Οι κορυφαίες εναλλακτικές επιλογές για την ψησταριά

Φθηνότερες, εξίσου νόστιμες και sustainable προτάσεις κρέατος, που δεν είναι rib eye και παϊδάκια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2019

Το βασικότερο πράγμα στο σύγχρονο μπάρμπεκιου, το κρέας, θα λέγαμε παραφράζοντας γνωστή ρήση δημοφιλούς δημοσιογράφου για το μακρινό ριμπάουντ και το μπάσκετ. Και πράγματι, έτσι είναι. Όποιες κι αν είναι οι ικανότητες του εκάστοτε ψήστη, η ποιότητα ενός καλού κομματιού είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. Και όπως γνωρίζεις, κάτι τέτοιο κοστίζει. Ή πάλι μπορεί και να βαρέθηκες ή να αποζητάς μία αλλαγή από τα γνωστά κι αγαπημένα.

Βρήκαμε τέσσερις εναλλακτικές επιλογές πέρα από τις καθιερωμένες. Έτσι αντί για χοιρινές μπριζόλες, πανσέτες, μοσχαρίσιες γάλακτος και όλα τα συναφή, γιατί να μην δώσεις μία ευκαιρία και σε κάποιο από τα παρακάτω;

Καρδιά βοδινού

Οι κορυφαίες εναλλακτικές επιλογές για την ψησταριά

Ακούγεται hardcore αλλά μόλις το δοκιμάσεις θα απορήσεις γιατί δεν το έχουν τα εστιατόρια με ειδίκευση στο κρέας στο μενού τους. Για να μη φρικάρεις έχε κατά νου πως μιλάμε απλά για έναν μυ του ζώου. Που τυγχάνει να είναι πεντανόστιμος, περασμένος σε σουβλάκι, μαριναρισμένος σε σκόρδο, πάστα πιπεριάς, βαλσάμικο και αλατοπίπερο.

Αρνίσιο μπούτι

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ

Δεν χρειάζεται να είναι Πάσχα για να ρίξεις ένα κομμάτι αρνιού στα κάρβουνα, αντί για τη συνηθισμένη επιλογή του φούρνου. Αρκετοί μάγειρες μάλιστα υποστηρίζουν ότι έτσι γίνεται ακόμη νοστιμότερο. Ψήνεται αυστηρά αργά, με ελάχιστα μπαχαρικά πριν τη σχάρα και αλάτι/πιπέρι στο τελείωμα. Ιδανικό σερβίρισμα με γιαούρτι και καυτερό μείγμα χαρίσα. 

Μπριζόλα από την ελιά

ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΕΛΙΑΣ

Η ίσως κορυφαία εναλλακτική (και αισθητά πιο φθηνή) για το rib eye. Η κοπή μπορεί να διαφέρει αναλόγως απόστασης από το λαιμό ή τα πλευρά, αλλά ψήνοντας την εν λόγω μπριζόλα σε χαμηλή φωτιά θα έχεις ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

London Broil

ΛΟΝΤΟΝ ΜΠΡΟΪΛ

Σε περίπτωση που δε σου λέει απολύτως τίποτα ο παραπάνω όρος, μάθε πως πρόκειται για το flank steak, το τελευταίο, πίσω μέρος της κοιλιάς του μοσχαριού. Για να πετύχεις το τέλειο ψήσιμο και την τέλεια γεύση στο εξαιρετικά μαλακό κομμάτι ακολουθείς μία διαφορετική από τα συνηθισμένα διαδικασία: Το αλατίζεις 45 λεπτά πριν το βάλεις στη ψησταριά και αφού το βγάλεις από αυτή, του κάνεις ένα γρήγορο πέρασμα από το τηγάνι, με βαλσάμικο και βούτυρο.

Καλό ψήσιμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας