Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις με τη σοκολάτα

Βήμα βήμα, πώς θα απολαύσεις στον απόλυτο βαθμό αλλά και πώς θα αποθηκεύσεις σωστά τη σοκολάτα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2019

Ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται σοκολάτα υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καλό θα είναι να ακολουθούνται, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση και να μην σπαταληθεί αυτό το ομολογουμένως θείο δώρο προς την ανθρωπότητα. Κανόνες όπως οι παρακάτω.

Δεν αποθηκεύεται στο ψυγείο

Αν συνηθίζεις να βάζεις τη σοκολάτα στο ψυγείο, βγάλε την αμέσως. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορείς να κάνεις με αυτή, καθώς απορροφά ευκολότερα υγρασία καθώς και ανεπιθύμητες μυρωδιές. Το κρύο επίσης τείνει να στερεοποιεί το βούτυρο κακάο (το κατεξοχήν συστατικό που την κάνει να λιώνει στο στόμα).

Προληπτικό μασάζ

Όσο περίεργο, αστείο ή ασυνήθιστο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνεις ένα μικρό μασάζ με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού σου στο κομμάτι της σοκολάτας που πρόκειται να καταναλώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τους κατασκευαστές της Vosges Haut-Chocolat, είναι ένα τρικ αφενός για να τσεκάρεις αν είναι λεία η επιφάνειά της και αφετέρου για να μαλακώσει μέσω της θερμότητας και να απελευθερώσει ακόμη περισσότερα από τα συστατικά της.

Το σπάσιμο

Ένα άλλο στοιχείο για να καταλάβεις την ποιότητα μιας σοκολάτας, είναι να τσεκάρεις αν σπάει. Κάτι τέτοιο αποκαλύπτει πολλά για το ποσοστό (και την ποιότητα) του βουτύρου κακάο, τον τρόπο με τον οποίο έχει επεξεργαστεί και ασφαλώς αν είναι τόσο καλή όσο υπόσχεται. Ακόμη και ο θόρυβος που κάνει όταν σπάσει παίζει ρόλο.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις με τη σοκολάτα

Σε μικρά κομμάτια 

Το να γεμίζεις το στόμα σου με ένα μεγάλο κομμάτι δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να εκτιμήσεις μία σοκολάτα. Ξεκίνα με ένα μικρό κομμάτι και αύξανε την ποσότητα σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται καλύτερα στη σοκολάτα.

Μη μασάς

Ένα λάθος που όλοι κάνουν. Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι τέτοια που ασφαλώς και θα τη δαγκώσεις αμέσως μόλις μπει στο στόμα σου. Από τη φύση της όμως, η σοκολάτα θα πρέπει να λιώνει στο στόμα ώστε να ωθηθεί απαλά στον ουρανίσκο και να απλώσει τις διαφορετικές γευστικές πτυχές της.

Διαφορετικά είδη

Κλασικό λάθος, ειδικά αν θέλεις να δοκιμάσεις περισσότερα από ένα είδος ή αν έχεις μπροστά σου ένα κουτί με πολλά διαφορετικά σοκολατάκια. Όλοι μπαίνουν στον πειρασμό αλλά τελικά θα επικρατήσει κάποια έναντι των άλλων, δημιουργώντας παρανόηση για το τι έχεις φάει προηγουμένως.
 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

7 τρικ για να φας ακόμη καλύτερα σε ένα εστιατόριο

Λατρεύεις το να τρως έξω; Με αυτές τις συμβουλές η εμπειρία θα γίνει ακόμη καλύτερη.

Η συνταγή για τον βασιλιά των burgers

Μία σούπερ εκδοχή για το φαγητό που άλλαξε την αντίληψη για το junk food, από τους pioneers των γκουρμέ μπιφτεκιών στην Ιταλία.