Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα μανιτάρια

Κάποιες οδηγίες για να φτάσουν με ασφάλεια από το δάσος στο πιάτο σου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Σεπτεμβρίου 2019

Η γαστρονομική τους γοητεία παραμένει πάντοτε αμετάβλητη, την ίδια στιγμή που η δομή, η υφή, η γεύση και η ποικιλία τους παραμένουν σε υψηλά standards ποιότητας αλλά και πολυπλοκότητας. Ο κόσμος των μανιταριών μοιάζει ανεξάντλητος, παρότι, όπως ήδη γνωρίζεις, μπορεί να εμπεριέχει κάποιες παγίδες. Πώς άλλωστε μπορείς να πεις με σιγουριά ότι ένα μανιτάρι δεν είναι δηλητηριώδες; Αυτό όμως είναι κάτι που οφείλεις να προσέξεις καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η συλλογή μανιταριών  στην Ευρωπαϊκή Ένωση εντάσσονταν σε ένα ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο, έχοντας ασφαλώς διαβαθμίσεις, περιορισμούς και συγκεκριμένες περιόδους συλλογής αναλόγως περιοχής και χώρας. Πλέον, κάθε κυβέρνηση αλλά και κάθε διοικητικό διαμέρισμα, μπορεί μόνο του να επιλέξει τη στρατηγική, σε ένα ευρύτερο ωστόσο πλαίσιο αειφόρου ανάπτυξης.

Το να γίνεις κυνηγός μανιταριών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπορείς να ξεχωρίζεις οποιοδήποτε είδος συναντάς στα μονοπάτια των δασών. Στις ευρωπαϊκές χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, μπορεί να συναντήσει κάποιος περίπου 3.500 είδη μανιταριών, εκ των οποίων περισσότερα από 150 τρώγονται. Υπάρχουν και αρκετά που είναι ουδέτερα, δηλαδή ακόμη κι αν καταναλωθούν, δεν προκαλούν κάποια αντίδραση.

Τα λάθη που δεν πρέπει να κάνεις με τα μανιτάρια

Η πραγματικά επικίνδυνη ομάδα είναι εκείνη των αμανιτών, που είναι θανατηφόρα και ανέρχονται σε σχεδόν 700 είδη. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος φυσικά είναι να απευθυνθεί στους ειδικούς ή, ακόμη καλύτερα, να βγει για κυνήγι μανιταριών μαζί τους. Κι αυτό γιατί πολλά βρώσιμα μανιτάρια συνηθίζουν να έχουν κάποιους "δηλητηριώδεις" σωσίες: Μανιτάρια που τους μοιάζουν αρκετά αλλά είναι ακατάλληλα προς βρώση. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνα που ενώ απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ενώ είναι ωμά, κρίνονται κατάλληλα όταν μαγειρευτούν σωστά. 

Όσον αφορά τώρα τη διαδικασία της συλλογής, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ψάθινα καλάθια ή δίχτυα, προκειμένου οι σπόροι των συλλεχθέντων μανιταριών να πέφτουν στο έδαφος και να υπάρχει έτσι συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας του δάσους. Επίσης, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι τα ακατάλληλα μανιτάρια δεν θα πρέπει καν να αγγιχτούν καθώς είναι ιδιαιτέρως τοξικά.

Θα πρέπει να υπάρχει ακόμη το κατάλληλο dress code. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί οφείλεις να φοράς ένα τουλάχιστον ρούχο έντονου χρώματος, ώστε να μπορείς να εντοπιστείς ευκολότερα σε περίπτωση που χαθείς. Καθώς βρίσκεσαι στο δάσος, κρίνονται απαραίτητα το ανθεκτικό παντελόνι και οι αντίστοιχες κάλτσες. Οι επαγγελματίες κυνηγοί μανιταριών συστήνουν επιπλέον ψηλές μπότες που προστατεύουν από υγρασία, κλαδιά και κάθε άλλο κίνδυνο.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 2

Από τη στιγμή που τα μανιτάρια έχουν ολοκληρώσει τη μετάβαση από το δάσος στο σπίτι, θα πρέπει να καθαριστούν πάρα πολύ προσεκτικά. Αυτό πρέπει να γίνει όχι με πλύσιμο κάτω από τη βρύση, καθώς λειτουργούν σαν σφουγγάρια, αλλά με ένα βρεγμένο πανί και μία μικρή λεπίδα που θα αφαιρεί κατεστραμμένα μέρη. Έπειτα από όλα αυτά, το ριζότο ή η μακαρονάδα θα έχουν ακόμη νοστιμότερη γεύση.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας