
Το αίμα στο ψημένο κρέας δεν είναι αίμα
Είμαστε ό,τι τρώμε, αλλά ξέρουμε τελικά τι τρώμε;

Πώς προτιμάς τη μπριζόλα σου: rare, medium ή well done; Με απλά λόγια, τη θέλεις με αίμα ή χωρίς; Τι εννοούμε όμως όταν λέμε "αίμα", καθώς όσο περίεργο κι αν φαντάζει το κόκκινο υγρό που ρέει από τις ίνες του ψημένου κρέατος όταν το κόβουμε με το μαχαίρι στο πιάτο δεν είναι αίμα. Τότε τι είναι; Μυοσφαιρίνη.

Η μυοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη, που δίνει στο ωμό κρέας τη χαρακτηριστική του κόκκινη απόχρωση. Η χημική της δομή είναι παρόμοια με της αιμοσφαιρίνης, αλλά έχει διαφορετική λειτουργία: Σκοπός της είναι να αποθηκεύει και να μεταφέρει οξυγόνο στους μυς, το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταβολίζει την ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, όταν επιλέγουμε μια ιδιαίτερα ινώδη, μυϊκή κοπή κρέατος, εύκολα αντιλαμβανόμαστε το κόκκινο υγρό που λανθασμένα αποκαλούμε αίμα.
Τι συμβαίνει όμως με το αίμα όταν ψήνεται το κρέας; Υπάρχει κάπου κρυμμένο στο πιάτο; Για την ακρίβεια, εξαφανίζεται αμέσως μετά τη θανάτωση του ζώου, κατά τον αποκεφαλισμό του, που είναι ένα από τα πρώτα στάδια της σφαγής. Αυτό σημαίνει ότι το κρέας που σερβίρουμε στο πιάτο μας δεν έχει ίχνος αίματος, όσο κι αν εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη.

Η φράση λοιπόν "με ή χωρίς αίμα" είναι, στην πραγματικότητα, ο βαθμός μαγειρέματος, από τον οποίο εξαρτάται ο χρωματισμός της μυοσφαιρίνης, που κυμαίνεται από πολύ ανοιχτό ροζ έως σκούρο καφέ.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα