
Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με το ελαιόλαδο
Αποθήκευση, συντήρηση, χρήση και όλα όσα μποϊκοτάρουν την απόλαυσή του.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα παίζει απολύτως πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεσογειακή διατροφή και συναντάται σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Εκτός όμως από την επιλογή ενός πραγματικά καλού ελαιολάδου, υπάρχουν και κάποια σημαντικά λάθη που καλό είναι να μη γίνονται, αλλά γίνονται. Ακολουθούν τα σημαντικότερα εξ' αυτών. Ρίξε μία ματιά παρακάτω.
Ας ξεκινήσουμε από το βασικότερο λάθος λοιπόν. Ή πιο ορθά τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς του ελαιόλαδου που δεν είναι άλλοι από το φως και το οξυγόνο. Όταν και εάν ο ήλιος και ο αέρας ακουμπήσουν το λάδι, τότε αυτό ξεκινά να αλλοιώνεται και πικρίζει. Για να διατηρηθεί η ποιότητά του σε εξαιρετικό επίπεδο, είναι προτιμότερο να το αποθηκεύεις σε γυάλινα μπουκάλια σκούρου πράσινου ή καφέ χρώματος.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ελαιόλαδου παίζει και ο χώρος αποθήκευσής του. Η έκθεση στη ζέστη, είτε από τον φούρνο σε κοντινή απόσταση, είτε από το φως του ήλιου, είναι απαγορευτικοί παράγοντες. Κι αυτό γιατί όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται στη θερμότητα, δημιουργούνται πολυφαινόλες που υποβαθμίζουν και μειώνουν τη γεύση του.
Εκτός από την αποθήκευση και τη συντήρησή του όμως υπάρχει και κάτι άλλο που καταστρέφει το ελαιόλαδο: το τηγάνισμα. Είναι τεράστια σπατάλη να χρησιμοποιείς ελαιόλαδο για να τηγανίσεις πατάτες, κοτόπουλο, καλαμάρια και ό,τι άλλο σκεφτείς, για όλους τους προηγούμενους λόγους. Καλύτερα να προτιμήσεις ηλιέλαιο, λινέλαιο ή καλαμποκέλαιο. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για το μαγείρεμα σε πολύ δυνατή φωτιά.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να συγχέουν το χρώμα με την ποιότητά του. Το χρώμα είναι απλά ένας δείκτης και ένα ποιοτικό λάδι μπορεί να κυμαίνεται χρωματικά από ζωντανό πράσινο μέχρι ανοιχτό κίτρινο.
Οφείλεις ακόμη να γνωρίζεις ότι το ελαιόλαδο δεν έχει αιώνια ζωή και το μάξιμουμ χρονικό περιθώριο για να το κρατήσεις στην κουζίνα σου είναι 24 μήνες. Διαφορετικά, θα το καταλάβεις από την άσχημη γεύση του.

Είναι πολύ χρήσιμο να θυμάσαι πάντοτε τις συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων: Το ελαιόλαδο πρέπει να καταναλώνεται ωμό, με φειδώ και σε συνδυασμούς υγιείς όσο και νόστιμους (σαλάτες, ψητά, σάλτσες) ώστε να έχει θετικές επιπτώσεις στο σώμα και την υγεία σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα