
Τα 10 καλύτερα τυριά για φέτος
Η αξιολόγηση όπως προέκυψε από τα World Cheese Awards.
Ένα από τα πράγματα που οι περισσότεροι -ακόμη και εκείνοι που ασχολούνται ενδελεχώς με τη βιομηχανία της γεύσης και των τροφίμων- δε γνωρίζουν, είναι ο θεσμός World Cheese Awards. Το όνομά του μαρτυρά περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ναι, είναι κάτι αντίστοιχο με τα βραβεία Όσκαρ για τον κόσμο του τυριού. Η τελετή απονομής γίνεται συνήθως στο τέλος του φθινοπώρου, για το θεσμό που μετρά 31 χρόνια ζωής και σε αυτόν περισσότεροι από 240 εμπειρογνώμονες (έμποροι, τυροκόμοι, σεφ, δημοσιογράφοι κ.α.) από κάθε γωνιά του πλανήτη κρίνουν τα διαγωνιζόμενα τυριά, προκειμένου να καταλήξουν στα κορυφαία κάθε χρονιάς.
Για το 2018-19, τα World Cheese Awards ξεχώρισαν τα 10 που ακολουθούν, ενώ τα επόμενα βραβεία θα ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου 2019, στη Γένοβα.
1. Fanaost, Νορβηγία

Το νορβηγικό τυρί που θυμίζει παλαιωμένο γκούντα φτιάχνεται στη μικρή φάρμα Ostegården, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια του Μπέργκεν. Σύμφωνα με τους ειδικούς η γεύση του είναι μοναδική και προέρχεται από τα γάλα 12 πολύ συγκεκριμένων αγελάδων, που εκτρέφονται υπό ιδανικές συνθήκες. Το καλύτερο τυρί που μπορεί να φάει κάποιος σήμερα, όπως τονίζουν οι experts.
2. Agour Pur Brebis Ossau-Iraty, Γαλλία

Στη βασκική πλευρά της Γαλλίας και σε μία μικρή φάρμα στη σκιά των Πυρηναίων, το συγκεκριμένο τυρί φτιάχνεται αποκλειστικά με ωμό πρόβειο γάλα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία ξεχωριστή κρεμώδη υφή και ασφαλώς γεύση.
3. Helfeit Brun Geitost, Νορβηγία

Το παλαιωμένο καφέ τυρί από τη Νορβηγία ξεχωρίζει για την σχεδόν καραμελένια γεύση του. Αξίζει να αναφερθεί ότι φτιάχνεται στη φάρμα Stordalen Gardsbruk στο Τιν της σκανδιναβικής χώρας, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ostegården, σε σημείο που οι αρχές της περιοχής επιδιώκουν όλο και περισσότερο να τη καταστήσουν ως foodie destination.
4. Almnäs Tegel, Σουηδία

Ακόμη ένα τυρί από τις σκανδιναβικές χώρες στις πρώτες θέσεις. Αυτή τη φορά είναι το Almnäs Tegel, ένα σουηδικό σκληρό κίτρινο τυρί που κυκλοφορεί σε συσκευασία-τούβλο 27 κιλών και παρασκευάζεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα.
5. Pecorino Riserva del Fondatore, Ιταλία

Το πεκορίνο από την Τοσκάνη φτιάχνεται από την οικογένεια Fiorino από πρόβειο γάλα και παλαιώνει σε σπηλιές. Έχει γλυκιά γεύση με φρουτώδεις νότες και γεμάτο σώμα. Οι Ιταλοί το προτείνουν σαν συνοδευτικό τέλειο συνοδευτικό με ένα καλό κρασί.
6. Baffalo Blu di Caseificio Defendi, Ιταλία

Το τυροκομείο Defendi, λίγο έξω από την Μπολόνια, φτιάχνει εδώ και 150 χρόνια αρκετά αξιόλογα τυριά, σε ένα εύρος που επεκτείνεται από γκοργκοντζόλα μέχρι το "βρώμικο" ταλέτζιο. Το κορυφαίο του πάντως, όπως κατέληξαν οι ειδικοί, είναι το συμπαγές μπλε τυρί από βουβαλίσιο γάλα και τη θαυμάσια γεύση.
7. Lihmskov, Δανία

O Jens Beierholm Poulsen ήταν μόλις δύο ετών όταν η οικογένειά του αγόρασε ένα τυροκομείο στην κεντρική Δανία. Σήμερα, μισό αιώνα αργότερα, ο ίδιος και η ομάδα του φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα τυριά του κόσμου: Ένα σκληρό, κίτρινο τυρί από πρόβειο και αγελαδίσιο γάλα, που θεωρείται το τελειότερο για τοστ και σάντουιτς.
8. Taupinière Charentaise, Γαλλία

Ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν του διάσημου Γάλλου τυροκόμου Alain Jousseaume, που φημίζεται για τα εξαιρετικά τυριά από κατσικίσιο γάλα που φτιάχνει στη φάρμα του, στη δυτική Γαλλία και πιο συγκεκριμένα λίγο έξω από την πόλη του Πουατιέ. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το μυστικό βρίσκεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες με τις οποίες ταΐζει τις κατσίκες του.
9. Caciocavallo Posticchia Sabelli, Ιταλία

Ένα από τα πιο φημισμένα και παλιά ιταλικά τυριά. Το συγκεκριμένο φτιάχνεται στην Καλαβρία από τον συνεταιρισμό Posticchia Sabelli, από κατσικίσιο και αγελαδινό γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής στα Απένινα Όρη.
10. Queso Majorero PDO, Ισπανία

Το κατσικίσιο αναμειγνύεται με εκείνο της προβατίνας και αποτέλεσμα είναι αυτό το ιδιαίτερο τυρί με καταγωγή τα Κανάρια νησιά. Έχει έντονη γεύση, χαρακτηριστικό άρωμα και κρεμώδη υφή.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα