
Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα μανιτάρια
Κάποιες οδηγίες για να φτάσουν με ασφάλεια από το δάσος στο πιάτο σου.

Η γαστρονομική τους γοητεία παραμένει πάντοτε αμετάβλητη, την ίδια στιγμή που η δομή, η υφή, η γεύση και η ποικιλία τους παραμένουν σε υψηλά standards ποιότητας αλλά και πολυπλοκότητας. Ο κόσμος των μανιταριών μοιάζει ανεξάντλητος, παρότι, όπως ήδη γνωρίζεις, μπορεί να εμπεριέχει κάποιες παγίδες. Πώς άλλωστε μπορείς να πεις με σιγουριά ότι ένα μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες; Αυτό όμως είναι κάτι που οφείλεις να προσέξεις καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η συλλογή μανιταριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, έχοντας ασφαλώς διαβαθμίσεις, περιορισμούς και συγκεκριμένες περιόδους συλλογής αναλόγως περιοχής και χώρας. Πλέον, κάθε κυβέρνηση αλλά και κάθε διοικητικό διαμέρισμα, μπορεί μόνο του να επιλέξει τη στρατηγική, σε ένα ευρύτερο ωστόσο πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης.
Το να γίνεις κυνηγός μανιταριών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορείς να ξεχωρίζεις οποιοδήποτε είδος συναντάς στα μονοπάτια των δασών. Στις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, μπορεί να συναντήσει κάποιος περίπου 3.500 είδη μανιταριών, εκ των οποίων περισσότερα από 150 τρώγονται. Υπάρχουν και αρκετά που είναι ουδέτερα, δηλαδή ακόμη κι αν καταναλωθούν, δεν προκαλούν κάποια αντίδραση.

Η πραγματικά επικίνδυνη ομάδα είναι εκείνη των αμανιτών, που είναι θανατηφόρα και ανέρχονται σε σχεδόν 700 είδη. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος φυσικά είναι να απευθυνθεί στους ειδικούς ή, ακόμη καλύτερα, να βγει για κυνήγι μανιταριών μαζί τους. Κι αυτό γιατί πολλά βρώσιμα μανιτάρια συνηθίζουν να έχουν κάποιους "δηλητηριώδεις" σωσίες: Μανιτάρια που τους μοιάζουν αρκετά αλλά είναι ακατάλληλα προς βρώση. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνα που ενώ απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ενώ είναι ωμά, κρίνονται κατάλληλα όταν μαγειρευτούν σωστά.
Όσον αφορά τώρα τη διαδικασία της συλλογής, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάθινα καλάθια ή δίχτυα, προκειμένου οι σπόροι των συλλεχθέντων μανιταριών να πέφτουν στο έδαφος και να υπάρχει έτσι συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του δάσους. Επίσης, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι τα ακατάλληλα μανιτάρια δεν θα πρέπει καν να αγγιχτούν καθώς είναι ιδιαιτέρως τοξικά.
Θα πρέπει να υπάρχει ακόμη το κατάλληλο dress code. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οφείλεις να φοράς ένα τουλάχιστον ρούχο έντονου χρώματος, ώστε να μπορείς να εντοπιστείς ευκολότερα σε περίπτωση που χαθείς. Καθώς βρίσκεσαι στο δάσος, κρίνονται απαραίτητα το ανθεκτικό παντελόνι και οι αντίστοιχες κάλτσες. Οι επαγγελματίες κυνηγοί μανιταριών συστήνουν επιπλέον ψηλές μπότες που προστατεύουν από υγρασία, κλαδιά και κάθε άλλο κίνδυνο.

Από τη στιγμή που τα μανιτάρια έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση από το δάσος στο σπίτι, θα πρέπει να καθαριστούν πάρα πολύ προσεκτικά. Αυτό πρέπει να γίνει όχι με πλύσιμο κάτω από τη βρύση, καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρια, αλλά με ένα βρεγμένο πανί και μία μικρή λεπίδα που θα αφαιρεί κατεστραμμένα μέρη. Έπειτα από όλα αυτά, το ριζότο ή η μακαρονάδα θα έχουν ακόμη νοστιμότερη γεύση.
Από: Esquire IT
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα