Η περιέργη περίπτωση των σπαγγέτι μπολονέζ
Ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά πιάτα ίσως και να μην υπάρχει.
Σπαγγέτι μπολονέζ (τα δικά μας αγαπημένα μακαρόνια με κιμά), ένα από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα παγκοσμίως, το πιάτο που έχει μεταξύ άλλων προσδώσει αρκετή δημοσιότητα στην πόλη της Μπολόνια, στον πόλεμο του τουριστικού ανταγωνισμού τόσο με άλλες ιταλικές πόλεις όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο δήμαρχος της Μπολόνια Virginio Merola όμως φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο πιάτο, ξεκινώντας μία προσπάθεια αποσύνδεσης της μπολονέζ με την πόλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Merola αποκάλεσε fake news τη συνταγή, ζητώντας από τους επισκέπτες της πόλης να σταματήσουν να φωτογραφίζουν ή να ποστάρουν στα social media το εν λόγω πιάτο (συνήθως με το hashtag #spaghettibolognese).

Ο κυριότερος λόγος της απόφασής του σχετίζεται με το γεγονός πως το συγκεκριμένο φαγητό δεν ανήκει -ούτε υπήρξε ποτέ- στην κατηγορία με τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. "Το σπαγγέτι μπολονέζ δεν υπάρχει κι ας είναι δημοφιλές παγκοσμίως. Είναι fake news, μία εφεύρεση που καμία σχέση δεν έχει με την πόλη. Θα προτιμούσαμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι η Μπολόνια έχει ανακαλύψει τα λαζάνια, τα τορτελίνια και τις ταλιατέλες" ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της RAI ο Merola.
Cari cittadini sto collezionando foto di #spaghetti alla bolognese in giro per il #mondo, a proposito di fake news. Questa arriva da #Londra. Se potete inviatemi le vostre 😉 Grazie! pic.twitter.com/3NnDfTQl0V
— Virginio Merola (@virginiomerola) February 25, 2019
Μάλιστα, ο 64χρονος πρώτος πολίτης της Μπολόνια δεν περιορίστηκε σε αυτό καθώς κάλεσε άπαντες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter να του στείλουν φωτογραφίες με σπαγγέτι μπολονέζ από κάθε γωνιά του κόσμου, αναφέροντας πως "συλλέγει fake news".
Στην πραγματικότητα, η καταγωγή της φερόμενη ως μπολονέζ μακαρονάδας προέρχεται από την πόλη της Ίμολα, στην επαρχία της Μπολόνια και την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, όταν και πρωτοφτιάχτηκε εκεί τον 18ο αιώνα για να γνωρίσει εξαιρετική δημοφιλία στην Ιταλία τα χρόνια που ακολούθησαν.
Η γνήσια συνταγή περιλαμβάνει ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι, ώστε ο κιμάς ή τα κομμάτια κρέατος να κολλούν καλύτερα πάνω στο ζυμαρικό. Μία από τις πρώτες εκδοχές της καταγράφεται στο βιβλίο The Science of Cooking and the Art of Fine Dining του Pellegrino Artusi που γράφτηκε το 1891: Η μπολονέζ με βάση τη συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνει κρέμα, τρούφα και συκώτι κοτόπουλου στον κιμά.

Οι ίδιοι οι Ιταλοί μέχρι και σήμερα αποφεύγουν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν τη λέξη μπολονέζ, προτιμώντας τον -γαλλικής προέλευσης- όρο al ragù. Αυτό οφείλεται στο ό,τι μία από τις πιο διάσημες συνταγές της (αν όχι η πιο κοντινή στο αυθεντικό) περιλαμβάνει σάλτσα από μαγειρεμένο κρέας (συνήθως από μοσχαρίσιο ποντίκι ή ελιά) και σε καμία περίπτωση κιμά, που σιγομαγειρεύεται προκειμένου να διαλυθεί σε ίνες.
Έτσι, προκύπτει μία σάλτσα που φέρνει αρκετά σε κιμά. Η παραπάνω είναι η εκδοχή της al ragù μακαρονάδας που προτιμούν να σερβίρουν τα πιο καλά και ιστορικά εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια.
Η αρκετά πιο απλοποιημένη εκδοχή της ωστόσο περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους μοσχαρίσιου κιμά, με προσθήκη ακόμη και χοιρινού καθώς ακόμη λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα, σέλερι) και κόκκινο κρασί. Εν αντιθέσει με τα μακαρόνια με κιμά που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στα μέρη μας, δεν προστίθενται καθόλου μπαχαρικά και σκόρδο (ίσως μόνο λίγο μοσχοκάρυδο).
Ακόμη, παρότι οι Ιταλοί δε συνηθίζουν να προσθέτουν παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί στα μακαρόνια ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση, στη μακαρονάδα al ragù, σχεδόν το επιβάλλουν.
Όπως συμβαίνει σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις γύρω από γνωστά φαγητά, κάθε γαστρονομική σκηνή προσαρμόζει μία συνταγή στις απαιτήσεις του κοινού, στην ευκολία παρασκευής ή ακόμη και σε νέες ιδέες που απώτερο σκοπό έχουν να την εξελίξουν. Κάτι με το οποίο δε φαίνεται να συμφωνούν στη Μπολόνια. Προφανώς, έχουν τους λόγους τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα