
Η περιέργη περίπτωση των σπαγγέτι μπολονέζ
Ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά πιάτα ίσως και να μην υπάρχει.

Σπαγγέτι μπολονέζ (τα δικά μας αγαπημένα μακαρόνια με κιμά), ένα από τα δημοφιλέστερα ιταλικά πιάτα παγκοσμίως, το πιάτο που έχει μεταξύ άλλων προσδώσει αρκετή δημοσιότητα στην πόλη της Μπολόνια, στον πόλεμο του τουριστικού ανταγωνισμού τόσο με άλλες ιταλικές πόλεις όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ο δήμαρχος της Μπολόνια Virginio Merola όμως φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη σχετικά με το συγκεκριμένο πιάτο, ξεκινώντας μία προσπάθεια αποσύνδεσης της μπολονέζ με την πόλη. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο δήμαρχος Merola αποκάλεσε fake news τη συνταγή, ζητώντας από τους επισκέπτες της πόλης να σταματήσουν να φωτογραφίζουν ή να ποστάρουν στα social media το εν λόγω πιάτο (συνήθως με το hashtag #spaghettibolognese).

Ο κυριότερος λόγος της απόφασής του σχετίζεται με το γεγονός πως το συγκεκριμένο φαγητό δεν ανήκει -ούτε υπήρξε ποτέ- στην κατηγορία με τα παραδοσιακά πιάτα της περιοχής. "Το σπαγγέτι μπολονέζ δεν υπάρχει κι ας είναι δημοφιλές παγκοσμίως. Είναι fake news, μία εφεύρεση που καμία σχέση δεν έχει με την πόλη. Θα προτιμούσαμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι η Μπολόνια έχει ανακαλύψει τα λαζάνια, τα τορτελίνια και τις ταλιατέλες" ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της RAI ο Merola.
Cari cittadini sto collezionando foto di #spaghetti alla bolognese in giro per il #mondo, a proposito di fake news. Questa arriva da #Londra. Se potete inviatemi le vostre 😉 Grazie! pic.twitter.com/3NnDfTQl0V
— Virginio Merola (@virginiomerola) February 25, 2019
Μάλιστα, ο 64χρονος πρώτος πολίτης της Μπολόνια δεν περιορίστηκε σε αυτό καθώς κάλεσε άπαντες μέσω του λογαριασμού του στο Twitter να του στείλουν φωτογραφίες με σπαγγέτι μπολονέζ από κάθε γωνιά του κόσμου, αναφέροντας πως "συλλέγει fake news".
Στην πραγματικότητα, η καταγωγή της φερόμενη ως μπολονέζ μακαρονάδας προέρχεται από την πόλη της Ίμολα, στην επαρχία της Μπολόνια και την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια, όταν και πρωτοφτιάχτηκε εκεί τον 18ο αιώνα για να γνωρίσει εξαιρετική δημοφιλία στην Ιταλία τα χρόνια που ακολούθησαν.
Η γνήσια συνταγή περιλαμβάνει ταλιατέλες και όχι σπαγγέτι, ώστε ο κιμάς ή τα κομμάτια κρέατος να κολλούν καλύτερα πάνω στο ζυμαρικό. Μία από τις πρώτες εκδοχές της καταγράφεται στο βιβλίο The Science of Cooking and the Art of Fine Dining του Pellegrino Artusi που γράφτηκε το 1891: Η μπολονέζ με βάση τη συγκεκριμένη συνταγή περιλαμβάνει κρέμα, τρούφα και συκώτι κοτόπουλου στον κιμά.

Οι ίδιοι οι Ιταλοί μέχρι και σήμερα αποφεύγουν σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν τη λέξη μπολονέζ, προτιμώντας τον -γαλλικής προέλευσης- όρο al ragù. Αυτό οφείλεται στο ό,τι μία από τις πιο διάσημες συνταγές της (αν όχι η πιο κοντινή στο αυθεντικό) περιλαμβάνει σάλτσα από μαγειρεμένο κρέας (συνήθως από μοσχαρίσιο ποντίκι ή ελιά) και σε καμία περίπτωση κιμά, που σιγομαγειρεύεται προκειμένου να διαλυθεί σε ίνες.
Έτσι, προκύπτει μία σάλτσα που φέρνει αρκετά σε κιμά. Η παραπάνω είναι η εκδοχή της al ragù μακαρονάδας που προτιμούν να σερβίρουν τα πιο καλά και ιστορικά εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια.
Η αρκετά πιο απλοποιημένη εκδοχή της ωστόσο περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους μοσχαρίσιου κιμά, με προσθήκη ακόμη και χοιρινού καθώς ακόμη λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα, σέλερι) και κόκκινο κρασί. Εν αντιθέσει με τα μακαρόνια με κιμά που συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στα μέρη μας, δεν προστίθενται καθόλου μπαχαρικά και σκόρδο (ίσως μόνο λίγο μοσχοκάρυδο).
Ακόμη, παρότι οι Ιταλοί δε συνηθίζουν να προσθέτουν παρμεζάνα ή κάποιο άλλο τυρί στα μακαρόνια ώστε να μην αλλοιωθεί η γεύση, στη μακαρονάδα al ragù, σχεδόν το επιβάλλουν.
Όπως συμβαίνει σε αρκετές ακόμη περιπτώσεις γύρω από γνωστά φαγητά, κάθε γαστρονομική σκηνή προσαρμόζει μία συνταγή στις απαιτήσεις του κοινού, στην ευκολία παρασκευής ή ακόμη και σε νέες ιδέες που απώτερο σκοπό έχουν να την εξελίξουν. Κάτι με το οποίο δε φαίνεται να συμφωνούν στη Μπολόνια. Προφανώς, έχουν τους λόγους τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα