Ο Jose Andres μαγειρεύει για όλους τους σωστούς λόγους

Ο σπουδαίος σεφ ετοιμάζει γεύματα για όλες τις ευπαθείς ομάδες της Νέας Υόρκης εν μέσω κορονοϊού.

A chef's pandemic relief mission. Αυτή είναι η λεζάντα που πλαισιώνει την επιβλητική φωτογραφία του Αμερικανο-Ισπανού σεφ José Andrés στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME. Το τεύχος Απριλίου φιλοξενεί ένα εκτενές αφιέρωμα στην αποστολή του δημοφιλούς μάγειρα και restaurateur, που δεν είναι άλλη από το να βοηθήσει και αυτός με τον τρόπο του στις δύσκολες στιγμές που περνά ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19

Ο Jose Andres μαγειρεύει για όλους τους σωστούς λόγους

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις ποιος είναι, μάθε πως πρόκειται για τον άνθρωπο που εισήγαγε τα tapas στην αμερικανική γαστρονομική κουλτούρα, αφού προηγουμένως είχε θητεύσει στο πλευρό του Ferran Adrià στο θρυλικό elBulli. Πλέον, έχει ανοίξει μπόλικα εστιατόρια σε πόλεις όπως η Ουάσινγκτον, το Λος Άντζελες και το Λας Βέγκας. 

Εκτός όμως από τα εστιατόρια, η δράση του επεκτείνεται και στο φιλανθρωπικό κομμάτι. Συγκεκριμένα, είναι πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής της κοινωνικής επιχείρησης LA Kitchen στην Καλιφόρνια, που δουλεύει πάνω στον περιορισμό του food waste, την εκπαίδευση ατόμων που δεν έχουν πόρους αλλά και την πρόσβαση των ανθρώπων σε θρεπτικές τροφές - έχει τιμηθεί μάλιστα για αυτή την πρωτοβουλία με το Εθνικό Μετάλλιο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, το 2016.

ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 1
ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 2
ΣΕΦ ΧΟΣΕ ΑΝΤΡΕΣ 3

Επίσης, έχει δημιουργήσει τη φιλανθρωπική οργάνωση World Central Kitchen, η οποία φτιάχτηκε για να στηρίζει διάφορες κοινότητες σε περιόδους κρίσης. Ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήνει κουζίνες σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ και άλλων χωρών σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, παρέχοντας φρέσκα γεύματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτό ακριβώς κάνει και τώρα σε γειτονιές της Νέας Υόρκης, προσφέροντας τροφή σε άστεγους και άλλες ευπαθείς ομάδες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.

Μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή ήταν καλεσμένος στην home edition εκδοχή του The Tonight Show του Jimmy Fallon, και εκμεταλλευόμενος την αναγνωρισιμότητά του αλλά και τη δυναμική της εν λόγω εκπομπής παρότρυνε περισσότερους να βοηθήσουν, με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας. 

Ο πλανήτης χρειάζεται σίγουρα περισσότερους τύπους σαν τον José Andrés.


Διάβασε ακόμη για τον Γιάννη Μπαξεβάνη που μαγειρεύει στο Instagram, τη συνταγή για το περίφημο mac n’ cheese του Berners Tavern, τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία και το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας