
Ο Jose Andres μαγειρεύει για όλους τους σωστούς λόγους
Ο σπουδαίος σεφ ετοιμάζει γεύματα για όλες τις ευπαθείς ομάδες της Νέας Υόρκης εν μέσω κορονοϊού.

A chef's pandemic relief mission. Αυτή είναι η λεζάντα που πλαισιώνει την επιβλητική φωτογραφία του Αμερικανο-Ισπανού σεφ José Andrés στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME. Το τεύχος Απριλίου φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα στην αποστολή του δημοφιλούς μάγειρα και restaurateur, που δεν είναι άλλη από το να βοηθήσει και αυτός με τον τρόπο του στις δύσκολες στιγμές που περνά ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ποιος είναι, μάθε πως πρόκειται για τον άνθρωπο που εισήγαγε τα tapas στην αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα, αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στο πλευρό του Ferran Adrià στο θρυλικό elBulli. Πλέον, έχει ανοίξει μπόλικα εστιατόρια σε πόλεις όπως η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας.
Εκτός όμως από τα εστιατόρια, η δράση του επεκτείνεται και στο φιλανθρωπικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της κοινωνικής επιχείρησης LA Kitchen στην Καλιφόρνια, που δουλεύει πάνω στον περιορισμό του food waste, την εκπαίδευση ατόμων που δεν έχουν πόρους αλλά και την πρόσβαση των ανθρώπων σε θρεπτικές τροφές - έχει τιμηθεί μάλιστα για αυτή την πρωτοβουλία με το Εθνικό Μετάλλιο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το 2016.



Επίσης, έχει δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία φτιάχτηκε για να στηρίζει διάφορες κοινότητες σε περιόδους κρίσης. Ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήνει κουζίνες σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, παρέχοντας φρέσκα γεύματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό ακριβώς κάνει και τώρα σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, προσφέροντας τροφή σε άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ήταν καλεσμένος στην home edition εκδοχή του The Tonight Show του Jimmy Fallon, και εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητά του αλλά και τη δυναμική της εν λόγω εκπομπής παρότρυνε περισσότερους να βοηθήσουν, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας.
Ο πλανήτης χρειάζεται σίγουρα περισσότερους τύπους σαν τον José Andrés.
Διάβασε ακόμη για τον Γιάννη Μπαξεβάνη που μαγειρεύει στο Instagram, τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern, τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία και το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα.
Φωτογραφίες ©Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα