Ποιο είναι τελικά το καλύτερο κρέας του κόσμου;

Ένας από τους πιο εξειδικευμένους στο θέμα ανθρώπους που υπάρχουν, μιλά για τις πιο εκλεκτές ράτσες.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Σεπτεμβρίου 2022

Προφανώς και το ερώτημα του τίτλου μπορεί να απαντηθεί από τους πιο εξειδικευμένους κρεατοφάγους του πλανήτη, με κάποιες επιλογές να είναι κάτι περισσότερο από ενδεδειγμένες. Για παράδειγμα, πολύ θα μιλήσουν για τα ιαπωνικά μοσχάρια και η απάντησή τους θα βρίσκεται πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Κάποιοι, πιο "διαβασμένοι", θα αναφέρουν το όνομα του Alexandre Polmard. Και θα έχουν δίκιο. Το ισπανικό Esquire ωστόσο θέλησε να λάβει απαντήσεις από τον περιβόητο Yves-Marie Le Bourdonnec, που από πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος χασάπης που υπάρχει. Το κρέας λοιπόν, σύμφωνα με τον κύριο Le Bourdonnec.

Η εμπειρία μιλά

O 52χρονος σήμερα Le Bourdonnec ξεκίνησε από το μικρο χωριό Le Plessier-Huleu των μόλις 75 κατοίκων και πλέον κυριαρχεί στην αγορά του Παρισιού, ως ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ανθρώπου που ασχολούνται με το κρέας. Η πορεία του μάλιστα έχει αποτελέσει μέρος και του περίφημου ντοκιμαντέρ του 2014, Steak (R)evolution. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Le Bourdonnec (@yves_marie_le_bourdonnec) on

"Μπορείς να βρεις μία άψογη μπριζόλα οπουδήποτε στον κόσμου. Αφού την δοκιμάσεις όμως, ξεκινάς την αναζήτηση για κάποια ακόμη καλύτερη" αναφέρει σχετικά, πριν επικεντρωθεί στα κριτήρια με τα οποία μπορεί κάποιος να μιλήσει με ασφάλεια για το συγκεκριμένο και πολύ ευαίσθητο ζήτημα: "Υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές για να ξεχωρίσεις το καλό από το πραγματικά σπουδαίο κρέας. Οι συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται τα ζώα, ο υψηλός βαθμός του marbling στο κρέας τους, η διαθεσιμότητά τους στην αγορά, οι προοπτικές που υπάρχουν στην κάθε ράτσα και ασφαλώς η γεύση και η υφή. Βεβαίως, σημαντικός παράγοντες είναι και η προσθήκη προσθέτων και ορμονών σε αυτά".   

Ποιο είναι τελικά το καλύτερο κρέας του κόσμου;

Ο Le Bourdonnec ξεχωρίζει αρχικά το φιλέτο από τη φυλή του Ayrshire στη Σκωτία - βοοειδή που όμως έχουν καταγωγή από την Φινλανδία και χαρίζουν πολύ ιδιαίτερες μπριζόλες.

> Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του σούσι στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή

Μετά, επικεντρώνεται στις γαλλικές ράτσες όπως η Π.Ο.Π. Charolaise, με τα χαρακτηριστικά μοσχάρια κρεμ χρώματος, η Limousin από την ομώνυμη περιοχή της κεντρικής Γαλλίας αλλά και κάποιες πιο περιορισμένης εκτροφής, όπως η Aubrac με τα πεντανόστιμα μοσχάρια και η Aubrac, από τις κοιλάδες της ομώνυμης οροσειράς, που θεωρείται εύκολη στην εκτροφή και η Gasconne.

Έπειτα, τονίζει τη σημασία της σκωτσέζικης ράτσας Aberdeen Black Angus, που συναντάται και στην Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία - τα μοσχάρια τρέφονται αποκλειστικά με χορτάρι και έχουν εξαιρετικά τρυφερό κρέας, με ομοιόμορφα καταμερισμένη και πλούσια σάρκα, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει και στο κρέας από τις αγελάδες Γαλικίας.

> Διάβασε ακόμη: Το Senta φέρνει μία διαφορετική ιαπωνική κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας

Όσον αφορά τις τελευταίες, πρόκειται για αγελάδες από 8-13 ετών που ζουν ελεύθερες στα λιβάδια της βορειοδυτικής Ιβηρικής χερσονήσου, το κρέας των οποίων είναι ιδανικό για σίτεμα, αναδεικνύοντας στο απόλυτο τη γεύση και τα αρώματά του, θυμίζοντας περισσότερο ένα εξαιρετικά ποιοτικό αλλαντικό παρά κρέας στην απόλυτη εκδοχή του. 

ΚΡΕΑΣ 2

Τα ιαπωνικά μοσχάρια και πιο συγκεκριμένα το kobe ασφαλώς και έχουν μία θέση στη λίστα του Le Bourdonnec, στην οποία υπάρχει χώρος και για τη ράτσα Fassona από το Πιεμόντε, που θεωρείται εξαιρετικά ελιτίστικη και διαθέτει βελούδινη και βουτυράτη γεύση.  


Δες ακόμη γιατί το κορυφαίο εστιατόριο σούσι του Τόκιο έχασε 3 αστέρια Michelin, έναν πλήρη οδηγό για το τέλειο burger και το πολύ νόστιμο Barolo.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα