Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα μανιτάρια

Κάποιες οδηγίες για να φτάσουν με ασφάλεια από το δάσος στο πιάτο σου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Σεπτεμβρίου 2019

Η γαστρονομική τους γοητεία παραμένει πάντοτε αμετάβλητη, την ίδια στιγμή που η δομή, η υφή, η γεύση και η ποικιλία τους παραμένουν σε υψηλά standards ποιότητας αλλά και πολυπλοκότητας. Ο κόσμος των μανιταριών μοιάζει ανεξάντλητος, παρότι, όπως ήδη γνωρίζεις, μπορεί να εμπεριέχει κάποιες παγίδες. Πώς άλλωστε μπορείς να πεις με σιγουριά ότι ένα μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες; Αυτό όμως είναι κάτι που οφείλεις να προσέξεις καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η συλλογή μανιταριών  στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, έχοντας ασφαλώς διαβαθμίσεις, περιορισμούς και συγκεκριμένες περιόδους συλλογής αναλόγως περιοχής και χώρας. Πλέον, κάθε κυβέρνηση αλλά και κάθε διοικητικό διαμέρισμα, μπορεί μόνο του να επιλέξει τη στρατηγική, σε ένα ευρύτερο ωστόσο πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης.

Το να γίνεις κυνηγός μανιταριών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορείς να ξεχωρίζεις οποιοδήποτε είδος συναντάς στα μονοπάτια των δασών. Στις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, μπορεί να συναντήσει κάποιος περίπου 3.500 είδη μανιταριών, εκ των οποίων περισσότερα από 150 τρώγονται. Υπάρχουν και αρκετά που είναι ουδέτερα, δηλαδή ακόμη κι αν καταναλωθούν, δεν προκαλούν κάποια αντίδραση.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα μανιτάρια

Η πραγματικά επικίνδυνη ομάδα είναι εκείνη των αμανιτών, που είναι θανατηφόρα και ανέρχονται σε σχεδόν 700 είδη. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος φυσικά είναι να απευθυνθεί στους ειδικούς ή, ακόμη καλύτερα, να βγει για κυνήγι μανιταριών μαζί τους. Κι αυτό γιατί πολλά βρώσιμα μανιτάρια συνηθίζουν να έχουν κάποιους "δηλητηριώδεις" σωσίες: Μανιτάρια που τους μοιάζουν αρκετά αλλά είναι ακατάλληλα προς βρώση. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνα που ενώ απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ενώ είναι ωμά, κρίνονται κατάλληλα όταν μαγειρευτούν σωστά. 

Όσον αφορά τώρα τη διαδικασία της συλλογής, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάθινα καλάθια ή δίχτυα, προκειμένου οι σπόροι των συλλεχθέντων μανιταριών να πέφτουν στο έδαφος και να υπάρχει έτσι συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του δάσους. Επίσης, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι τα ακατάλληλα μανιτάρια δεν θα πρέπει καν να αγγιχτούν καθώς είναι ιδιαιτέρως τοξικά.

Θα πρέπει να υπάρχει ακόμη το κατάλληλο dress code. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οφείλεις να φοράς ένα τουλάχιστον ρούχο έντονου χρώματος, ώστε να μπορείς να εντοπιστείς ευκολότερα σε περίπτωση που χαθείς. Καθώς βρίσκεσαι στο δάσος, κρίνονται απαραίτητα το ανθεκτικό παντελόνι και οι αντίστοιχες κάλτσες. Οι επαγγελματίες κυνηγοί μανιταριών συστήνουν επιπλέον ψηλές μπότες που προστατεύουν από υγρασία, κλαδιά και κάθε άλλο κίνδυνο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 2

Από τη στιγμή που τα μανιτάρια έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση από το δάσος στο σπίτι, θα πρέπει να καθαριστούν πάρα πολύ προσεκτικά. Αυτό πρέπει να γίνει όχι με πλύσιμο κάτω από τη βρύση, καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρια, αλλά με ένα βρεγμένο πανί και μία μικρή λεπίδα που θα αφαιρεί κατεστραμμένα μέρη. Έπειτα από όλα αυτά, το ριζότο ή η μακαρονάδα θα έχουν ακόμη νοστιμότερη γεύση.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;

Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).

Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι

Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.

Ο Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα

Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;

Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο

Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα