Το αίμα στο ψημένο κρέας δεν είναι αίμα
Είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά ξέρουμε τελικά τι τρώμε;
Πώς προτιμάς τη μπριζόλα σου: rare, medium ή well done; Με απλά λόγια, τη θέλεις με αίμα ή χωρίς; Τι εννοούμε όμως όταν λέμε "αίμα", καθώς όσο περίεργο κι αν φαντάζει το κόκκινο υγρό που ρέει από τις ίνες του ψημένου κρέατος όταν το κόβουμε με το μαχαίρι στο πιάτο δεν είναι αίμα. Τότε τι είναι; Μυοσφαιρίνη.

Η μυοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη, που δίνει στο ωμό κρέας τη χαρακτηριστική του κόκκινη απόχρωση. Η χημική της δομή είναι παρόμοια με της αιμοσφαιρίνης, αλλά έχει διαφορετική λειτουργία: Σκοπός της είναι να αποθηκεύει και να μεταφέρει οξυγόνο στους μυς, το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταβολίζει την ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, όταν επιλέγουμε μια ιδιαίτερα ινώδη, μυϊκή κοπή κρέατος, εύκολα αντιλαμβανόμαστε το κόκκινο υγρό που λανθασμένα αποκαλούμε αίμα.
Τι συμβαίνει όμως με το αίμα όταν ψήνεται το κρέας; Υπάρχει κάπου κρυμμένο στο πιάτο; Για την ακρίβεια, εξαφανίζεται αμέσως μετά τη θανάτωση του ζώου, κατά τον αποκεφαλισμό του, που είναι ένα από τα πρώτα στάδια της σφαγής. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας που σερβίρουμε στο πιάτο μας δεν έχει ίχνος αίματος, όσο κι αν εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη.

Η φράση λοιπόν "με ή χωρίς αίμα" είναι, στην πραγματικότητα, ο βαθμός μαγειρέματος, από τον οποίο εξαρτάται ο χρωματισμός της μυοσφαιρίνης, που κυμαίνεται από πολύ ανοιχτό ροζ έως σκούρο καφέ.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Fissler: Όταν η γερμανική ακρίβεια συναντά τη χαρά του μαγειρέματος
Από το 1845 έως σήμερα, η Fissler αποτελεί συνώνυμο της γερμανικής ακρίβειας στο μαγείρεμα, με premium σκεύη που αντέχουν στον χρόνο.
Όσπρια στο γιορτινό τραπέζι; Ναι! Ιδέες για να τα βάλεις από το πρώτο dip μέχρι το κυρίως πιάτο
Όσπρια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου, σε ρόλο πρωταγωνιστή: κρεμώδη dips, σαλάτες και κυρίως πιάτα για κάθε τύπο καλεσμένου.
Το Pomo d’ Oro εντυπωσίασε την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πρωτότυπα κερκυραϊκή κουζίνα του
Για ένα βράδυ, ο εξαίρετος γευσιπλάστης Αριστοτέλης Μέγκουλας άφησε το Pomo d’ Oro της Κέρκυρας και μας σύστησε, μέσα από ένα πλούσιο μενού, τη βραβευμένη κουζίνα του: βαθιά τοπική, δημιουργική και απόλυτα προσωπική.
Symposio at Ark: Το Kaliya έφερε τον αέρα της Καλντέρας στη Γλυφάδα
Ο Δήμος Μπαλόπουλος και ο Στέφανος Παλιόπουλος έφεραν μαζί τους για μια βραδιά στο Ark τον αέρα της Σαντορίνης, τις τεχνικές τους και το σύμπαν των γεύσεών τους.
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.