Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο
Αποθήκευση, συντήρηση, χρήση και όλα όσα μποϊκοτάρουν την απόλαυσή του.
Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παίζει απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και συναντάται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Εκτός όμως από την επιλογή ενός πραγματικά καλού ελαιολάδου, υπάρχουν και κάποια σημαντικά λάθη που καλό είναι να μη γίνονται, αλλά γίνονται. Ακολουθούν τα σημαντικότερα εξ' αυτών. Ρίξε μία ματιά παρακάτω.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο λάθος λοιπόν. Ή πιο ορθά τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιόλαδου που δεν είναι άλλοι από το φως και το οξυγόνο. Όταν και εάν ο ήλιος και ο αέρας ακουμπήσουν το λάδι, τότε αυτό ξεκινά να αλλοιώνεται και πικρίζει. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του σε εξαιρετικό επίπεδο, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύεις σε γυάλινα μπουκάλια σκούρου πράσινου ή καφέ χρώματος.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελαιόλαδου παίζει και ο χώρος αποθήκευσής του. Η έκθεση στη ζέστη, είτε από τον φούρνο σε κοντινή απόσταση, είτε από το φως του ήλιου, είναι απαγορευτικοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, δημιουργούνται πολυφαινόλες που υποβαθμίζουν και μειώνουν τη γεύση του.
Εκτός από την αποθήκευση και τη συντήρησή του όμως υπάρχει και κάτι άλλο που καταστρέφει το ελαιόλαδο: το τηγάνισμα. Είναι τεράστια σπατάλη να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο για να τηγανίσεις πατάτες, κοτόπουλο, καλαμάρια και ό,τι άλλο σκεφτείς, για όλους τους προηγούμενους λόγους. Καλύτερα να προτιμήσεις ηλιέλαιο, λινέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το μαγείρεμα σε πολύ δυνατή φωτιά.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να συγχέουν το χρώμα με την ποιότητά του. Το χρώμα είναι απλά ένας δείκτης και ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να κυμαίνεται χρωματικά από ζωντανό πράσινο μέχρι ανοιχτό κίτρινο.
Οφείλεις ακόμη να γνωρίζεις ότι το ελαιόλαδο δεν έχει αιώνια ζωή και το μάξιμουμ χρονικό περιθώριο για να το κρατήσεις στην κουζίνα σου είναι 24 μήνες. Διαφορετικά, θα το καταλάβεις από την άσχημη γεύση του.

Είναι πολύ χρήσιμο να θυμάσαι πάντοτε τις συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων: Το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, με φειδώ και σε συνδυασμούς υγιείς όσο και νόστιμους (σαλάτες, ψητά, σάλτσες) ώστε να έχει θετικές επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα