προσφέρει μια ασυνήθιστη περιήγηση στα περίεργα μονοπάτια της ανθρώπινης όρεξης.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 03 Δεκεμβρίου 2018

Το φαγητό είναι πολλά περισσότερα από μια ανάγκη και στο Disgusting Food Museum του Λος Άντζελες το γνωρίζουν καλά. Όχι όμως έτσι ακριβώς όπως το φανταζόσουν. Κι αυτό γιατί το εν λόγω μουσείο φροντίζει να δικαιολογήσει στο απόλυτο το όνομά του: Τα εκθέματά του είναι φαγητά από κάθε γωνιά του κόσμου, που μερικοί αποκαλούν ασυνήθιστα και κάποιοι άλλοι αηδιαστικά. Κι αν υπάρχει η αντίληψη πως το φαγητό φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως και να δημιουργεί αγεφύρωτα χάσματα. 

Η περίεργη γοητεία του μουσείου των πλέον αηδιαστικών φαγητών

Οφείλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο όρος "disgusting" (αηδιαστικός) πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο: Κάποια τρόφιμα μπορεί να θεωρούνται εκλεκτές λιχουδιές σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες του κόσμου, ενώ σε κάποιες άλλες να μην είναι καν εδώδιμα. Σε αυτό, παίζουν σημαντικό ρόλο η κουλτούρα και οι διατροφικές συνήθειες της εκάστοτε κοινωνίας.

ΚΕΦΑΛΙ ΑΡΝΙΟΥ

Το Disgusting Food Museum ουσιαστικά προσκαλεί τους επισκέπτες του να εξερευνήσουν τον κόσμο της γεύσης από μια άλλη σκοπιά και να διευρύνει το διάλογο για το τι τρώγεται τελικά και τι όχι. Η έκθεση που φιλοξενεί αυτή την εποχή περιλαμβάνει 80 εκθέματα, τα οποία όποιος έχει την περιέργεια (ή το γερό στομάχι) μπορεί να μυρίσει, αγγίξει και δοκιμάσει. Το μουσείο είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει ένα ταξίδι στη γεύση και τη φρίκη που αυτή μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει.

ΤΥΡΙ CASU MARZU

Σε μία από τις πρώτες επιγραφές που αντικρίζει ο επισκέπτης αναγράφεται πως "εδώ θα δεις μερικά από τα πιο ιντριγκαδόρικα φαγητά του πλανήτη". Μία διερευνητική ανακοίνωση, που καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον το περιεχόμενό του. 

Smoothies βατράχου από το Περού, τυριά με σκουλήκια από τη Σαρδηνία, βρωμερά τυριά και ακόμη πιο βρωμερά φρούτα, μέχρι και χέλι που έχει υποστεί ζύμωση από τη Σουηδία (surströmming) καθώς και αρκετά ακόμη συμπεριλαμβάνονται σε εκείνα που μπορεί να απολαύσει (;) ο επισκέπτης. 

ΠΕΟΣ ΤΑΥΡΟΥ

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την ιδέα της δημιουργίας του μουσείου αηδιαστικού φαγητού είναι ο Dr. Samuel West, o οποίος ευθύνεται και για το Museum of Failure, στο Χέλσινμποργκ της Σουηδίας (που ετοιμάζει και παραρτήματα σε άλλες γωνιές της Γης) και είναι αφιερωμένο σε αποτυχημένες εμπνεύσεις και ακόμη πιο αποτυχημένα προϊόντα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος