Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο

Αποθήκευση, συντήρηση, χρήση και όλα όσα μποϊκοτάρουν την απόλαυσή του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2019

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παίζει απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και συναντάται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Εκτός όμως από την επιλογή ενός πραγματικά καλού ελαιολάδου, υπάρχουν και  κάποια σημαντικά λάθη που καλό είναι να μη γίνονται, αλλά γίνονται. Ακολουθούν τα σημαντικότερα εξ' αυτών. Ρίξε μία ματιά παρακάτω.  

Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο λάθος λοιπόν. Ή πιο ορθά τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιόλαδου που δεν είναι άλλοι από το φως και το οξυγόνο. Όταν και εάν ο ήλιος και ο αέρας ακουμπήσουν το λάδι, τότε αυτό ξεκινά να αλλοιώνεται και πικρίζει. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του σε εξαιρετικό επίπεδο, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύεις σε γυάλινα μπουκάλια σκούρου πράσινου ή καφέ χρώματος. 

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελαιόλαδου παίζει και ο χώρος αποθήκευσής του. Η έκθεση στη ζέστη, είτε από τον φούρνο σε κοντινή απόσταση, είτε από το φως του ήλιου, είναι απαγορευτικοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, δημιουργούνται πολυφαινόλες που υποβαθμίζουν και μειώνουν τη γεύση του.

Εκτός από την αποθήκευση και τη συντήρησή του όμως υπάρχει και κάτι άλλο που καταστρέφει το ελαιόλαδο: το τηγάνισμα. Είναι τεράστια σπατάλη να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο για να τηγανίσεις πατάτες, κοτόπουλο, καλαμάρια και ό,τι άλλο σκεφτείς, για όλους τους προηγούμενους λόγους. Καλύτερα να προτιμήσεις ηλιέλαιο, λινέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το μαγείρεμα σε πολύ δυνατή φωτιά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να συγχέουν το χρώμα με την ποιότητά του. Το χρώμα είναι απλά ένας δείκτης και ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να κυμαίνεται χρωματικά από ζωντανό πράσινο μέχρι ανοιχτό κίτρινο. 

Οφείλεις ακόμη να γνωρίζεις ότι το ελαιόλαδο δεν έχει αιώνια ζωή και το μάξιμουμ χρονικό περιθώριο για να το κρατήσεις στην κουζίνα σου είναι 24 μήνες. Διαφορετικά, θα το καταλάβεις από την άσχημη γεύση του.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 3

Είναι πολύ χρήσιμο να θυμάσαι πάντοτε τις συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων: Το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, με φειδώ και σε συνδυασμούς υγιείς όσο και νόστιμους (σαλάτες, ψητά, σάλτσες) ώστε να έχει θετικές επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα