
Το μεγάλο φαγοπότι των Eaters
Συναντήσαμε τους Eaters. Και μας τα είπαν όμορφα.

Στο Instagram τους, μπορεί να δει κάποιος αυτό:
Ή αυτό:
Ή ακόμη κι αυτό:
Ή κάτι πιο μίνιμαλ σαν αυτό:
Εν πάση περιπτώσει, κατάλαβες για τι ακριβώς μιλάμε.
The Eaters λοιπόν. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσα να πω γι' αυτούς είναι ότι δεν πρόκειται για μία ακόμη ομάδα ανθρώπων που ασχολείται με το φαγητό. Not an ordinary food blog για να μιλήσουμε και τη γλώσσα της υπαίθρου. Οι τρεις αδερφοί Αλβανοί -οι δίδυμοι Άρης και Δημήτρης μαζί με τον πρεσβύτερο Κωστή- και ο Γιώργος Παπαλεοντίου έχουν άποψη για το φαγητό, παρουσιάζοντάς το με το απαραίτητο coolness και με μία αξιοπρόσεκτη αισθητική.
Ένα κρύο βράδυ του Φλεβάρη, βρέθηκα στα κεντρικά των Eaters, ένα υπόγειο στη Μεταμόρφωση που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν τη σπηλιά του καλοφαγά Batman. Εκεί όπου γίνονται οι περίφημες παραγωγές τους (όσες τουλάχιστον δεν λαμβάνουν χώρα σε κάποιο food spot της πόλης), που αργότερα θα συγκεντρώσουν εκατοντάδες likes στα social media και χιλιάδες views στο Youtube.
Το φαγητό αλλιώς
Μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό και το πρώτο πράγμα που τους ρωτάω είναι τι έφαγαν τη συγκεκριμένη ημέρα. Ακούω 15 διαφορετικές απαντήσεις που ξεκινούν από πεϊνιρλί, κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο και σουβλάκια και καταλήγουν σε χαβανέζικο ποκέ, ψαρόσουπα και κουλουράκια. Ευρεία γκάμα αν μη τι άλλο. Τρώνε πολύ όμως αυτά τα παιδιά. Και είπαν να το κάνουν όλο αυτό και μια ωραία ιστορία στον μαγικό κόσμο που ονομάζεται ίντερνετ.

Κωστής Αλβανός και Γιώργος Παπαλεοντίου
"Το project The Eaters γεννήθηκε καθώς θέλαμε να πούμε μερικά πράγματα για το φαγητό μέσα από το δικό μας πρίσμα. Τι μας αρέσει να τρώμε και να μαγειρεύουμε και πώς θέλουμε να το λέμε στους φίλους μας. Το καλό είναι πως καταφέραμε να το κάνουμε και αισθητικά ωραίο, κυρίως χάρη στο μάτι του Δημήτρη αλλά και στο ταλέντο του Άρη και του Γιώργου. Ο καθένας έχει το δικό του task και κατά κάποιο τρόπο την εξειδίκευσή του" λέει αρχικά ο Κωστής.
Θα μπορούσαμε να λεγόμαστε και οικογενειακή ταβέρνα Τα 4 Αδέρφια
Και πράγματι, έχουν μοιραστεί οι ρόλοι μεταξύ τους: Ο Γιώργος μαγειρεύει λίγο περισσότερο, ο Άρης γράφει λίγο πιο πολύ, ο Δημήτρης τραβάει και κάπως έτσι προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα. "Οικογενειακή ταβέρνα δηλαδή, θα μπορούσε να λέγεται και τα 4 αδέρφια". Αυτό όμως είναι και ένα από τα στοιχεία που τους διαφοροποιεί από αντίστοιχες προσπάθειες.
Ξεκίνησαν site και social media ταυτόχρονα, το 2014 (σ.σ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έρχεται προσεχώς επικό πάρτι για τα 5 χρόνια The Eaters). "Είπαμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Το launching όλων έγινε ακριβώς την ίδια ημέρα. Ήταν λίγο κάψιμο αλλά ok, το βρήκαμε και κρατήσαμε εκείνα τα κανάλια επικοινωνίας που μας ταίριαζαν περισσότερο, δηλαδή το site, το Instagram και το Facebook και το YouTube". Μέσα από τα social -κυρίως- μοιράζονται τις εμπειρίες τους, που μπορούν να προκαλέσουν από επιφωνήματα θαυμασμού ή ένα αθώο σαλάκι στο πλαϊνό μέρος του στόματος μέχρι άμεση επίσκεψη στο πλησιέστερο φαγάδικο.
Ο σκοπός τους βέβαια δεν είναι αυτός. "H προσπάθειά μας ήταν κάτι φρέσκο, τολμηρό και αυθόρμητο γύρω από το φαγητό. Κάτι που δεν ήταν καθόλου δήθεν. Δεν είμαστε ψεύτες βασικά, θα δεις εμάς και ακριβώς αυτά που τρώμε. Δεν θα πούμε ή δεν θα δείξουμε κάτι που δεν ισχύει" τονίζει ο Άρης. Ο Δημήτρης από την πλευρά του τοποθετείται πάνω στο καθαρά αισθητικό κομμάτι: "Αρκεί να σου κάνει κλικ το φαγητό, να θέλεις να το φας. Βέβαια, υπάρχουν και φαγητά που δεν τρώω εγώ αλλά γράφουν καλά στο φακό" συμπληρώνει γελώντας. "Νομίζω πάντως πως γίνεται καλή δουλειά".
Στη σπηλιά του Batman
Το στούντιο των Eaters είναι ένα φρέσκο project. Μέχρι πρότινος οι φωτογραφήσεις λάμβαναν χώρα στο σπίτι του Δημήτρη και του Άρη. Κάτι δύσκολο. "Δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να μένεις σε έναν χώρο που γίνονται τέτοια πράγματα. Όλα τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαμε έμεναν σε εκείνο το σπίτι μετά τη δουλειά. Και αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό. Κάποιος έπρεπε να μείνει πίσω και να τα καθαρίσει. Όλα όσα βλέπεις εδώ μέσα ήταν στοιβαγμένα σε έναν μικρό χώρο στη Νέα Σμύρνη" αναφέρει ο Δημήτρης, με τον Άρη να συμπληρώνει ότι αυτό το σπίτι θύμιζε λίγο φοιτητική κατοικία όσον αφορά τις ανέσεις και τους χώρους αλλά "είναι κάτι που θυμόμαστε όλοι με νοσταλγία, ίσως και με μελαγχολία".

Δημήτρης και Άρης Αλβανός
Μέχρι που τη λύση στο ευαίσθητο θέμα "χώρος" έδωσε ο Γιώργος Παπαλεοντίου, στο υπόγειο της δικής του επιχείρησης (σ.σ της ΚΥΩΝ by the way, που φτιάχνει γκουρμέ μπισκότα για σκύλους): "Ουσιαστικά είναι ο χώρος που θέλαμε, οικείος, που περνάμε ωραία κι αυτό βγαίνει προς τα έξω" αναφέρει ο ίδιος, πριν το συμπληρώσουν οι υπόλοιποι λέγοντας πως είναι και ένας χώρος που πέφτει πού και πού κανένα μπινελίκι.
Κυριολεκτικά και μεταφορικά. "Ίσως αυτό που κάνουμε να είναι και ένα κοινωνικό πείραμα: Πώς μπορούν να συνεργαστούν σε άλλη βάση τα αδέρφια" λέει ο Άρης, "Είναι δύσκολο να κάνεις δουλειά με συγγενείς, πας σε άλλο επίπεδο, ειδικά όταν αυτό δεν αποτελεί τη βασική σου δουλειά. Πάντως δεν έχει χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το νοσοκομείο. Ακόμη τουλάχιστον" τον συμπληρώνει ο Κωστής.
The Eaters quotes
- Το φαγητό που έχουμε φωτογραφίσει περισσότερο είναι τα μακαρόνια με κιμά. Γενικά μακαρόνια με ό,τι κι αν βάλεις πάνω σε αυτά. Και τα αυγά. Και η σοκολάτα. Ίσως και τα γεμιστά.
- Το ενδεχομένως κορυφαίο φαγητό είναι μία ωραία μπριζόλα, που έχει ψηθεί άψογα.
- Χρειάζεται γενικά ισορροπία στη διατροφή. Όταν τρως όμως δέκα κεμπάπ την εβδομάδα, τη διαλύεις αυτή την ισορροπία. Ας είναι.
- Το γεγονός πως έχουμε εξελιχθεί σαν είδος οφείλεται και στην κατανάλωση κρέατος. Άλλοι τρέφονται με αέρα και ήλιο. Όπως βολεύεται ο καθένας.
- Δεν μας ενοχλούν οι βίγκαν. Έχουμε φίλους βίγκαν. Αρκεί να μην προκαλούν και να μην επιτίθενται σε κρεοπωλεία.
Κεφάλαιο Φάγαμε τον Δρόμο
Είναι το πιο επιτυχημένο τους project έως τώρα; Είναι σίγουρα. "Μέχρι το επόμενο" ισχυρίζεται ο Κωστής σε μία απρόσμενη, πρωτότυπη και εντελώς αβίαστη απάντηση (ok, γελάσαμε πολύ πάντως εκείνη την ώρα) "Είναι κλισεδούρα αυτό που λέω και το ξέρω, αλλά πραγματικά ισχύει" προσθέτει σχετικά με την περίφημη πλέον στους foodie κύκλους σειρά βίντεο, στην οποία παρεμπιπτόντως έχει λάβει μέρος και ο άνθρωπος που γράφει αυτές τις γραμμές.
Κάθε βίντεο και μία γειτονιά της Αθήνας, όπου οι Eaters και οι καλεσμένοι τους κάνουν σε κάθε επεισόδιο ενδελεχές ρεπεράζ στα δημοφιλέστερα φαγάδικα. Ανάμεσα στα πολλά που έφαγαν και είδαν και κάποιες περίεργες στιγμές, για τις οποίες μιλούν χωρίς φόβο και πάθος. Ή περίπου. "Το πιο πρόσφατο που μου έρχεται στο μυαλό είναι σε ένα εστιατόριο που είχαμε επισκεφθεί για τις ανάγκες του Φάγαμε τον Δρόμο. Πολύ ωραία μακαρόνια φαίνονταν. Μέσα βέβαια είχαν υπολείμματα από κέλυφος οστράκων. Θα μπορούσε να είναι εκλεκτή λιχουδιά. Στην Τανζανία ίσως. Και όλο αυτό μάλιστα έγινε on camera" αναπολεί ο Γιώργος.
Τη σκυτάλη παραλαμβάνει ο Κωστής: "Είχαμε πληροφορίες για ένα κινέζικο εστιατόριο -δε θα πω ονόματα και μην με πιέζεις- όπου μας είχαν πει ότι είναι από τα must taste της περιοχής. Παίρνουμε noodles, τα τρώμε, πραγματικά πάρα πολύ νόστιμα. Αφού βρισκόμαστε λοιπόν στη διαδικασία του μοντάζ έχουμε ένα κοντινό πλάνο, όπου περνά μία κατσαρίδα σε μέγεθος σκύλου. Πάντως τα noodles ήταν πολύ νόστιμα, το ξαναλέω".
Αφού λοιπόν οι Eaters έφαγαν όλη την Αθήνα, θα ήθελαν να βάλουν μία άνω τελεία και να προχωρήσουν στο επόμενο concept. "Έχουμε περάσει καλά σε αυτό, έχει περάσει καλά και ο κόσμος -και αυτός που έχει κάνει guest στα επεισόδια και όσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και ένα από αυτά- αλλά πρέπει να πάμε σε κάτι άλλο". To ερώτημα που κλείνει την κουβέντα για το "Φάγαμε τον δρόμο" ήταν αν προτιμούν να τρώνε, να γράφουν, να φωτογραφίζουν ή να γυρίζουν βίντεο. "Όλα" είναι η ομόφωνη ετυμηγορία. "Είμαστε πολυσχιδείς, εκτός όλων των άλλων. Ξεκινάς όμως πάντοτε από το να σου αρέσει να τρως και μετά ακολουθούν τα υπόλοιπα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Γίνεται και καλύτερα η δουλειά αν σου αρέσει το φαγητό".
Το μέλλον του food blogging
Δεν αρκούν μερικές καλές φωτογραφίες και κάποιες συνταγές για να φτιάξεις κάτι ποιοτικό και ξεχωριστό στο ευρύ φάσμα πειραματισμού που ονομάζεται food blogging. "Αλλάζει το πράγμα από μόνο του. Είναι όλα λίγο μπερδεμένα, δεν έχει καμία σχέση το 2012 με το 2019: Τα food blogs πρέπει να γίνουν brands αν θέλουν να προχωρήσουν ή ακόμη και να επιβιώσουν και δεν ξέρω αν έχουν όμως τόσο μεγάλη δύναμη όσο τα brands. Οπότε δεν ξέρουμε πού θα βρίσκονται τα food blogs τους επόμενους 6 μήνες. Το μέλλον πάντως βρίσκεται στο να είσαι αληθινός και να πεις αυτά που θέλεις να πεις με τον τρόπο που πρέπει, στο κοινό που πρέπει" είναι η ξεκάθαρη θέση του Κωστή. Από την άλλη ο Άρης βλέπει "μία στασιμότητα ή ίσως και προβλεψιμότητα. Είναι ξεκάθαρα δική μου αντίληψη όμως αυτό".
Σε κάθε περίπτωση, οι Eaters θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που γουστάρουν με συναίσθημα, πρωτοτυπία και προσωπικότητα. Αυτά είναι άλλωστε εκείνα που επιζητούν και οι ίδιοι από το ίδιο το φαγητό. Διαφορετικά πράγματα που σε συναρπάζουν κάθε φορά.
Τέλος, η απάντηση στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Τα τρώνε όλα στο Φάγαμε το Δρόμο; "Ναι ρε πούστη, όλα τα τρώμε"!
Bonus, βίντεο.
The Eaters, περισσότερο φαγητό εδώ, στο Facebook, στο Instagram και φυσικά στο YouTube.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα