Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο

Αποθήκευση, συντήρηση, χρήση και όλα όσα μποϊκοτάρουν την απόλαυσή του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2019

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παίζει απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και συναντάται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Εκτός όμως από την επιλογή ενός πραγματικά καλού ελαιολάδου, υπάρχουν και  κάποια σημαντικά λάθη που καλό είναι να μη γίνονται, αλλά γίνονται. Ακολουθούν τα σημαντικότερα εξ' αυτών. Ρίξε μία ματιά παρακάτω.  

Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο λάθος λοιπόν. Ή πιο ορθά τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιόλαδου που δεν είναι άλλοι από το φως και το οξυγόνο. Όταν και εάν ο ήλιος και ο αέρας ακουμπήσουν το λάδι, τότε αυτό ξεκινά να αλλοιώνεται και πικρίζει. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του σε εξαιρετικό επίπεδο, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύεις σε γυάλινα μπουκάλια σκούρου πράσινου ή καφέ χρώματος. 

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελαιόλαδου παίζει και ο χώρος αποθήκευσής του. Η έκθεση στη ζέστη, είτε από τον φούρνο σε κοντινή απόσταση, είτε από το φως του ήλιου, είναι απαγορευτικοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, δημιουργούνται πολυφαινόλες που υποβαθμίζουν και μειώνουν τη γεύση του.

Εκτός από την αποθήκευση και τη συντήρησή του όμως υπάρχει και κάτι άλλο που καταστρέφει το ελαιόλαδο: το τηγάνισμα. Είναι τεράστια σπατάλη να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο για να τηγανίσεις πατάτες, κοτόπουλο, καλαμάρια και ό,τι άλλο σκεφτείς, για όλους τους προηγούμενους λόγους. Καλύτερα να προτιμήσεις ηλιέλαιο, λινέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το μαγείρεμα σε πολύ δυνατή φωτιά.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 2

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να συγχέουν το χρώμα με την ποιότητά του. Το χρώμα είναι απλά ένας δείκτης και ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να κυμαίνεται χρωματικά από ζωντανό πράσινο μέχρι ανοιχτό κίτρινο. 

Οφείλεις ακόμη να γνωρίζεις ότι το ελαιόλαδο δεν έχει αιώνια ζωή και το μάξιμουμ χρονικό περιθώριο για να το κρατήσεις στην κουζίνα σου είναι 24 μήνες. Διαφορετικά, θα το καταλάβεις από την άσχημη γεύση του.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 3

Είναι πολύ χρήσιμο να θυμάσαι πάντοτε τις συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων: Το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, με φειδώ και σε συνδυασμούς υγιείς όσο και νόστιμους (σαλάτες, ψητά, σάλτσες) ώστε να έχει θετικές επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος