Τα φαγητά που σε κάνουν δυστυχισμένο

Ναι, υπάρχει όντως συσχέτιση μεταξύ τροφής και συναισθημάτων.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 15 Ιανουαρίου 2019

Τι σχέση έχει το φαγητό με τη διάθεση και πώς ακριβώς την επηρεάζει; Από ό,τι φαίνεται η σύνδεση των δύο είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο φανταζόσουν και αυτά που καταναλώνεις παίζουν σημαντικό ρόλο για τον συναισθηματικό σου κόσμο. Η σύνδεση ενέργειας μέσω θερμίδων και ευτυχίας είναι η απόδειξη ενός παλαιότερου ρητού που έλεγε πως το στομάχι λειτουργεί συχνά ως δεύτερος εγκέφαλος. Κάτι που δεν αποτελεί απλά προϊόν λαϊκής σοφίας αλλά και επιστημονική διαπίστωση: Το έντερό σου παράγει το 90% της συνολικής σεροτονίνης που υπάρχει στο σώμα. Η σεροτονίνη είναι η λεγόμενη ορμόνη της ευτυχίας, η ουσία εκείνη που επηρεάζει περισσότερο από κάθε άλλη τη διάθεση. Όσο υψηλότερη είναι η σεροτονίνη, τόσο πιο χαρούμενος μπορεί να νιώθει κάποιος και το αντίθετο. 

Ακριβώς λόγω αυτής της στενής σχέσης ανάμεσα στο φαγητό και τα συναισθήματα, τείνουμε να συνδέουμε συνηθισμένα τρόφιμα με συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές ο κανόνας είναι ένας και μπορεί να συνοψιστεί στο εξής: Οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού οδηγούν σε κακό mood. Αντιθέτως, φρούτα και λαχανικά, ρύζι, ψάρια και άπαχα κρέατα βοηθούν. Απέφυγε επίσης τις τηγανητές πατάτες.

Αν όλα τα παραπάνω σου μοιάζουν με μία σχεδόν αδύνατη δίαιτα, ακολουθεί μία λίστα με κάποια τρόφιμα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεις για να διατηρήσεις σε υψηλά επίπεδα την ορμόνη της ευτυχίας. 

Ροφήματα χωρίς ζάχαρη

Τα φαγητά που σε κάνουν δυστυχισμένο

Μπορεί η ζάχαρη να απουσιάζει από αυτά, όμως οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες επιτελούν το ίδιο ακριβώς έργο με αυτήν. Το να αποφεύγεις τα σάκχαρα είναι σχεδόν ιερό, ειδικά όσον αφορά τα ροφήματα αλλά οι εναλλακτικές αυτών είναι εξίσου επιβλαβείς.

Fast food

ΦΑΣΤ ΦΟΥΝΤ

Λίγο-πολύ αυτονόητο: Τα burgers και οι τηγανητές πατάτες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών. Αυτό, ενώ αρχικά προσφέρει ικανοποίηση, εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της υγείας αλλά και της διάθεσης.

Κονσέρβες

ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ

Καθόλου απίθανο που συναντάς το φαγητό σε κονσέρβα σε αυτήν εδώ τη λίστα. Τα τρόφιμα που αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα περιέχουν υπερβολικό νάτριο και αυτό δημιουργεί με τη σειρά του αρνητικές για τον οργανισμό συνέπειες.

Βούτυρο και μαργαρίνη

ΒΟΥΤΥΡΟ

Το λίπος, όπως και η ζάχαρη που περιέχονται σε αυτά, δημιουργούν βραχυπρόθεσμα μια αίσθηση ικανοποίησης που εξασθενεί όμως σύντομα. Και το αποτέλεσμα είναι ίδιο με εκείνο της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού.

Μπάρες ενέργειας

ΜΠΑΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πρόκειται για προϊόντα που χρησιμοποιεί συχνά κάποιος που αθλείται και θέλει να πάρει γρήγορα κάποια ποσότητα πρωτεΐνης. Στην πραγματικότητα, δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι. Πριν καταναλώσεις κάποια μπάρα ενέργειας οφείλεις να τσεκάρεις την περιεκτικότητα ζάχαρης σε αυτήν. Οτιδήποτε περιέχει πάνω από 8 γραμμάρια είναι απαγορευτικό.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Συνταγές

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Poké, ο διάδοχος του σούσι έρχεται από την Χαβάη

Τα μπολ με ψάρι σε κύβους, λαχανικά και σάλτσες φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο street food. Aκριβώς όπως και στο Instagram.