Ο Jose Andres μαγειρεύει για όλους τους σωστούς λόγους

Ο σπουδαίος σεφ ετοιμάζει γεύματα για όλες τις ευπαθείς ομάδες της Νέας Υόρκης εν μέσω κορονοϊού.

A chef's pandemic relief mission. Αυτή είναι η λεζάντα που πλαισιώνει την επιβλητική φωτογραφία του Αμερικανο-Ισπανού σεφ José Andrés στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME. Το τεύχος Απριλίου φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα στην αποστολή του δημοφιλούς μάγειρα και restaurateur, που δεν είναι άλλη από το να βοηθήσει και αυτός με τον τρόπο του στις δύσκολες στιγμές που περνά ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19

Ο Jose Andres μαγειρεύει για όλους τους σωστούς λόγους

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ποιος είναι, μάθε πως πρόκειται για τον άνθρωπο που εισήγαγε τα tapas στην αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα, αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στο πλευρό του Ferran Adrià στο θρυλικό elBulli. Πλέον, έχει ανοίξει μπόλικα εστιατόρια σε πόλεις όπως η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας. 

Εκτός όμως από τα εστιατόρια, η δράση του επεκτείνεται και στο φιλανθρωπικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της κοινωνικής επιχείρησης LA Kitchen στην Καλιφόρνια, που δουλεύει πάνω στον περιορισμό του food waste, την εκπαίδευση ατόμων που δεν έχουν πόρους αλλά και την πρόσβαση των ανθρώπων σε θρεπτικές τροφές - έχει τιμηθεί μάλιστα για αυτή την πρωτοβουλία με το Εθνικό Μετάλλιο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το 2016.

ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 1
ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 2
ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 3

Επίσης, έχει δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία φτιάχτηκε για να στηρίζει διάφορες κοινότητες σε περιόδους κρίσης. Ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήνει κουζίνες σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, παρέχοντας φρέσκα γεύματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό ακριβώς κάνει και τώρα σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, προσφέροντας τροφή σε άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ήταν καλεσμένος στην home edition εκδοχή του The Tonight Show του Jimmy Fallon, και εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητά του αλλά και τη δυναμική της εν λόγω εκπομπής παρότρυνε περισσότερους να βοηθήσουν, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. 

Ο πλανήτης χρειάζεται σίγουρα περισσότερους τύπους σαν τον José Andrés.


Διάβασε ακόμη για τον Γιάννη Μπαξεβάνη που μαγειρεύει στο Instagram, τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern, τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία και το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα