
Μετά το ramen έρχεται το congee, το νέο trend της ασιατικής κουζίνας
Όλο και περισσότεροι σεφ το βάζουν στο μενού τους για να ξεχωρίσουν. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Τη στιγμή που διαβάζεις αυτές οι γραμμές, σε αρκετά εστιατόρια του Λος Άντζελες, λευκά ή ροζ μπολ με χυλό ρυζιού (ή πλιγούρι), μαζί με πολύχρωμα toppings καταφθάνουν στα τραπέζια.
Το congee κατακτά με γοργά βήματα τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και ετοιμάζεται να εξαπλωθεί περαιτέρω. Τα πιο πολλά diners του LA έμοιαζαν να περιμένουν καιρό μία τέτοια ιδέα, κάτι δηλαδή που θα αντικαταστήσει το ramen στις καρδιές των foodies (και στα Instagram feed).
Θα αναρωτιέσαι γιατί ακριβώς μιλάμε. Το congee δεν είναι κάτι άγνωστο στην ασιατική γαστρονομική κουλτούρα. Το όνομά του προέρχεται από την ταμιλική γλώσσα (η φυλή των Ταμίλ είναι μία από τις πιο ιστορικές της νότιας Ινδίας και της Σρι Λάνκα) και αφορούσε αρχικά ένα περίφημο πιάτο της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας που φτιάχνονταν από κεχρί (ιδιαίτερα δημοφιλές δημητριακό στην Κίνα). Με το πέρασμα των αιώνων, η εν λόγω συνταγή πέρασε και στην κινέζικη παράδοση, με αποτέλεσμα να θεωρείται πια μία από τις κλασικότερες της κουζίνας της χώρας. Έχει καθιερωθεί όμως σαν παραδοσιακό πιάτο και σε άλλες περιοχές, κυρίως της ανατολικής Ασίας και σερβίρεται συνήθως σαν συνοδευτικό ή ακόμη και ως πρωινό.
Το congee φτιάχνεται με ρύζι που έχει βράσει αρκετά ώστε να μαλακώσει πάρα πολύ, στο οποίο προστίθενται κυρίως ζωμός κοτόπουλου ή ψαριού, σάλτσα σόγιας, σουσάμι, ψιλοκομμένα λαχανικά και βραστό αυγό. Φυσικά, η δημοφιλία που γνωρίζει εσχάτως έχει να κάνει και με τα πολλά δυτικά twists που του προσθέτουν οι μάγειρες στο Λος Άντζελες. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό - άλλωστε, κακά τα ψέματα, έτσι έγιναν αγαπητά πολλά ασιατικά φαγητά παγκοσμίως.
Εκδοχές του υπάρχουν πολλές και διαφορετικές (συνήθως με κάποιο παρεμφερές όνομα) και εξαρτώνται κάθε φορά από την χώρα στην οποία φτιάχνεται. Για παράδειγμα, στη Μιανμάρ (hsan byok) προσθέτουν αρκετό κρεμμύδι, στη Καμπότζη (bobar) το τρώνε σχεδόν σκέτο, στην Ταϊβάν (teochew) το προτιμούν με μπόλικη γλυκοπατάτα, στην Ινδία (kanji) περιέχει συχνά και ξηρούς καρπούς, στην Ιαπωνία (okayu) υπάρχουν παραλλαγές του με σολομό και πίκλες, στην Κορέα (juk) τους αρέσει με φασόλια και κολοκύθα κ.ο.κ. Μέχρι και στην Πορτογαλία έχει φτάσει η χάρη του εδώ και αιώνες (χάρη στους εξερευνητές) και ονομάζεται canja de galinha. Η ιβηρική εκδοχή όμως φέρνει περισσότερο σε σούπα.
Η ιδέα του να παραγγείλεις χυλό σε ένα εστιατόριο φαίνεται προς το παρόν από αποτρεπτική έως λόγος για να τρέξεις μέχρι το πλησιέστερο σουβλατζίδικο και να ξεπλύνεις τη ντροπή της σκέψης σου με τουλάχιστον τρία τυλιχτά. Καλό θα είναι ωστόσο να αρχίσεις να τη βάζεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου, καθώς αργά ή γρήγορα θα φτάσει και στα μέρη μας. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, σίγουρα αργά, αν αναλογιστείς πως το πρώτο ramen εστιατόριο της Αθήνας άνοιξε μόλις πριν λίγες ημέρες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα